یکشنبه ۰۷ مرداد ۱۴۰۳
۱۵:۰۰ - ۰۲ مرداد ۱۴۰۱ کد خبر: ۱۴۰۱۰۵۰۱۶۲
تحقیقات و پژوهش های پزشکی

کشف سرنخ‌های مولکولی برای تشخیص زودهنگام آسیب مغزی

مغز, آسیب مغزی تروماتیک
پژوهشگران آمریکایی در بررسی جدید خود، گروهی از سرنخ‌های مولکولی را کشف کرده‌اند که می‌توانند به تشخیص زودهنگام آسیب مغزی کمک کنند.

به گزارش ایسنا و به نقل از وب‌سایت رسمی "دانشگاه ایالتی آریزونا"(ASU)، بررسی جدید پژوهشگران آمریکایی، به معرفی برخی از سرنخ‌های مولکولی دقیقی می‌پردازد که با یکی از علل اصلی مرگ و ناتوانی مرتبط هستند. این سرنخ‌های مولکولی، عامل وضعیتی هستند که به عنوان "آسیب مغزی تروماتیک"(TBI) شناخته می‌شود.

آسیب مغزی تروماتیک، یک نگرانی رو به رشد برای سلامت عمومی است که بیش از ۱.۷ میلیون آمریکایی را تحت تأثیر قرار می‌دهد و هزینه سالانه آن تا ۷۶.۵ میلیارد دلار تخمین زده می‌شود. این بیماری، یکی از علل اصلی مرگ و میر و ناتوانی کودکان و بزرگسالان جوان در کشورهای صنعتی است و افرادی که آن را تجربه می‌کنند، احتمال بیشتری دارد که به نقص‌های شناختی و رفتاری شدید و بلندمدت دچار شوند.

"سارا استابنفلد"(Sarah Stabenfeldt)، استاد دانشگاه ایالتی آریزونا و سرپرست این پژوهش گفت: مکانیسم‌های مولکولی و سلولی عامل پیشروی آسیب مغزی تروماتیک، چند وجهی هستند و هنوز به طور کامل شناسایی نشده‌اند. این پیچیدگی، بر توسعه گزینه‌های تشخیصی و درمانی تأثیر می‌گذارد. هدف پژوهش ما، پرداختن به این محدودیت‌ها است.

رویکرد پژوهشی استابنفلد و گروهش، انجام دادن یک جستجو برای آشکار کردن چندین امضای مولکولی کلیدی به نام نشانگرهای زیستی که بلافاصله پس از آسیب شناسایی می‌شوند و همچنین، تشخیص پیامدهای بلندمدت آسیب مغزی تروماتیک است.

استابنفلد ادامه داد: آسیب‌شناسی مربوط به آسیب مغزی تروماتیک به مرور زمان تکامل می‌یابد و تغییر می‌کند. این بدان معناست که یک پروتئین یا گیرنده ممکن است طی یک مرحله از آسیب تنظیم شود. این محیط پویا، توسعه یک راهبرد موفق را پیچیده می‌کند.

پژوهشگران برای غلبه بر این محدودیت‌ها، از یک مدل موش برای پژوهش خود استفاده کردند تا با شناسایی نشانگرهای زیستی منحصربه‌فرد که در پی یک آسیب یا بیماری آشکار می‌شوند، به بررسی علل ریشه‌ای آسیب مغزی تروماتیک بپردازند.

استابنفلد گفت: ترومای عصبی، یک زمینه تثبیت‌شده است که مدل‌های حیوانی پیش‌بالینی را برای درک بهتر آسیب‌شناسی مربوط به آسیب مغزی تروماتیک و ارزیابی اثربخشی مداخلات درمانی ایجاد و مشخص کرده است. استفاده از یک مدل تثبیت‌شده موش، ما را قادر ساخت تا نشانگرهای زیستی را کشف کنیم که نشان می‌دهند پیچیدگی و تکامل آسیب‌شناسی در کجا پیشروی می‌کند.

دانشمندان اغلب می‌توانند طراحی عوامل درمانی یا دستگاه‌های تشخیصی را براساس کشف نشانگرهای زیستی آغاز کنند. استابنفلد و گروهش، از یک روش "از پایین به بالا" برای کشف نشانگرهای زیستی استفاده کردند.

