به گزارش پایگاه خبری ساینس، پژوهشگران ساختار موی ۱۴ داوطلب را مورد تجزیه و تحلیل قرار دادند و شرایط آن را با مقدار استرس روزانه هر داوطلب مقایسه کردند.
طبق این تحقیقات با وجود این که استرس باعث شتاب سفیدی مو می شود، بعداز رهایی از استرس امکان بازگشت رنگ طبیعی مو وجود دارد. در واقع محققان توانستند در بین موهای دواطلبان موهایی را بیابند که به صورت طبیعی رنگ خود را به دست آورده اند و زمانی که این تغییر رنگ با سابقه استرس داوطلبان مورد مقایسه قرار گرفت، معلوم شد تغییر رنگ موها از سفید به رنگ طبیعی با حذف عامل استرس آغاز شده است.
استرس بر تمام جنبه های روحی و جسمی تاثیرگذار است. استرس به میزان طبیعی کاملا مععمول است، ولی هنگامی که مزمن می شود، می تواند فرد را با مشکلات مختلفی از جمله بیماری های قلبی، افسردگی، آلزایمر و سرطان مواجه کند.
پژوهش های محققان دانشکده پزشکی جان هاپکینز در ایالات متحده آمریکا نشان می دهد تأثير استرس بر زنان به خصوص در دوران میانسالی، احتمال بروز اختلالات شناختی را افزایش می دهد.
در این مطالعه آمده است استرس به حد معمول باعث افزایش موقتی هورمون کورتیزول می شود و زمانی که استرس از بین می رود ، سطح هورمون به حالت طبیعی بازمی گردد اما با استرس های مکرر، پاسخ استرسی افزایش یافته و هورمون در سطح بالایی باقی می ماند و این مسئله به هیپوکامپ مغز که مسوول اصلی حافظه است، صدمه وارد می کند.
مطالعه دیگری که توسط محققان دانشگاه موناش در استرالیا صورت گرفته، نشان می دهد سیستم لنفاوی بر اثر استرس مزمن دستخوش تغییرات فیزیکی می شود که به گسترش سرطان در بدن کمک می کند. سرطان از دو طریق خون و سیستم لنف در بدن گسترش می یابد؛ به همین دلیل درک عملکرد سیستم لنفاوی در گسترش سرطان حائز اهمیت است.
علاوه بر سرطان و کاهش حافظه، استرس مزمن در بروز بیماری های قلبی، دیابت، چاقی و اضافه وزن، آسم، سردرد، افسردگی، اختلالات گوارشی، پیری و مرگ زودرس موثر است.
از طرفی می توان از استرس به عنوان عاملی برای موفقیت استفاده کرد. هنر افراد موفق، کنترل استرس و تبدیل آن به یک فرصت برای موفقیت است.
پرفسور یان رابرتسان استاد کالج ترینیتی دوبلین که یکی از برجسته ترین محققان علوم اعصاب اروپا است، راهکاری چهار مرحله ای برای کنترل استرس و تبدیل آن به فرصتی برای موفقیت ارایه کرده است که می تواند زندگی افراد پر استرس را دگرگون کند.
اولین قدم:به مغز خود با صدای بلند بگویید که این وضعیت چقدر هیجان انگیز است.
برای تبدیل استرس به یک موقعیت فوق العاده برای پیشرفت، بجای اینکه بگویید شرایط چقدر استرس زاست، با صدای بلند به خود بگویید موقعیت پیش آمده کاملا هیجان انگیز است؛ شاید این واگویی در ظاهر ساده و بی اهمیت باشد؛ ولی به مغز فرمان می دهد که موقعیت را چگونه ارزیابی کند. زمانی که مضطرب یا هیجان زده می شویم، هورمون کوتیزول ترشح می شود. در این حالت واکنش مغز است که مشخص می کند هورمون به یک واکنش مضر یا مفید تبدیل شود و وظیفه ماست که حالت مناسب را در اختیار مغز قرار دهیم تا فرمان لازم را صادر کند. در این شرایط هرگز نمی توان مغز را قانع کرد که شرایط عادیست:فقط می توان به مغز القا کرد که شرایط بسیار هیجان انگیز است.
دومین قدم:دم و بازدم عمیق
در این حالت تنفس عمیق پنج ثانیه ای از راه بینی و بازدم شش ثانیه ای داشته باشید. دم و بازدم عمیق، سبب تغییرات شیمیایی مغز می شود و مانند داروی طبیعی ضد استرس عمل می کند.
سومین قدم:مانند یک قهرمان بایستید
سومین قدم این است که ژست یک قرمان را بگیرید؛ یعنی صاف بایستید، قفسه سینه را بیرون داده و سر را کاملا بالا بگیرید. ژست قهرمانانه باعث می شود اعتماد مغز به کاراییش افزایش یابد. در واقع این حالت ترفندی برای افزایش قابلیت و توانایی مغز است. نتیجه آزمایش ها نشان می دهد ژست قهرمانانه سبب افزیش هورمون تستوسترون در زنان و مردان می شود.
چهارمین قدم:دستان خود را مشت کنید
قدم چهارم این است که دست راست خود را مشت کنید و به مدت ۴۵ ثانیه بسته نگه دارید، سپس آن را برای ۱۵ ثانیه باز کنید و مجددا ۴۵ ثانیه مشت کنید. این عمل سبب می شود نیمکره چپ مغز فعال شده و بدن در یک وضعیت چالش ذهنی قرار گیرد تا از استرس برای بهبود عملکرد بدن استفاده کند.
رابرتسان معتقد است استرس یک منبع انرژی عظیم است؛ براین اساس می توان آن را برداشت کرد و از آن در جهت موفقیت کمک گرفت، در غیر این صورت اهرمی برای جذب پیری، افسردگی و سرطان می شود.
گزارش کامل این تحقیقات در نشریه eLife منتشر شده است.
- 12
- 3