پژوهشگران استرالیایی یک آزمایش خون برای تشخیص خواب آلودگی در رانندگان ایجاد کرده اند که می گویند با تخصیص بودجه کافی می توان آن را در پنج سال آینده در جاده ها استفاده کرد.
به گزارش ایسنا به نقل از آی ای، پژوهشگران دانشگاه« موناش» استرالیا آزمایش خون جدیدی را توسعه داده اند که میتواند میزان خواب آلودگی (Drowsiness) رانندگان را تشخیص دهد.
این آزمایش می تواند راه را برای پیگرد قانونی رانندگان و کارفرمایان آن ها در صورتی که تصادف در نتیجه خواب ناکافی باشد، هموار کند.
این روزها آزمایش خون برای تعیین اینکه آیا فردی پشت فرمان بیش از حد مجاز الکل مصرف کرده است یا خیر، رایج شده است. ولی هر حادثه ای نتیجه مصرف الکل نیست و برخی از آن ها به دلیل خستگی راننده به دلیل ساعات کاری طولانی و خواب ناکافی حادث می شود.
پژوهش های اخیر نشان داده است که رانندگی با کم تر از پنج ساعت خواب به اندازه رانندگی در حالت مستی خطرناک است. در چنین سناریویی، باید راهی برای اندازهگیری خواب آلودگی رانندگان وجود داشته باشد و پژوهشگران استرالیایی دقیقاً راهی برای انجام آن یافته اند.
این آزمایش خون چگونه خواب آلودگی را تشخیص می دهد؟
گروهی از پژوهشگران به سرپرستی کلر اندرسون، استاد موسسه مغز و سلامت روان در دانشگاه« موناش»، پنج نشانگر زیستی را در خون شناسایی کردند که می توانند با دقت ۹۹ درصد تعیین کنند که آیا فرد برای ۲۴ ساعت یا بیشتر بیدار بوده است یا خیر.
این نشانگرهای زیستی از قسمت های مختلف بدن هستند، اما متابولیت نیستند، در نتیجه احتمال تاثیرگذاری بر روی آنها در صورت تصادف خودرو کاهش می یابد. هنگامی که این روش در موقعیت های نزدیک تر به زندگی واقعی آزمایش شد، دقت آزمایش به ۹۰ درصد کاهش یافت، اما همچنان درصد بسیار بالایی است.
پژوهشگران در حال حاضر در حال کار بر روی بهبود این آزمایش هستند تا بتواند تعداد ساعات خواب فرد را قبل از انجام آن تعیین کند. اندرسون معتقد است که چنین آزمایشی می تواند در کنار آزمایش الکل و مواد مخدر پس از تصادف خودرو انجام شود.
پژوهشگران می گویند، آزمایش های قابل حملی که بتوانند خواب آلودگی در جاده را تعیین کنند، احتمالا تا پنج سال آینده در دسترس خواهند بود.
در حال حاضر در بریتانیا، رانندگان حرفه ای موظف هستند دفترچه کار و استراحت را که پلیس در صورت تصادف در نظر می گیرد، پر کنند. با این حال، اثبات این که تصادف در نتیجه خستگی راننده بوده است، چالش برانگیز است و یک آزمایش خون در صورت وجود می تواند بسیار مفید باشد.
با این حال، همه پژوهشگران با آن موافق نیستند، چرا که بر این عقیده هستند که تست گرانی است و بسياري از عهده آن بر نمی آیند. بنابراین کارشناسان توصیه می کنند که به جای جریمه رانندگان پس از وارد شدن خسارت، کار بیشتری برای رفع خستگی از طریق بهبود برنامه کاری و کاهش ساعات کاری طولانی برای افراد انجام شود.
- 15
- 3