"برایانا مارتینز"(Briana Martinez)، پژوهشگر ارشد این پروژه گفت: روش‌های کشف از بالا به پایین، بر ارزیابی نشانگرهای زیستی براساس مشارکت آنها در بیماری متمرکز هستند. در مقابل، یک روش از پایین به بالا، تغییرات رخ‌داده در ترکیب بافت را تجزیه و تحلیل می‌کند و به دنبال راهی برای ارتباط این تغییرات با بیماری می‌گردد. این یک روش بی‌طرفانه‌تر است اما می‌تواند مخاطره‌آمیز باشد زیرا ممکن است نشانگرهایی شناسایی شوند که مختص بیماری یا آسیب‌شناسی مورد نظر نیستند.

سپس پژوهشگران، از چندین دستگاه و روش‌ پیشرفته برای شناسایی و بررسی مولکول‌ها استفاده کردند؛ از جمله روش موسوم به "طعمه" برای صید مولکول‌های مورد نظر، توالی‌یابی DNA برای شناسایی اهداف پروتئینی در ژنوم و طیف‌سنج‌های جرمی برای تعیین توالی قطعات پپتید.

مغز, آسیب مغزی تروماتیک

یکی دیگر از موانع اکتشاف، فیزیولوژی منحصربه‌فرد سد خونی مغز است که برای محافظت از مغز در برابر آسیب یا مواد شیمیایی مضر کار می‌کند.

استابنفلد گفت: سد خونی مغز، سدی بین عروق و بافت مغز است. سد خونی مغز در یک شخص سالم، تبادل مواد مغذی و مواد زائد را از خون به مغز و بالعکس تنظیم می‌کند و مغز و سیستم عصبی مرکزی را بخش‌بندی می‌کند. در هر حال، این مانع می‌تواند انتقال دارو به مغز را نیز پیچیده کند؛ به طوری که بیشتر مولکول‌ها و داروها نتوانند به طور غیر فعال از این مانع عبور ‌کنند. بنابراین، زمینه تحویل دارو به دنبال راه‌هایی برای تعدیل مکانیسم‌های ورود و رسیدن دارو بوده است.

هنگامی که آسیب مغزی تروماتیک رخ می‌دهد، آسیب اولیه می‌تواند سد خونی مغز را مختل کند که باعث ایجاد مرگ سلولی و از هم گسیختن بافت‌ها و مواد باقیمانده می‌شود.

آسیب بلندمدت باعث التهاب و تورم می‌شود و همچنین می‌تواند اختلال در منابع انرژی مغز را به همراه داشته باشد، جریان خون به مغز را مختل کند و به افزایش مرگ سلول‌های عصبی و ناتوانی دائمی منجر شود.

مزیت مهم مجموعه دستگاه‌ها و روش‌های آزمایشی استابنفلد و گروهش این است که مولکول‌ها و نشانگرهای زیستی شناسایی‌شده آنقدر کوچک هستند تا از سوراخ‌های ریز درون شبکه سد خونی مغز بلغزند و راه را برای درمان مبتنی بر مولکول‌ها هموار کنند.

بنابراین می‌توان گفت که این گروه پژوهشی به رغم وجود چنین موانعی، راه‌حلی یافته‌اند. این گروه پژوهشی، مجموعه‌ای از نشانگرهای زیستی منحصربه‌فرد را یافتند که فقط با مراحل حاد یا مزمن آسیب مغزی تروماتیک مرتبط هستند.

مارتینز گفت: روش ما برای کشف نشانگر زیستی به اندازه کافی حساس بود تا بتواند آسیب مغزی را که نمونه‌های آن در آزمایش‌های مختلف جمع‌آوری شده بودند، تشخیص دهد. واقعا جالب بود که می‌دیدیم پروتئین‌های دخیل در بیماری‌های عصبی، طی هفت روز پس از آسیب تشخیص داده شدند. مشاهده این تفاوت‌ها نشان می‌دهد که این روش چقدر می‌تواند در کشف جنبه‌های مختلف آسیب مغزی سودمند باشد.

همچنین، این روش ممکن است توضیح دهد که چرا افرادی که به آسیب مغزی تروماتیک مبتلا هستند، بیشتر در معرض ابتلا به بیماری‌های تخریب‌کننده عصبی مانند پارکینسون و آلزایمر قرار می‌گیرند.

این کشف موفق، به عنوان پایه‌ای برای نسل بعدی درمان و تشخیص هدفمند آسیب مغزی تروماتیک عمل خواهد کرد.

این پژوهش، در مجله "Science Advances" به چاپ رسید.

  • 9
  • 4
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش