سه شنبه ۰۲ مرداد ۱۴۰۳
۰۱:۵۹ - ۱۶ آبان ۱۴۰۱ کد خبر: ۱۴۰۱۰۸۱۵۹۸
تحقیقات و پژوهش های پزشکی

کشف روشی جدید برای کنترل مولکول‌های سرطانی غیرقابل درمان

کشف روشی جدید برای کنترل مولکول‌های سرطانی غیرقابل درمان,مولکول‌های سرطانی غیرقابل درمان
گروهی از دانشمندان دانشگاه شیکاگو روشی جدید برای کنترل مولکول‌های سرطانی غیرقابل درمان کشف کردند.

برای دهه ها، محققان سرطان در آرزوی راهی برای هدف قرار دادن مجموعه ای از پروتئین ها به نام فاکتورهای رونویسی بودند. اگرچه مدت هاست می دانیم که تومورها از این پروتئین ها برای رشد خارج از کنترل استفاده می کنند ولی پیکربندی منحصربه فرد آن ها باعث شده که برای بیش از ۳۰ سال با عنوان «غیرقابل درمان » شناخته شوند.

به گزارش ایسنا به نقل از فیز، گروهی از دانشمندان دانشگاه شیکاگو اعلام کردند که روشی نوآورانه برای ساخت مولکول هایی مصنوعی ابداع کرده اند که میتوانند این فاکتورهای رونویسی که پیش از این« غیرقابل درمان» خوانده می شدند را مورد هدف قرار دهند. این پیشرفت که در روز ۲۷ اکتبر در مجله "Nature Biotechnology" منتشر شده، نویدبخش توسعه داروها، درمان ها و همچنین ابزارهایی برای درک بهتر زیست سرطان است.

ریموند مولرینگ (Raymond Moellering)، شیمیدان دانشگاه شیکاگو و نویسنده ارشد این پژوهش می گوید: پزشکان برای دهه ها فهرستی از فاکتورهای رونویسی در اختیار داشتند، ولی راهی برای هدف قرار دادن آنها وجود نداشت. این پژوهش زمینه را برای هدف قرار دادن مستقیم هر فاکتور رونویسی فراهم می کند.

اهداف "غیرقابل درمان"

دانشمندان فعالیت های پیچیده ی سلول ها را رمزگشایی کرده اند و اهمیت دسته ای از پروتئین ها به نام فاکتورهای رونویسی سال ها است، مشخص شده است. این پروتئین ها مانند خلبان های دی ان ای سلول عمل می کنند و تصمیم می گیرند کدام قسمت های ژنوم را چه زمانی خاموش یا روشن کنند.

این قدرت بزرگی است و بدان معناست که این پروتئین ها یک هدف اصلی برای نقص های سرطانی هستند. به طورمثال، نقش یک فاکتور رونویسی معروف به نام "Myc" روشن و خاموش کردن رشد سلولی است. اگر یک تومور موفق به تصرف "Myc" شود، مانند قرار دادن یک آجر روی پدال گاز خواهد بود و سلول ها خارج از کنترل رشد می کنند.

مولرینگ، دانشیار شیمی که حوزه تخصصش توسعه ابزارها و فناوری های شیمیایی جدید برای مطالعه پروتئین ها است، می گوید: اگر از پزشکان بپرسید که برای درمان سرطان چه می خواهند، خواهند گفت که راهی برای مهار "Myc".

مشکل این است که "Myc" و فاکتورهای رونویسی دیگر از چندین پروتئین تشکیل شده اند و بزرگ هستند. این مجموعه ها به قدری بزرگ تر از پروتئینهای دیگر هستند که دانشمندان نتوانسته اند کاری کنند که داروهای سنتی روی بخش عمده فاکتورهای رونویسی کار کند.

در نتیجه دانشمندان تصمیم گرفتند یک فاکتور رونویسی مصنوعی بسازند. محققان تصور می کردند که اگر این مولکول بتواند در محل قرارگیری همیشگی فاکتور رونویسی "Myc" در ژنوم قرار بگیرد، پس می تواند از صدور دستور توسط "Myc" برای رشد خارج از کنترل سلول جلوگیری کند. اما هیچ کس نتوانسته بود یک مولکول مصنوعی بسازد که قادر به انجام این کار باشد.

آزمایشگاه مولرینگ رویکرد جدیدی را در پیش گرفت. آن ها یک مولکول مصنوعی ساختند که بخشی از پیکربندی" Myc" یعنی پنجه هایی که روی دی ان ای (DNA) می چسبند را قرض گرفته بود.

ملکول های مصنوعی بطور بسیار محکمی به نقطه اتصال "Myc" می چسبند و از اتصال آن جلوگیری می کنند. در آزمایش های درون ظرف های آزمایشگاهی، مولکول ها با موفقیت رشد سلول های سرطانی را که برای رشد به "Myc" متکی بودند، مسدود کردند. این مولکول ها همچنین به اندازه ای فشرده هستند که بتوانند به داخل و خارج سلول بروند و به اندازه ای پایدار هستند که روزها دوام بیاورند تا در نهایت توسط سلول از بین بروند.

مولکول های قابل تنظیم

به گفته دانشمندان، راه طولانی تا تأیید هر مولکول برای استفاده در انسان وجود دارد ، ولی آن ها می گویند که نتایج دلگرم کننده ای را در آزمایش های حیوانی شاهد بوده اند.

با این وجود، "Myc" تنها یک فاکتور رونویسی است. این گروه می خواهند مولکول مصنوعی خود را برای مورد هدف قرار دادن بسياري از فاکتورهای رونویسی سفارشی سازی کنند. آنچه آن ها ساخته اند یک اسکلت قابل تنظیم است. بر اساس نتایج آنها، میتوان این اسکلت را برای هدف قرار دادن یک توالی دی ان ای متفاوت «برنامه ریزی مجدد» کرد و در نتیجه بر یک فاکتور رونویسی که بیماری متفاوتی ایجاد می کند، اثر گذاشت.

علت، این است که فاکتورهای رونویسی فقط در بروز سرطان نقش ندارند. آنها در همه چیز از پیری گرفته تا دیابت و بیماری های خودایمنی دخیل هستند. مولرینگ می گوید: در سایر بیماریها، شاید بخواهید به جای خاموش کردن ، مجموعه ای از ژن ها را روشن کنید یا یکی را مسدود کنید و دیگری را روشن کنید.

مولکول های مصنوعی همچنین میتوانند به محققان در درک بهتر مکانیسم های سرطان و سایر بیماری هایی که بسیاری از آنها ناشناخته باقی مانده اند، کمک کنند.

  • 18
  • 6
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش