خنده درمانی
برای خنداندن شما یک جلسه معمول خنده درمانی یا یوگای خنده اکتفاء می کند که شامل تمرینات تنفسی، کشش و برنامه های منظم می باشد. مربی شما احیانا از شما بخواهد که تمرکز خود را بر روی یک خاطره خنده دار بگذارید، یا انواع مختلفی از خندیدن را بازی کنید یا این که تماس چشمی خنده داری را به امید خنداندن شخصی با اعضای مختلف گروه برقرار کنید. ایده ی خنده درمانی بگونه ایست که حتی درصورت عدم احساس آن در ابتدا، نهایتا غرق در خنده واقعی میشوید و از مزایای آن برخوردار میشوید.
براساس تحقیقات در حین خنده، نواحی مختلف قشر مغز بنا بر پیچیدگی طنز علاوه بر سیستم لیمبیک، به صورت مرحله به مرحله و یا هم زمان فعال می شوند و به همین خاطر افراد نمیتوانند به چیزی به جز خنده در حین خندیدن فکر کنند و در واقع نگرانی را فراموش میکنند. فعالیت قشر مغز در زنان بالاتر از مردان است؛ به همین علت خنده هایشان پخته تر، مفهومی تر و عمیق تر است. از این رو اثر لئوناردو داوینچی مدل لبخند ژوکوندی از یک زن است.
اهمیت خنده
امروزه دانش روانشناسی، به این نتیجه رسیده که لبخند اهمیت به سزائی در زندگی ما دارد. لبخند و خنده از عوارض جانبی مضری برخوردار نیست و حتی درصورت عدم درمان بیماری و فشارهای روانی، حداقل قابلیت رفع لحظات نگرانی بوجود آمده از بیماری را دارد. لبخند علاوه بر این که می تواند مسیر بیماری و تأمین سلامت را معکوس کند، در گردهمائی های اجتماعی به عنوان بهترین یخ شکن محسوب میشود. تلاشهای دانشمندان در سالهای اخیر، آشکارسازی فیزیولوژی خنده و اثرات پزشکی قابل اثباتش بوده است.
برخی از افراد ترس از این دارند که با خندیدن زیاد یا لبخند به لب داشتن، دیگران آن ها را جدی نگیرند ولی بهتر است بدانید که خنده زیاد امروزه مشکل نیست بلکه کمبود خنده به یک مشکل تبدیل شده است. البته خندیدن باید با در نظر گرفتن شخصیت خود، صادقانه باشد. زمانی خندیدن، درمانبخش است که بموقع باشد و آسیبی به شخصیت دیگران وارد نکند. انسان در اثر خنده های بی مورد و تمسخرآمیز، غافل میشود و بر روی عوامل شادی آفرین دیگر، پرده سیاهی میکشد.
فواید خنده درمانی
دشمن استرس و نگرانی، خنده می باشد. خنده شدید، باعث کاهش ترشح هورمون های استرس زا نظیر آدرنالین و کورتیزول است. این تنها خواص خنده به شمار نمی رود؛ چون خندیدن، فواید زیادی دارد که در ادامه با آن ها اشنا میشوید:
>> خندیدن مسری است:
طبق تحقیقات، خندیدن مثل خمیازه کشیدن یک امر مسری تلقی میشود. شما کافیست که لبخند بزنید تا در اطرافتان، افراد دیگر هم شروع به خندیدن کنند. مسئولیت قسمتی از مغز که عملکرد آن به صورت ناهشیار و خودکار است، کنترل حالات چهره ای و خندیدن می باشد. خنده یک نفر موجب میشود که دیگران هم بخندند. به همین علت صدای خنده را در پس زمینه فیلم های کمدی می گذارند.
>> ضد اسپاسم و درد:
اگر برای چند دقیقه، از ته دل بخندید؛ بسیاری از عضلات بدن درگیر می شود. در نتیجه برای مدت کوتاهی بسیاری از عضلات بدن به اصطلاح شل میشوند که تأثير به سزایی در رفع اسپاسم دارد. از طرفی اندورفینی که ترشح میشود به عنوان یک نوع مسکن طبیعی بطور موقت، درد را تسکین میدهد.
>> خنده درمانی یک ورزش طبیعی:
خنده درمانی علاوه بر فواید داخلی، برای تمرین گروههای مختلف عضلانی به عنوان یک روش طبیعی در بدنتان محسوب میشود. در زمان خندیدن، چه قهقهه و چه خنده ی آرام باشد؛ برای ایجاد این حرکت از عضلات استفاده می کند. ضرب المثل قدیمی که" برای اخم کردن بیشتر از لبخند عضلات لازم است" تا حدی درست است، مگر این که در حالی لبخند زدن، بخندید.
معمولاً در هنگام خندیدن برای مدت طولانی، انبساط و انقباض تکراری اتفاق می افتد؛ بدین ترتیب موجب درگیر شدن دیافراگم و سیستم های عضلانی شکمی بدن می شود. به همین علت پهلوها یا معده پس از خندیدن طولانی مدت، کمی درد می گیرد. عضلات صورت نیز تمرین می کنند، درواقع همان ماهیچه هایی که هنگام آواز خواندن یا صدا به شدت آویزان می شوند. عضلاتی همچون عظلات پاها، کمر، شانه ها و بازوها را باتوجه به سبک خندیدن در خنده درمانی و درگیر شدن از نظر جسمی، میتوانید تمرین دهید.
