دوشنبه ۲۴ دی ۱۴۰۳
۱۱:۵۹ - ۲۸ آذر ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۹۰۷۶۸۳
تحقیقات و پژوهش های پزشکی

آشنایی با پدیده مرموز آشناپنداری یا دژاوو (Deja Vu)

آشناپنداری,اخبار پزشکی,خبرهای پزشکی,تازه های پزشکی

دژاوو یا همان آشناپنداری (Deja Vu)، پدیده‌ای است که احساس آشنایی عجیبی را در مکان‌ها و موقعیت‌های جدید، در انسان به وجود می‌آورد؛ اما دلیل وجود این حس چیست؟

 

شاید برای شما هم پیش آمده باشد که با وارد شدن به محلی که تاکنون ندیده‌اید، حس مرموزی از تکراری بودن موقعیت در شما به وجود بیاید و احساس کنید که قبلا در آن مکان بوده‌اید؛ این تجربه که با کلمه فرانسوی دژاوو به معنی «دیده‌شده» شناخته می‌شود، آنقدر شایع است که بر طبق بررسی‌های اخیر، چیزی در حدود ۷۰ درصد از افراد بین سنین ۱۵ تا ۲۵ سال آن را حس کرده‌اند.

 

کسانی که حداقل یک بار در زندگی خود دچار حس آشناپنداری شده‌اند، میگویند که دژاوو به وجود آمده همانند به یادآوردن خوابی است که در حال محو شدن بوده و احساس به وجود آمده آنقدر گذرا و ناپایدار است که پس از مدت کوتاهی ناپدید می‌شود.

 

آشناپنداری,اخبار پزشکی,خبرهای پزشکی,تازه های پزشکی

شاید به همین دلیل باشد که دانشمندان تاکنون در ارائه توضیحی علمی برای دژاوو ناتوان بوده‌اند و بررسی دقیق تجربه ایجادشده ممکن نبوده است. با این حال، متخصصان روانشناسی و دانشمندان دیگر نظریه‌های مختلفی را در این رابطه ارائه کرده‌اند که در ادامه به معرفی تعدادی از آن‌ها خواهیم پرداخت:

 

تحریک تصادفی مغز

در سال ۲۰۰۶ گروهی از محققان بر این باور بودند که حس دژاوو را به کمک هیپنوتیزم و تحریک بخشی از مغز که وظیفه شناختن شرایط محیطی مختلف را دارد، شبیه‌سازی کرده‌اند. آزمایش انجام‌شده بر طبق این نظریه بود که در هنگام تجربه حس آشنا بودن با یک شخص،‌ مکان یا شیء،‌ دو فرآیند کلیدی در مغز رخ می‌دهد؛ در ابتدا فرد با دیدن یک صحنه حافظه‌ی خود را جستجو کرده و در صورت مطابقت آن صحنه با خاطرات پیشین،‌ بخش دیگری از مرکز سیستم عصبی بدن این هماهنگی را تایید می‌کند. این محققان باور داشتند که احساس دژاوو با تحریک تصادفی بخش دوم فرآیند به وجود می‌آید.

 

برای این بررسی، به ۱۸ داوطلب یک آزمایش، ۲۴ کلمات مختلف نشان داده شد و سپس با هیپنوتیزم کردن این افراد و تغییر کلمات اولیه، گزارش شد که با دیدن کلمات جدید و ناشناخته، به برخی از داوطلبان احساس آشناپنداری دست داده است.

 

دژاوو و مشکلات مغزی

در سال‌های گذشته برخی از روانشناسان دلیل دژاوو را به مشکلات حافظه ربط داده‌اند و بر اساس برخی تئوری‌ها، ادعا شده است که گاهی اوقات به دلیل ناهماهنگی حافظه‌های کوتاه‌مدت و بلندمدت مغز، بخشی از اطلاعات بدون قرارگیری در حافظه کوتاه وارد بخش دیگر خاطرات می‌شوند و به این ترتیب، فرد در اولین برخوردش با یک صحنه جدید، احساس می‌کند که اطلاعات دریافتی در حافظه بلندمدت او وجود داشته‌اند.

