به گزارش ایسنا به نقل از نوروساینس، گلیوبلاستوما به دلیل مقاومت در برابر درمان، شایع ترین و تهاجمی ترین تومور سرطانی مغز در بزرگسالان است که سریع رشد می کند و به سرعت گسترش می یابد. در حالی که درمان هایی مانند جراحی، اشعه و شیمی درمانی می توانند علایم را برای چند ماه کاهش دهند ولی در بیشتر موارد سلول های توموری پس از درمان دوباره رشد کرده و سرطان عود می کند.
به گفته محققان، هر چقدر هم علف های هرز بریده شوند، اگر ریشه ها بیرون نیایند، علف های هرز فقط دوباره رشد می کنند.
به گفته محققان در میان همه سلول های سرطانی، برخی بعنوان سلول های بنیادی عمل کرده که خود را تکثیر و سرطان را حفظ می کنند، درست مانند سلول های بنیادی معمولی که بطور معمول اندام ها و بافت های ما را تجدید و حفظ می کنند. آنان با هدف قرار دادن نحوه عملکرد سلول ها، راهی جدید برای اختلال در تولید تومورهای جدید کشف کردند.
آرزو جهانی اصل، دانشیار پزشکی در دانشگاه مک گیل می گوید:آنچه ما پیدا کردیم به راستی شگفت انگیز بود. بعد از مهار پروتئین (Protein) گالکتین ۱، تومورهای مغزی چند ماه رشد نکردند. برای بهبود پاسخ بیمار به درمان، باید از این آسیب پذیری های تازه شناسایی شده در سلول های بنیادی سرطانی استفاده کنیم.
محققان دریافتند، پروتئینی به نام گالکتین ۱ با پروتئین دیگری به نام HOXA۵ در تعامل است تا برنامه های ژنتیکی را که رفتار سلول های بنیادی سرطانی را تحریک می کند، کنترل کند. با سرکوب گالکتین ۱ در مدل های پیش بالینی، آنان بهبود قابل توجهی در پاسخ تومور به پرتودرمانی پیدا کردند که منجر به افزایش طول عمر (Longevity) شد.
محققان همچنین پایگاه داده های بیماران را تجزیه وتحلیل کردند و دریافتند، بیماران مبتلا به گلیوبلاستوما با بیان کم پروتئین های گالکتین ۱ و HOXA۵ بهترین پیش بینی بیماری را داشتند. این پروتئین ها همراه با پروتئین دیگری به نام STAT۳ مکانیسم هایی را فعال می کنند که باعث ایجاد نوعی تهاجمی از گلیوبلاستوما می شود.
این کشف مکانیسم های تنظیم کننده سلول های بنیادی سرطانی را روشن می کند. یافته ها شواهدی را ارائه میدهند که هدف قرار دادن پروتئین گالکتین ۱، همراه با پرتودرمانی، میتواند راه را برای آزمایش های بالینی آینده در درمان تومورهای گلیوبلاستوما هموار کند. گام بعدی مقایسه اثربخشی رویکردهای مختلف برای سرکوب مجموعه گالکتین ۱ و HOXA۵ در مغز با پیشرفت هایی در ژن درمانی از طریق فناوری کریسپر است.
لازم به ذکر است که فناوری کریسپر یک ابزار ساده و در عین حال قدرتمند برای ویرایش ژنوم است. این فناوری به محققان اجازه می دهد تا به راحتی توالی دی ان ای (DNA) را تغییر داده و عملکرد ژن را تغییر دهند.
نتایج این تحقیق در مجله Cell Reports منتشر شده است.
- 11
- 6