به گزارش باشگاه خبرنگاران به نقل از مدیکال اکسپرس، دانشمندان دانشگاه کمبریج ۲۰۰ داروی مورد تایید را شناسایی کرده اند که پیش بینی می شود علیه کووید۱۹ عمل کنند که از این تعداد فقط ۴۰ مورد در حال حاضر در آزمایش های بالینی کووید۱۹ در حال آزمایش هستند.
در تحقیقی که در Science Advances منتشر شد، تیمی به سرپرستی محققان مؤسسه درمانی میلنر دانشگاه کمبریج و موسسه گوردون از ترکیبی از زیست شناسی محاسباتی و یادگیری ماشین برای ایجاد نقشه ای جامع از پروتئین هایی که در سارس- کوو ۲ نقش دارند استفاده کردند، از پروتئین هایی که به ویروس کمک می کنند تا به سلول میزبان نفوذ کنند تا آن هایی که در نتیجه عفونت ایجاد می شوند.
با بررسی این شبکه با استفاده از رویکرد های هوش مصنوعی (AI)، آنها توانستند پروتئینهای اصلی درگیر در عفونت و همچنین مسیر های بیولوژیکی را که امکان دارد توسط دارو ها هدف قرار گیرند، شناسایی کنند.
تا به امروز اکثر رویکرد های مولکول کوچک و آنتی بادی برای درمان کووید۱۹ دارو هایی هستند که یا در حال حاضر موضوع آزمایش های بالینی هستند یا قبلا آزمایش های بالینی بر روی آنها انجام شده و مورد تایید قرار گرفته اند. بیشتر تمرکز بر روی چندین هدف اصلی ویروس یا میزبان یا مسیر هایی مانند التهاب بوده است که در آن از یک داروی درمانی میتوان بعنوان مداخله استفاده کرد.
این تیم از مدل سازی رایانه ای برای انجام «صفحه نمایش مجازی» تقریباً از ۲۰۰۰ داروی مورد تایید استفاده و ۲۰۰ داروی مورد تائید را شناسایی کردند که میتواند در برابر کووید۱۹ مؤثر باشد. چهل مورد از این دارو ها قبلا وارد آزمایش های بالینی شده اند که به گفته محققان از رویکردی که آنها اتخاذ کرده اند پشتیبانی می کند.
هنگامی که محققان زیرمجموعه ای از دارو های دخیل در تکثیر ویروس را آزمایش کردند، دریافتند که بطور خاص دو دارو (یک داروی ضد مالاریا و نوعی دارویی که برای درمان آرتریت روماتوئید استفاده می شود) میتوانند ویروس را مهار کرده و داده های آن رویکردها را به تائید اولیه برسانند.
پروفسور تونی کوزاریدز، مدیر انستیتوی درمانی میلنر که این مطالعه را هدایت می کند، گفت: با مشاهده هزاران پروتئین (Protein) که در عفونت سارس- کوو ۲ نقش دارند، چه فعالانه و چه در نتیجه عفونت ها، ما توانسته ایم شبکه ای ایجاد کنیم که رابطه بین این پروتئین ها را کشف کند.
ما سپس از جدیدترین تکنیک های یادگیری ماشین و مدل سازی رایانه برای شناسایی ۲۰۰ داروی تایید شده استفاده کردیم که امکان دارد در درمان کووید۱۹ به ما کمک کند. از این تعداد، ۱۶۰ مورد قبلا به این عفونت مرتبط نبوده اند.
تیم با استفاده از تجزیه و تحلیل شبکه عصبی مصنوعی، دارو ها را بسته به نقش اصلی اهداف آن ها در عفونت سارس- کوو ۲ طبقه بندی کرد: آن هایی که همانند سازی ویروس و آن هایی که پاسخ ایمنی را هدف قرار میدهند، آنها سپس زیرمجموعه آن دسته را که در تکثیر ویروس درگیر بودند گرفته و آن ها را با استفاده از رده های سلولی مشتق شده از انسان و نخستی های غیر انسانی آزمایش کردند.
در این میان دو دارو مورد توجه خاص بود، سولفاسالازین (برای درمان بیماری هایی مانند آرتریت روماتوئید و بیماری کرون) و پروگوانیل (و داروی ضد مالاریا) که تیم نشان داد کاهش ویروس سارس- کوو ۲ در سلول ها، احتمال پتانسیل آنها را افزایش می دهد.
دکتر نامشیک هان، رییس تحقیقات محاسباتی و هوش مصنوعی در انستیتوی درمانی میلنر افزود: مطالعه ما اطلاعات غیرمنتظره ای را درباره مکانیسم های کووید۱۹ در اختیار ما قرار داده و دارو های امیدوار کننده ای را که ممکن است برای هر دو روش درمانی دوباره مورد استفاده قرار گیرند، به ما ارائه داده است تا با استفاده از آن ها از بروز عفونت جلوگیری کنیم. در حالیکه ما رویکرد مبتنی بر داده را در پیش گرفتیم، اساسا به الگوریتم های هوشمند مصنوعی اجازه بازجویی از مجموعه داده ها را می داد سپس یافته های خود را در آزمایشگاه بررسی کرده و قدرت رویکردمان را به تایید رساندیم.
او افزود: ما امیدواریم که این منبع دارو های بالقوه باعث تسریع در تولید دارو های جدید علیه کووید۱۹ شود. ما معتقدیم که رویکرد ما برای پاسخ سریع به انواع جدید سارس- کوو ۲ و سایر عوامل بیماری زای جدید که می توانند همه گیر ی های آینده را ایجاد کنند مفید خواهد بود.
- 11
- 3