بیماری سرخرگ کرونری قلب، مقصر حدود یک سوم مرگ و میرها در سراسر جهان است. نتایج یک مطالعه جدید، ارتباط بین یک باکتری معمول دهان و بیماری سرخرگ کرونری را بررسی کرده است و درک ما را از اینکه چگونه عفونت بر پیشرفت بیماری قلبی تأثیر می گذارد، بهبود می بخشد.
به گزارش ایسنا به نقل از گیزمگ، بیماری سرخرگ کرونری (CHD)، شایع ترین شکل بیماری قلبی است. با گذشت زمان، پلاک روی دیواره رگ هایی که خون را به قلب می رسانند، جمع و باعث انسداد در جریان خون می شود. این انسداد باعث علائم درد قفسه سینه ( آنژین)، مشکلات تنفسی و سفتی قفسه سینه و درد در بازوها یا شانه ها می شود. اگر پلاک به طور کامل یک شریان را مسدود کند، میتواند به حمله قلبی منجر شود.
بیماری سرخرگ کرونری، توسط ترکیبی از عوامل ژنتیکی، محیطی و جمعیتی ایجاد می شود. عوامل خطر اصلی سیگار کشیدن ، دیابت، چربی خون بالا (هیپرلیپیدمی) و فشار خون بالا (Hypertension) هستند. سن نیز یک عامل خطر مهم است و مردان بیشتر از زنان در معرض ابتلا به بیماری سرخرگ کرونری هستند.
پژوهش های قبلی همچنین ارتباط بین ایجاد پلاک شریانی و پاسخ التهابی بدن را شناسایی کرده اند. این پژوهش ها منجر به علاقه مجدد پژوهشگران به بررسی نقش باکتری ها، ویروس ها و سایر میکروارگانیسم ها در بیماری قلبی (heart disease) شد.
فلاویا هودل، نویسنده ارشد این پژوهش گفت: اگرچه پیشرفت های زیادی در درک چگونگی ایجاد بیماری عروق کرونر قلب انجام شده است، ولی درک ما از چگونگی تأثیر عفونت ها، التهاب و عوامل خطر ژنتیکی هنوز ناقص است.
در این پژوهش، ۳۴۵۹ شرکت کننده و سلامت قلب آن ها طی ۱۲ سال مورد بررسی قرار گرفتند. داده ها در مورد سطوح پروتئین واکنش گر (CRP) خون شرکت کنندگان که معیاری از التهاب است، جمع آوری شد. شرکت کنندگان همچنین برای ۲۲ پاتوژن انسانی از جمله ۱۵ ویروس، شش باکتری و یک انگل مورد آزمایش قرار گرفتند.
یکی از باکتری هایی مورد آزمایش، Fusobacterium nucleatum بود که در انسان شایع است. این یک باکتری بسیار شایع دهان است که می تواند منجر به التهاب لثه (ژنژیویت) و عفونت لثه (پریودنتیت) شود. پژوهش های قبلی همچنین به توانایی انتشار آن به روده و دستگاه تناسلی زنان و ایجاد التهاب و بیماری اشاره کرده اند.
بر اساس داده های جمع آوری شده، پژوهش حاضر ارتباط بین عفونت قبلی یا فعلی با F. nucleatum و کمی افزایش خطر بیماری سرخرگ کرونری را نشان داد. پژوشگران فرض می کنند که این باکتری از دو طریق باعث آسیب می شود. اول این که در موارد عفونت دهان باعث ایجاد پاسخ التهابی عمومی در بدن می شود. دوم، از دهان مهاجرت می کند و مستقیماً به دیواره عروق کرونر می چسبد و روند رشد پلاک را تقویت می کند.
ژاک فلای، استاد دانشکده علوم زیستی اکول پلی تکنیک فدرال لوزان، سوئیس و نویسنده ارشد این پژوهش گفت:مطالعه ما، به شواهد فزاینده ای که نشان داده التهاب ناشی از عفونت ها ممکن است در ایجاد بیماری عروق کرونر قلب و افزایش خطر حمله قلبی نقش داشته باشد، اضافه می کند.
پژوهش های آینده برای تایید این ارتباط مورد نیاز است، اما در صورت تائید، ممکن است دری را برای درمان ساده با آنتی بیوتیک به عنوان یک گزینه درمانی که علت بیماری سرخرگ کرونری عفونت است، باز کند.
یافته های این پژوهش در مجله eLife منتشر شد.
- 12
- 1