به گزارش ایرنا به نقل از ستاد ویژه توسعه فناوری نانو، نانوذرات کلریدسدیم (NaCl) میتواند باعث از بین رفتن سلول های مبتلا به سرطان شود. البته این بدان معنا نیست که خوردن نمک غذا اثرهای ضدسرطان داشته باشد، بلکه نانوذرات ساخته شده از جنس کلریدسدیم روی موش های آزمایشگاهی اثرهای ضدسرطانی داشته است و میتوان از این نتیجه برای ساخت داروی ضدسرطان استفاده کرد.
هر ساله بیش از ۱۷ میلیون مورد سرطان (cancer) تشخیص داده می شود، بیماری که بعنوان یکی از مرگبارترین بیماریها در جهان شناخته می شود. پژوهش های قبلی نشان داده است که بعضی نانوذرات میتوانند برای درمان سرطان مورداستفاده قرار گیرند، با این حال بعضی از این مواد میتوانند اثرهای جانبی یا سمیت داشته باشند.
نمک غذا که بعنوان یک الکترولیت رایج شناخته شده و سریعا در آب حل می شود، میتواند نقش یک نمک انتخاب گر را ایفا کند. این گروه تحقیقاتی ثابت کردند که نانوذرات کلریدسدیم، برای سلول های سرطانی سمی است. زمانیکه این نانوذرات درون سلول سرطانی حل میشوند، نانوذرات کلریدسدیم باعث پدیده اسمولاریتی شده و سلول سریعا از بین می رود.
مطالعات در محیط زنده نشان می دهد که نانوذرات نمک غذا نه تنها سلول های سرطانی را از بین می برند بلکه ایمنی ضدسرطانی نیز ایجاد می کنند. با این نتیجه، مسیر برای استفاده از این نانوذرات برای درمان سرطان هموار می شود.
به صورت شایع، غشاء پلاسمایی مانع از وارد شدن یون های سدیم به داخل سلول می شود، اما این گروه دریافتند که نانوذرات کلریدسدیم میتواند وارد سلول ها شود. این سلول ها تصور می کنند که نانوذرات عناصر بی خطری هستند و فریب می خورند. این روش شبیه راهبرد اسب تروجان است که در آن سلول به غلظت های کم از کلریدسدیم اجازه ورود به داخل سلول را می دهد.
جین ژای از پژوهشگران این پروژه خاطرنشان کرد: این سازوکار در واقع بسیار برای سلول های سرطانی سمی بوده و سمیت آن از سلول های معمولی نیز بیشتر است.
محققان این پروژه از این فن آوری روی یک دسته از موش ها استفاده کردند و متوجه شدند که وجود نانوذرات کلریدسدیم در محیط سلولی میتواند باعث کاهش رشد سلول های مبتلا به سرطان به میزان ۶۶ درصد نسبت به گروه مدل باشد، این در حالیست که هیچ اثری از آسیب روی اندام های دیگر در موش های مدل مشاهده نشده است.
- 10
- 3