محققان می گویند فقر احتمالاً میتواند روی ماده سفید مغز تأثیر مخرب داشته باشد.
به گزارش دیجیاتو، دانشمندان توانسته اند ارتباطی میان درآمد پایین و نابودی سریعتر ماده سفید در مغز پیدا کنند. درحالی که حجم ماده سفید با افزایش سن کاهش می یابد، ظاهراً زندگی در فقر میتواند به این روند سرعت ببخشد و مغز را سریع تر پیر کند.
تیمی از محققان دانشگاه های ژنو و لوزان در سوئیس با بررسی ۷۵۱ نفر در بازه سنی ۵۰ تا ۹۱ سال به این نتیجه رسیده اند. پژوهشگران پس از درنظرگرفتن عواملی مانند سن، جنسیت و برخی مسائل کلیدی مرتبط با سلامت، به این نتیجه رسیدند افرادی که در خانواده های فقیرتر زندگی کرده بودند، در اسکن MRI علایم بیشتری از پیری ماده سفید در مغز خود داشتند و همچنین در تست های شناختی، امتیاز کمتری نسبت به افراد در خانواده های ثروتمند گرفتند.
نتیجه کار محققان در ژورنال JNeurosci منتشر شده است. پژوهشگران این مطالعه را با هدف ارائه بینشی درباره مسیرهایی که مسایل اقتصادی و اجتماعی مانند درآمد خانواده، آخرین موقعیت شغلی و مسیرهای اقتصادی و اجتماعی در دوره زندگی را با ریزساختار مغز و عملکرد شناختی تا اواخر بزرگسالی مرتبط می کنند، انجام دادند.
ماده سفید برای جابجایی پیام ها و سیگنال ها در سراسر مغز بسیار ضروری است و میزان آن می توان روی توانایی های شناختی فرد تأثیر بگذارد. زندگی در فقر یا آن طور که محققان می گویند، قرارگیری در معرض کمبودهای مزمن اجتماعی و اقتصادی، با سلامت پایین و افزایش سرعت زوال شناختی در ارتباط است. البته دانشمندان در گذشته هم به چنین نتیجه ای رسیده بودند، اما در تحقیق جدید، محققان نگاه دقیق تری به علت این موضوع داشتند.
پژوهشگران دانشگاه های سوئیس در تحقیق اخیر خود متوجه شدند که تعداد رشته هایی که از هر نورون منشعب می شود (تراکم نوریت) و اندازه پوشش محافظ روی این رشته ها (میلیناسیون)، ظاهراً با تجزیه سریعتر ماده سفید ارتباط دارند.
تحقیقات قبلی که مغز و سطح اقتصادی و اجتماعی افراد را بررسی کرده بودند، روی حجم کلی مغز متمرکز بودند. حالا ساختارهای دقیق تری به دست آمده اند و مکانیزم های پشت پرده هم بررسی شده اند. پژوهشگران توانسته اند نحوه حرکت آزادانه مولکول ها، عمدتا آب، درون مغز را شناسایی کنند که این حرکت به میزان میلین و تراکم شاخه های نورون بستگی دارد.
با وجود این که کاهش ماده سفید میتواند روی عملکرد شناختی تأثیر منفی داشته باشد، اما پژوهشگران متوجه شده اند که افراد در خانواده های ثروتمند حتی با وجود میلین کم تر و تراکم نوریت پایین تر، باز هم عملکرد شناختی خود را حفظ می کنند. بنابراین بنظر میرسد پول بیشتر به عنوان یک محافظ دربرابر زوال عقل عمل می کند و دانشمندان باید به دنبال مکانیزم های دیگری علاوه بر تغییرات ظاهری مغز باشند.
درنهایت باید گفت دانشمندان برای رسیدن به یک نتیجه کلی تر و دقیقتر، به پژوهش های بیشتری نیاز دارند.
- 17
- 6