دانشمندان بریتانیایی با کشف یک نشانگر زیستی موفق به توسعه یک آزمایش ادرار دقیق برای کشف سرطان کبد بیماران شده اند.
در دنیای امروز پزشکان معمولاً برای تشخیص سرطان از روش هایی مانند جراحی، سونوگرافی یا آزمایش خون استفاده می کنند. برای انجام تمام این روشها، بیماران باید به بیمارستان مراجعه کرده یا جراحی کنند. حالا گروهی از دانشمندان مؤسسه تحقیقات سرطان Beatson بریتانیا در گلاسگو، اسکاتلند، نشانگر زیستی را کشف کرده اند که میتوان براساس آن برای سرطان کبد (Liver)، آزمایش ادرار توسعه داد.
دکتر«سوریو تاردیتو» محقق اصلی این پژوهش از این مؤسسه توضیح می دهد: «انتظار می رود تا تعداد بیماران مبتلا به سر طان کبد افزایش پیدا کند و به همین دلیل ما به ابزار جدیدی برای شناسایی و درمان آن نیاز داریم. ما برای کشف این متابولیت جدید که تاکنون در پستانداران شناسایی نشده بود و گزینه بسیار خوبی برای توسعه تست های تشخیصی گونه خاصی از سرطان کبد (Liver) محسوب می شود و نیز به خاطر اینکه به راحتی در ادرار قابل تشخیص است و می توان از آن به عنوان نشانگری برای بررسی رشد تومور استفاده کرد، بسیار هیجان زده هستیم.»
تاردیتو در ادامه صحبت های خود اضافه کرد که تیم تحقیقاتی برنامه هایی برای بررسی این موضوع دارد که این نشانگر تا چه اندازه سریعتر در متابولیت سر طان کبد قابل تشخیص است تا به این نتیجه برسند که یک آزمایش ادرار در چه زمانی انجام شود که بیماری را تشخیص دهد.
در حدود یک چهارم بیماران مبتلا به سرطان کبد، تومور به وسیله یک مولکول پروتئین به نام «بتا- کاتنین» توسعه پیدا می کند. آزمایش ادرار جدید این مولکول خاص را پیدا می کند که میتوان نشان دهنده سرطان (cancer) کبد باشد.
هرچند درحال حاضر هیچ آزمایش ادرار دیگری برای تشخیص سر طان وجود ندارد، اما تست های جایگزین امیدوارکننده دیگری نیز در حال توسعه هستند.
سال ۲۰۲۰، آزمایش خون جدیدی معرفی شد که می توانست بیش از ۵۰ نوع سرطان را تشخیص داده و حتی گاهی اوقات این کار را پیش از بروز علایم انجام دهد. علاوهبراین، این آزمایش در تشخیص ۱۲ نوع از خطرناک ترین انواع سر طان، از جمله سرطان پانکراس که معمولاً در مراحل پاياني قابل تشخیص است، دقیق بود. برای توسعه این آزمایش از نمونه های ۴۰۰۰ نفر استفاده شد.
- 10
- 6