جمعه ۰۲ آذر ۱۴۰۳
۱۵:۴۵ - ۰۵ دي ۱۴۰۰ کد خبر: ۱۴۰۰۱۰۰۴۰۸
تحقیقات و پژوهش های پزشکی

کشف پاشنه آشیل ویروس آنفلوآنزا

دانشمندان مؤسسه پژوهشی اسکریپس، دانشگاه شیکاگو و مدرسه پزشکی ایکان در مانت ساینای نقطه ضعف تازه ای در ویروس آنفلوانزا یافته اند که باعث پیشرفت در ساخت واکسنی جهانی برای آنفلوانزا می شود.

به گزارش ایسنا، آنتی بادی های علیه بخش" لنگر" ویروس که مدت ها نادیده گرفته می شدند، پتانسیل تشخیص طیف گسترده ای از سویه های آنفلوانزا حتی هنگامی که ویروس سال به سال جهش می کند را دارند. نتیجه مطالعات آنها به تازگی در مجله ی نیچر منتشر شده است.

" اندرو وارد"( Andrew Ward)، استاد زیست شناسی ساختاری و محاسباتی یکپارچه از مؤسسه اسکریپس و از نویسندگان ارشد این مقاله می گوید:کشف منطقه آسیب پذیر جدید روی ویروس همیشه هیجان انگیز است زیرا میتواند راه را برای ساخت واکسن هموار کند و همچنین نشان می دهد که به رغم سال ها تلاش برای ساخت واکسن آنفلوانزا هنوز موضوعات جدیدی برای کشف وجود دارد.

" پاتریک ویلسون"( Patrick Wilson) از نویسندگان ارشد که پیش تر در دانشگاه شیکاگو بوده و اکنون بعنوان پروفسور اطفال در دانشکده پزشکی ویل کورنل( Weill Cornell) مشغول به کار شده می گوید:با کشف نقاط آسیب پذیر ویروس آنفلوانزا در برابر آنتی بادی هایی که در طیف گسترده ای از این ویروس ها مشترک هستند می توان واکسنی طراحی کرد که کمتر تحت‌تأثیر جهش ها قرار بگیرد. آنتی بادی" لنگر" به چنین نقاطی متصل می شود.

در یک سال معمولی، آنفلوانزا بیش از ۲۰ میلیون نفر در ایالات متحده آمریکا را مبتلا می کند و باعث فوت بیش از ۲۰ هزار نفر می شود. واکسن های آنفلوانزا به طور معمول سیستم ایمنی را تحریک می کنند تا آنتی بادی تولید کند که قسمت سر هماگلوتینین( HA) را تشخیص می دهد. هماگلوتینین نوعی گلیکوپروتئین است که از سطح ویروس به سمت بیرون آمده است و سر آن در دسترس ترین بخش است که آنرا تبدیل به هدف خوبی برای سیستم ایمنی می کند. متاسفانه این گلیکوپروتئین یکی از مواردی است که بیشترین تغییر را می کند و سالانه این بخش دچار جهش می شود و به همین دلیل باید واکسن جدید تولید کرد.

پژوهشگران واکسن های آزمایشی آنفلوانزا را به گونه ای طراحی کرده اند که جهانی تر باشد بدین معنا که بدن را وادار به تولید آنتی بادی هایی کند که بخش ساقه هماگلوتینین که کمتر تغییر می کند را مورد هدف قرار می دهند. برخی از این واکسن های جهانی در حال حاضر تحت آزمایشات بالینی قرار گرفته اند.

در این مطالعه جدید، گروهی مشترک از دانشمندان، ۳۵۸ آنتی بادی گوناگون در خون افرادی که در فاز اول آزمایش بالینی، واکسن آنفلوانزا دریافت کرده بودند یا به صورت طبیعی به این ویروس آلوده شده بودند را مورد بررسی قرار دادند.

بسیاری از آنتی بادی های موجود در خون شرکت کنندگان از دسته ای بودند که ساقه یا سر هماگلوتینین را تشخیص می دادند. ولی گروه جدیدی از آنتی بادی ها نیز مشخص شد. آنتی بادی هایی که به انتهایی ترین قسمت ساقه یا بخشی موسوم به" لنگر"( Anchor) متصل می شدند. این بخش در نزدیکی جایی که هر مولکول هماگلوتینین به غشای ویروس متصل می شود، قرار دارد.

" جولیانا هان"( Julianna Han) و" جنا گاتمیلر"( Jenna Guthmiller) نویسندگان اولیه این مقاله این منطقه را" لنگر" نامیدند و آغاز به مطالعه بیشتر آن کردند.

در مجموع، دانشمندان ۵۰ آنتی بادی مختلف برای بخش" لنگر" هماگلوتینین در ۲۱ نفر یافتند. این آنتی بادی ها توانایی تشخیص طیف گسترده ای از ویروس های آنفلوانزای H۱ را داشتند که بسیاری از عوامل آنفلوانزای فصلی را شامل می شود.

بعضی از آنتی بادی ها قادر به تشخیص سویه های H۲ و H۵ نیز در آزمایش های آزمایشگاهی بودند. این دو نوع مسوول همه گیری ها هستند. در موش ها، این آنتی بادی ها به خوبی در برابر سه نوع مختلف از ویروس آنفلوانزای H۱ محافظت ایجاد کردند.

" هان" می گوید:برای افزایش محافظت در برابر این ویروس ها که به سرعت جهش می یابند باید تمامی ابزاری که داریم را به کار بگیریم. این کشف یک هدف بسیار قوی دیگر به لیست ما اضافه می کند. از همه مهم تر ، این دسته از آنتی بادی ها در افراد نسبتا رایج هستند و به دسته ای از آنتی بادی ها تعلق دارند که بدن هر فردی قادر به ساختن آن است.

" گاتمیلر" می گوید:سیستم ایمنی بدن توانایی ساخت آنتی بادی برای این اپیتوپ ها( epitope) را دارد و تنها کاری که باید کرد استفاده از روش های جدید مهندسی پروتئین برای ساخت واکسن هایی است که ساخت این آنتی بادی را به تعداد مناسب تحریک می کنند. اپیتوپ قسمتی از یک آنتی ژن است که توسط سیستم دفاعی بدن تشخیص داده می شود.

پژوهشگران می گویند که واکسن های بهبودیافته جهانی در آینده می توانند هدفمندتر ساخت آنتی بادی های" لنگر" را تحریک کنند.

تا به امروز، دانشمندان در تلاش برای طراحی یک واکسن جهانی به هدف قرار گرفتن منطقه" لنگر" توجهی نداشتند. در ایده آل ترین حالت، یک واکسن جهانی آنفلوانزا باعث ساخت آنتی بادی هایی علیه چندین منطقه در ویروس از جمله " لنگر" و ساقه هماگلوتینین می شود و ایمنی در برابر ویروس های در حال جهش را افزایش می دهد.

پژوهشگران در حال برنامه ریزی تحقیقاتی هستند که طی آن واکسنی طراحی کنند که بیشتر و به صورت مستقیم منطقه" لنگر" هماگلوتینین را در سویه های مختلف آنفلوانزا مورد هدف قرار دهد.

  • 12
  • 2
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش