دانشمندان به تازگی آزمایش هایی روی سلول های گیرنده نور در بخشی از شبکیه چشم (eyes) پس از مرگ انجام دادند که نشان می دهد چشم ها تا چند ساعت بعداز مرگ قادرند به روشنایی، نورهای رنگی و فلاش های بسیار کم نور، پاسخ دهند.
دانشمندان دانشگاه یوتا موفق شدند با چند تغییر در محیط بافت، سلول های گیرنده نور در لکه زرد چشم را که بخشی از شبکیه است و مسئولیت بینایی مرکزی و دیدن جزئیات و رنگ های ظریف را بر عهده دارد، پس از مرگ بیدار کنند. این اولین بار است که در آزمایش ها چشم های فرد فوت شده به این شکل به نور پاسخ می دهد، که این موضوع ماهیت برگشت ناپذیری مرگ در سیستم عصبی مرکزی را زیر سوال می برد.
سایت ساینس الرت (sciencealert) به نقل از محققان این پژوهش، نوشت: «در بررسی های صورت گرفته روی چشم هایی که پنج ساعت پس از مرگ یک اهدا کننده عضو به دست آمد، سلول های گیرنده نور به نور شدید، نور های رنگی و حتی فلاش های بسیار کم نور پاسخ دادند.»
پس از مرگ، میتوان برخی از اعضای بدن انسان را برای پیوند حفظ کرد اما پس از توقف گردش خون، سیستم عصبی مرکزی خیلی سریع از کار می افتد. با این حال، سلول های عصبی با سرعت یکسانی از کار نمی افتند. محققان دانشگاه یوتا و مؤسسه تحقیقاتی اسکریپس با بازگرداندن اکسیژن و برخی مواد مغذی به چشم، توانستند پس از مرگ، فعالیت هم زمان و هماهنگ بین سلول های عصبی ایجاد کنند.
فرانس وینبرگ، دانشمند بینایی شناسی دانشگاه یوتا، در این زمینه گفت: «ما توانستیم کاری کنیم که سلول های شبکیه با یکدیگر ارتباط برقرار کنند، همان کاری که در چشم زنده هنگام دیدن انجام می دهد. با این همه ، احیای موقت سلول های شبکیه به این معنی نیست که چشم فرد متوفی توانایی دیدن دارد، زیرا برای احیای حس و ادراک کامل بینایی به مراکز بینایی در مغز نیاز است.»
در سال ۲۰۱۸، دانشمندان دانشگاه ییل، توانستند مغز یک خوک را تا ۳۶ ساعت پس از مرگ زنده نگه دارند، که این موضوع آن زمان بسیار خبرساز شد. این اقدام با متوقف کردن تخریب سریع نورون های پستانداران، استفاده از خون مصنوعی، بخاری ها و پمپ ها برای بازگرداندن گردش خون، اکسیژن و مواد مغذی صورت گرفت.
وینبرگ در مورد پژوهش اخیر گفت: «اگر بتوان نورون های تخصصی را که گیرنده نورند تا حدودی احیا کرد، می توان به بازیابی بینایی در مبتلایان به بیماری های گوناگون چشم، امیدوار شد.»
- 14
- 6