به گزارش ایسنا و به نقل از ساینس دیلی، یافته های قابل توجه این مطالعه چندرشته ای در مجله ی" Nature Medicine" منتشر شده است. این تحقيقات به رهبری دکتر جف بیرناسکی( Jeff Biernaskie) استاد زیست شناسی تطبیقی و پزشکی تجربی در دانشکده دامپزشکی دانشگاه کلگری و دکتر برایان ییپ( Bryan Yipp) دانشیار گروه پزشکی مراقبت های ویژه، دانشکده پزشکی کامین انجام شده است.
ییپ می گوید:ما دریافتیم که مردها از استروئیدها نفع می برند و زنان در سطح سلولی و جمعی بهره کمی از این داروها می برند. اکنون این امکان وجود دارد که درمان کووید- ۱۹ شدید که ما آن را برای همه استفاده می کنیم تنها به نیمی از جمعیت سود برساند و این مشکل بزرگی است.
بدن چگونه با عفونت ناشی از کووید- ۱۹ مقابله می کند؟
در ابتدای همه گیری، درمان های نوع شدید بیماری توسط پژوهشگران تائید نشده بودند. استروئیدها اولین داروهایی بودند که اثربخش بودن آن ها مشخص شد اما این داروها تا حد متوسطی در کاهش آمار فوت مؤثر بودند و نحوه عملکرد آنها مشخص نبود.
علاوه بر آن با آغاز این مطالعه هیچ کس از پاسخ دقیق سلول های ایمنی به عفونت ناشی از کووید- ۱۹ در سطح سلولی اطلاع نداشت. چرا بعضی از افراد شدید بیمار میشوند و برخی بیماری سبکی را تجربه می کنند؟ چرا برخی داروها بر بعضی از افراد موثرتر است؟
بیرناسکی می گوید:ما برای تولید درمان های جدید می خواستیم پاسخ افراد مختلف به ویروس سارس- کوو- ۲ را بررسی کنیم و اثر پاسخ ایمنی بر شدت بیماری را بفهمیم.
ییپ و بیرناسکی می خواستند اثر استروئیدها درک کنند و بفهمند چرا در یک کارآزمایی بالینی استروئیدها به مردان کمک کرده بود اما در زنان مؤثر نبود.
تجزیه تحلیل هزاران سلول ایمنی در بیماران بستری در بخش مراقبت های ویژه
نمونه خون از مبتلایان به کووید- ۱۹ و سایر بیماران بستری در بخش مراقبت های ویژه کلگری که دچار مشکلات حاد تنفسی بودند گرفته شد. پژوهشگران در آزمایشگاه بیرناسکی از روش های پیشرفته توالی یابی آران ای تک رشته ای و بیوانفورماتیک برای بررسی عملکرد هزاران سلول ایمنی در هر بیمار استفاده کردند. با این روش آنها توانستند رفتار سلولی را در مراحل مختلف بیماری بررسی کنند و اثر درمان را اندازه بگیرند.
بیرناسکی می گوید:ما تا آن جا که می توانستیم از بیماران نمونه برداری کردیم. ما در مقاطع زمانی مختلف این کار را انجام دادیم تا روند پیشرفت بیماری و پاسخ سیستم ایمنی را درک کنیم.
ییپ می گوید:در بیشتر عفونت های ویروسی، پروتئین هایی به نام اینترفرون به سرعت سبب از بین رفتن ویروس می شدند اما در کووید- ۱۹ اینترفون سرعت کمی داشت و در حقیقت باعث افزایش التهاب و آسیب دیدگی شدیدتر اندام های داخلی می شد.
بیرناسکی می گوید:آنچه ما مشاهده کردیم پاسخ شدید اینترفرون به خصوص در مردان بود که با تزریق دگزامتازون کنترل می شود اما در زنان در مقایسه با مردان پاسخ اینترفرون ها خنثی شده تر بود بنابراین دگزامتازون در آنها اثربخشی کمتری داشت.
ییپ باتوجه به دلایلی که باعث تفاوت اثرگذاری دارو براساس جنسیت می شود معتقد است پژوهشگران باید به دنبال راه هایی برای سودمندتر کردن این داروها برای عموم باشند.
- 17
- 2