دوشنبه ۰۱ مرداد ۱۴۰۳
۰۹:۲۵ - ۱۰ بهمن ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۱۱۰۱۵۷۵
تحقیقات و پژوهش های پزشکی

راهکار جدید برای مبارزه با بیماری سل کشف شد

مبارزه با بیماری سل,اخبار پزشکی,خبرهای پزشکی,تازه های پزشکی
محققان کشور هند در مطالعه اخیرشان اظهار کرده اند موفق به کشف راهی برای مبارزه با بیماری سل شده اند.

به گزارش ایسنا و به نقل از تک اکسپلوریست، بیماری سل بیماری عفونی شایع خطرناکی است که در بسياري از موارد سبب مرگ اشخاص می شود. این بیماری توسط گونه های مختلف مایکوباکتریا، بطور معمول مایکوباکتریوم توبرکلوزیس ایجاد می شود. سل بطور معمول به شش ها حمله می کند اما بر قسمت های دیگر بدن نیز میتواند تأثیرگذار باشد. هنگامی که افرادی که عفونت سلی فعال دارند سرفه، عطسه، یا آب دهان خود را از طریق هوا منتقل می کنند سل از طریق هوا پخش می شود. در بین کشورهایی که افراد آنها به بیماری سل مبتلا می شوند ، کشور هند بيش ترین آمار اشخاص مبتلا به این بیماری و تلفات ناشی از این بیماری را دارد.

در جستجوی داروهای ضد سل این استراتژی شناسایی اهداف مولکولی است که نقش مهمی در تنظیم سوخت وساز"مایکوباکتریوم توبرکلوزیس" ( پاتوژن ایجاد کننده سل) دارد." سنتاز مالات" (Malate synthase) آنزیمی در پاتوژن مایکوباکتریوم توبرکلوزیس است که رشد در داخل بدن میزبان که به آن" پایداری مایکوباکتریایی" می گویند، از اهمیت بسياري برخوردار است.

آنزیم ذکر شده یکی از دو آنزیم مسیری به اسم "مسیر گلیوکسیلات" (glyoxylate pathway) است که برای زنده ماندن باکتری ها و تداوم آن در درون بدن میزبان مایحتاج است. با توجه به اینکه در پستانداران وجود ندارد، این یک هدف جذاب برای داروهای ضد سل است، بدین ترتیب هر دارویی که این آنزیم را مورد هدف قرار دهد بسیار خاص خواهد بود. آنزیم ذکر شده همینطور در دیواره سلولی پاتوژن موجود هست بدین ترتیب آنرا در دسته" متصل ها"( adhesins) قرار می دهند.

در مطالعه اخیر، محققان "مؤسسه فناوری و علوم سلامت انتقالی" (Translational Health Science and Technology Institute) فریدآباد هند با همکاري تمام موسسات علوم پزشکی هندوستان، دهلی نو و" مؤسسه فناوری ایندور هند" (Indian Institute of Technology, Indore) موفق به شناسایی پنلی از آپتامرهای ادی.ان.ای تک رشته ای که مختص مورد هدف قرار دادن مایکوباکتریوم توبرکلوزیس سنتاز مالات هستند، شدند.

آپتامر به نوکلئیک اسیدهای تک رشته (DNA تک رشته یا RNA) یا الیگوپپتیدهایی که قادر به اتصال به یک هدف بطور اختصاصی با تمایل بالا هستند، اطلاق می شود. اهداف آپتامرها بسیار وسیع است و از مولکول های کوچک تا ماکرومولکول ها و حتی سلول ها (سلول های پروکاریوت و یوکاریوت) را شامل می شوند. در این مطالعه هدف آپتامرها، آنزیم سنتاز مالات بود.

شناسایی آپتامرها توسط فرآیندی به اسم "سلکس" (SELEX) که سبب افزایش نسبت آپتامرهایی که بطور خاص به هدف متصل میشوند، انجام میشود.

آپتامرهای مشخص شده توسط این تیم نه تنها فعالیت آنزیمی سنتاز مالات را مهار می کنند، بلکه وارد شدن مایکوباکتریوم ها به سلول های بدن میزبان را نیز مسدود می کنند. پژوهشگران همینطور توانستند اثبات کنند که میتوان توسط این راه برای شناسایی "مننژیت سل" (tuberculous meningitis) در افراد نیز استفاده نمود. مننژیت سل کشنده ترین نوع سل است که سیستم عصبی مرکزی اشخاص را مورد هدف قرار می دهد.

مننژیت التهاب پرده های محافظی می باشد که مغز و نخاع را پوشانده اند و بطور مشترک مننژ یا شامه گان نامیده می شوند. این التهاب امکان دارد عامل ویروسی، باکتریایی، یا سایر ریزاندامگان داشته باشد. مننژیت میتواند به علت نزدیکی التهاب به مغز و نخاع، زندگی مریض را به خطر اندازد بدین ترتیب این شرایط را تحت عنوان فوریت پزشکی دسته بندی می کنند.

این مطالعه با همکاری پروفسور" نرا شارما" (Neera Sharma) از"بیمارستان دکتر رام منوهر لال در دهلی"(  Dr. Ram Manohar Lal Hospital, Delhi) انجام شد. دکتر کومار شارما نویسنده ارشد این مطالعه از مؤسسه فن آوری و علوم سلامت انتقالی خاطرنشان کرد: یافته های این مطالعه بسیار دلگرم کننده است برای این که مولکول آپتامر ( MS- ۱۰Trunc از پنل آپتامرهای مشخص شده) میتواند هم بعنوان یک معرف درمانی و هم بعنوان یک ابزار تشخیصی عمل کند. برای نشان دادن پتانسیل درمانی این کشف، ما در نظر داریم این آپتامرها را در موش ها آزمایش کنیم تا ببینیم آیا می توانیم از مبتلا به سل در موش ها جلوگیری کنیم یا خیر.

یافته های این مطالعه در مجله" Molecular Therapy – Nucleic Acids" منتشر شد.

  • 13
  • 5
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش