یک مرد ۶۶ ساله، چهارمین بیماری است که پس از پیوند سلول های بنیادی از یک اهداکننده با جهش ژنتیک خاص مرتبط با مقاومت در برابرHIV، بطور کامل از بیماری ایذر درمان شده است.
به گزارش مهر به نقل از نیواطلس، این مرد که اکنون ۱۷ ماه است در فرایند بهبودی قرار دارد، سالمندترین فردی است که بطور موفقیت آمیز درمان آزمایش را پشت سر گذاشته است.
پیش از این و ۱۵ سال قبل پزشکان تشخیص دادند مردی به نام تیموتی براون به لوسمی ملوئید حاد مبتلا است و تنها درمان قابل اجرا برای وی پیوند سلول های بنیادین خونساز است. علاوه بر آن براون به ایدز نیز مبتلا بود. بنابراین پزشکان طی فرایند آزمایشی به دنبال اهدا کننده سلول های بنیادی بودند که نوعی اختلال ژنتیکی نادر و مشهور داشته باشد و مقاومت در برابر ویروس HIV را نیز به فرد بیمار منتقل کند.
به طور خارق العاده ، سه ماه پس از پیوند اولین سلول بنیادی، براون وارد مرحله بهبود از اچ آی وی (HIV) شد. او درمان های ضد ویروسی را متوقف کرد و به طور واقعی از بیماری رها شد. او به نام بیمار برلینی شناخته شد و از آن زمان تاکنون ۲ نمونه دیگر با این شیوه پیوند سلول بنیادی نیز درمان شده اند.
ولی پرونده پزشکی جدید فرد درمان شده از ایدز به یک مرد ۶۶ ساله تعلق دارد که در سال ۱۹۸۸ میلادی به اچ آی وی مبتلا شد. پس از چند سال او به لوسمی مبتلا شد و در سال ۲۰۱۹ میلادی با کمک یک اهدا کننده مبتلا به جهش ژنتیکی نادر، درمان سلول های بنیادی خونساز را دریافت کرد.
محققان به دلیل شیوع کووید۱۹ درباره قطع کردن درمان آنتی ویروسی وی تردید داشتند. ولی بیمار مذکور در سال ۲۰۲۱ میلادی واکسینه شد و اکنون پزشکان پس از ۱۷ ماه پس از نظارت بر سلامت وی، داروهای آنتی ویروسی را قطع کردند. این درحالی است که همچنان اثری از اچ آی وی در بدن بیمار نیست.
جانا دیکتر یکی از محققانی که در این پروژه فعالیت کرده، می گوید: از آنجا که این بیمار، مسن ترین فرد دریافت کننده پیوند سلول بنیادی بود و قبل از این نیز مدت طولانی تری به ویروس ایدز مبتلا بود و کم ترین میزان داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی را دریافت می کرد، اکنون شواهدی در دست داریم که اگر اهدا کننده سلول های بنیادی مناسب را برای بیماران مبتلا به اچ آی وی بیابیم که دچار سرطان خون نیز هستند، می توان به روش های شیمی درمانی و ملایم تری برای بهبود هر دو بیماری در افراد دست یافت. همچنین این روند فرصت های بیشتری را برای بیماران مسنتر مبتلا به ایدز و سرطان خون (چنگار خون) فراهم می کند.
- 15
- 1