 

از طرف دیگر، تعدادی از دانشمندان هم معتقدند که این پدیده به کورتکس بینی مغز که مسئول ایجاد احساس آشنایی است، مربوط می‌شود و فعالیت خود به خودی این کورتکس، بدون درگیر شدن بخش‌های دیگر حافظه که در شرایط عادی وارد عمل می‌شوند، حس دژاوو را به وجود می‌آورد. استدلال ارائه‌شده برای این نظریه هم به ابهامی مرتبط است که در هنگام تجربه آشناپنداری، در ذهن فرد به وجود آمده و احساسی شبیه به گیج بودن را به وجود می‌آورد.

 

وارلی اف رینا (Valerie F. Reyna) متخصص روانشناسی دیگری است که پدیده «خاطرات نادرست» را عامل این اتفاق می‌داند؛ بر اساس این نظریه که یکی از موردقبول‌ترین تئوری‌های مطرح‌شده در این باره به شمار می‌رود، گسستگی حافظه که گاهی تشخیص واقعیت از خاطره را در فرد غیرممکن می‌کند، باعث ایجاد حس دژاوو می‌شود. پدیده مشابهی از این گسستگی زمانی رخ می‌دهد که شخص پس از خواب دیدن، برای مدت کوتاهی فرق رویای خود و واقعیت را متوجه نمی‌شود.

 

نظریه ناهماهنگی حافظه

با این حال، روانشناس دیگری به نام آکیرا اوکانر (Akira O’Connor) برای نقض تئوری خاطرات نادرست، مغز ۲۱ داوطلب را در هنگام انجام یک آزمایش روتین ایجاد خاطرات غلط، اسکن کرد؛ برای این کار تیم محققان لیستی از کلمات مرتبط مانند «تخت»، «خروپف»، «چرت زدن» و «شب» را به افراد مورد آزمایش نشان می‌دادند و پس از مدتی در مورد کلمات دیده‌شده سوالاتی مطرح می‌شد.

 

به صورت کلی، در این تست‌ها داوطلب به اشتباه کلمه‌ای مانند «خوابیدن» که در لیست اولیه وجود نداشته، اما با مفاهیم کلی کلمات مرتبط بوده را به یاد می‌آورند.

 

با این حال تیم اوکانر برای ایجاد احساس دژاوو، از داوطلبان پرسیدند که آیا کلمه‌ای که با حرف خ شروع می‌شود را به خاطر دارند یا نه؟ جواب افراد به این سوال منفی بود، اما با شنیدن کلمه خوابیدن،‌ احساسی آشنا در داوطلب به وجود می‌آمد.

 

در همین هنگام با اسکن مغز افراد انتظار می‌رفت که با شبیه‌سازی دژاوو، بخش‌هایی از مغز که مسئول نگه‌داری از خاطرات هستند، فعال شوند. با این حال، به جای این قسمت‌ها بخش مربوط به تصمیم‌گیری مرکز سیستم عصبی فرد فعال می‌شد.

 

آشناپنداری,اخبار پزشکی,خبرهای پزشکی,تازه های پزشکی

اوکانر در هنگام ارائه نتایج خود در کنفرانسی بین المللی اظهار کرد که احساس آشناپنداری به احتمال قوی با فرآیند تشخیصِ مطابقت نداشتنِ خاطرات درون مغز مرتبط است و به خاطرات نادرست ارتباطی ندارد؛ به بیان ساده‌تر، دژاوو ناشی از سیگنال‌هایی است که مغز فرد در هنگام تشخیص دادن خاطرات واقعی ما از آنچه که تصور تجربه آن را داریم، به وجود می‌آورد.

 

از طرف دیگر، نتایج تحقیق تیم اوکانر با این حقیقت که احتمال رخ دادن پدیده دژاوو با افزایش سن کاهش می‌یابد،‌ مطابقت دارد؛ این روانشناس استدلال می‌کند که با پیرتر شدن فرد، شانس بروز خطا در به یادآوردن وقایع زیاد می‌شود، اما در عین حال، شخص سالخورده احساس آشناپینداری کمتری را تجربه می‌کند؛ بنابراین احتمال اینکه دژاوو ناشی از خطای حافظه باشد،‌ بسیار کم است.

 

 

  • 16
  • 4
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش