به گزارش ایسنا به نقل از گیزمگ ، سرطان پانکراس، متداولترین نوع سرطان نیست اما یکی از مرگبارترین انواع آن است. براساس گزارش "انجمن سرطان آمریکا"(ACS)، تنها هشت درصد افراد مبتلا به این نوع سرطان، بیش از پنج سال عمر میکنند. در هر حال، پژوهش جدیدی که با الهام از پزشکی سنتی چین صورت گرفته، روش امیدوارکنندهای را برای تشخیص زودهنگام این بیماری و افزایش شانس زنده ماندن بیماران ارائه میدهد.
دلیل مرگبار بودن سرطان پانکراس این است که اغلب بدون داشتن هیچ نشانه خاصی، تا مراحل پیشرفته رشد میکند؛ در نتیجه هنگامی تشخیص داده میشود که برای درمان مؤثر آن، بسیار دیر شده است.
یافتن راهی ساده و کمهزینه برای تشخیص این بیماری در مراحل ابتدایی، همیشه در مرکز توجه بوده است. برخلاف پژوهشهای پیشین که برای یافتن نشانگرهای سرطان پانکراس، مایعات بدن مانند خون یا ادرار را بررسی میکردند، این پژوهش جدید که توسط گروهی از پژوهشگران چینی صورت گرفته نشان میدهد که میتوان از باکتری روی زبان، به عنوان نشانهای برای وجود این بیماری استفاده کرد.
با اینکه میکروبیوم روده، در سالهای اخیر مورد توجه بسیاری قرار گرفته اما یقیناً تنها بخشی از بدن نیست که تعداد بسیاری از باکتریها را در خود جای داده است. پژوهشها نشان میدهند که باکتری دهان، نقش مؤثری در ابتلاء به بیماریهای گوناگون، از سرطان گرفته تا آلزایمر بر عهده دارد.
پژوهشگران در این پژوهش جدید، ارتباط احتمالی میان باکتری زبان و سرطان پانکراس را بررسی کردند. آنها از روش بررسی زبان استفاده کردند که یکی از روشهای اصولی تشخیص در پزشکی سنتی چین است. پزشکانی که از این روش استفاده میکنند، باور دارند که با بررسی دقیق زبان میتوان بینشهایی را در مورد وضعیت چندین عضو بدن به دست آورد.
دانشمندان تصمیم گرفتند این روش سنتی را مورد آزمایش قرار دهند و با استفاده از فناوری جدید توالی DNA تلاش کنند تفاوت قابل توجهی میان ترکیب میکروبیوم زبان افراد سالم و افرادی که در مراحل ابتدایی ابتلاء به سرطان پانکراس هستند، بیابند.
در این پژوهش، میکروبیوم زبان ۵۵ نفر مورد بررسی قرار گرفت که ۳۰ نفر از آنها در مراحل ابتدایی بیماری بودند و ۲۵ نفر در مرحله بازبینی سلامت به سر میبردند. شرکت کنندگان به مدت سه ماه، از آنتیبیوتیک یا داروهای دیگر استفاده نکردند. نتایج پژوهش، دانشمندان را متقاعد کرد که میکروبیوم زبان افراد مبتلا به سرطان پانکراس، به طور قابل توجهی با میکروبیوم زبان افراد سالم تفاوت داشت.
هنوز مشخص نیست که چه رابطهای میان سطح باکتری زبان و سرطان پانکراس وجود دارد و آیا تغییر این میکروبیوم با سرطانهای دیگر در ارتباط است یا نه. فرضیه پژوهشگران این است که واکنش التهابی بدن و ارتباط آن با گسترش سرطان، به صورت ناخودآگاه موجب تغییر باکتری زبان میشود.
"لانجوان لی"(Lanjuan Li)، نویسنده ارشد این پژوهش گفت: برای تأیید نتایج پژوهش در گروههای بزرگتر بیماران، به بررسی بیشتری نیاز داریم اما بررسی ابتدایی، بدون شک امیدوارکننده بود.
وی افزود: نتایج این پژوهش، شواهدی در مورد ارتباط میان اختلال در میکروبیوم و سرطان پانکراس ارائه میدهند. اگر وجود این ارتباط در بررسیهای بزرگتر تأیید شود، به ابداع ابزار تشخیص یا پیشگیری جدیدی مبتنی بر میکروبیوم منجر خواهد شد که این بیماری را در مراحل ابتدایی شناسایی میکند.
این پژوهش، در مجله "Journal of Oral Microbiology" به چاپ رسید.
- 10
- 3