>> افزایش طول عمر :
با توجه به تحقیقات انجام شده، طول عمر افراد با بیشتر خندیدن، افزایش پیدا می کند. این موضوع به خاطر برخورداری آن ها از روحیه بهتر و بدن سالم تر می باشد.
>> خنده درمانی و تنظیم فشار خون :
سعی کنید برای افراد مبتلا به فشارخون بالا ، تمرین های خنده درمانی را بیشتر اجرا کنید تا فشار خونشان کاهش پیدا کند. براساس مطالعات،" خنده از ته دل"، فشار خون شریانی را افزایش می دهد، ولی این افزایش در حالت استراحت طبیعی با کاهش فشار خون همراه است. خنده درمانی اثرات مفیدی در بهبود گردش خون و کاهش فشار خون دارد، چون فشارخون برای بسیاری از افراد به عنوان یکی از دلایل عمده بیماری های قلبی و رگ ها محسوب میشود. البته خنده درمانی دارای عوارض جانبی میباشد که از انها می توان به درد عضلات اشاره کرد. عضلات شکم شما در زمان خندیدن طولانی مدت، مخصوصا خندیدن از ته دل، ممکن است دردناک باشد و برای مدت کوتاهی بعد از خندیدن، درد کند که موقتی است و در واقع به عنوان یک ورزش مفید به شمار می رود.
>> شما را جذاب و جوان می کند:
افراد در زمانی که می خندند از عضلاتی استفاده می کنند که به باز شدن خط اخم و رفع افتادگی گونه ها کمک می کند. بعلاوه خندیدن، گونه ها را قرمز می کند و خون را در زیر پوست صورت، جریان می دهد که خواص بسیاری برای پوست دارد. اگر دقت کنید، متوجه میشوید که افرادی که می خندند نسبت به افراد اخمو، جذابیت بیشتری دارند؛ بدین دلیل که در هنگام لبخند زدن، دندان های شخص نمایان میشود و جذابیت فرد زیاد میشود.
>> خنده درمانی و کاهش استرس:
احتمالا شما هم دچار استرس زیادی بخاطر مسائل کاری یا تحصیلی شده باشید، به عنوان مثال امروز مصاحبه شغلی بسیار مهمی داشته و در این تصورید که هنوز آمادگی لازم را ندارید، ناگهان دوستتان نزد شما می آید و جوک بسیار خنده دار می گوید که شما از ته دل می خندید. در نظر داشته باشید که پس از خندیدن، حتماً حس بهتری به شما دست می دهد و نگرانی شما کاهش پیدا میکند؛ به این دلیل که خندیدن، هورمون های استرس خاص در بدن را کاهش می دهد، باتوجه به ضروری بودن این مواد شیمیایی برای بدن در شرایط خاص ولی اگر این سطح، بالا باشد؛ تعادل هوموستازی را به هم می زند و اثرات منفی بر روی رفتار می گذارد. به این هورمون ها ایمونو سوپر می گویند که بر روی سیستم ایمنی بدن اثر منفی دارد ولی خندیدن، سطح این هورمون را در بدن کاهش پیدا می کند و سلامت عمومی بدن را حفظ می کند.
>> خنده درمانی و سلامت ذهن:
خنده و خنده درمانی به داشتن احساس خوب کمک می کند و حتی بعد از تمام شدن خنده، این احساس همچنان باقی می ماند. بذله گویی ، باعث میشود که شما در شرایط روحی مثبت باشید؛ درنتیجه شما نگاهی خوش بینانه نسبت به تمام موقعیت های سخت، ناامیدی ها و زیان ها دارید. خندیدن، علاوه بر دور کردن اندوه و درد از وجود شما، شهامت و قدرت یافتن منابع جدیدی از مفهوم زندگی را به شما می دهد. در سخت ترین لحظات هم خنده یا حتی یک لبخند ساده، میتواند احساس بهتری به ما بدهد. درضمن مغز شما با شنیدن صدای خنده، برای لبخندزدن آماده میشود تا به موضوع جالب پیش آمده، بخندید.
روش های تقویت خنده درمانی
- با یادآوری موضوعات خندهدار گذشته، درصورت شنیدن موضوع سرگرم کننده یا داستان بامزه و جوک، آن ها را یادداشت کنید یا برای این که همیشه در ذهن تان باقی بماند، آن را برای فرد دیگری تعریف کنید.
- شما میتوانید به جای ماتم گرفتن برای یک موقعیت بد، سعی کنید که به شوخی، آنرا بگذرانید و اینگونه طنز و پوچی زندگی را به خودتان یادآور کنید. درصورت اتفاق افتادن یک موضوع منفی، سعی کنید آن ماجرا را به روشی به یک موضوع خنده دار تبدیل کنید تا دیگران هم بخندند.
- شما با خندیدن به خودتان می توانید لحظات خجالت آور خود را با دیگران در میان بگذارید. بهترین روش برای جدی نگرفتن زندگی، همین امر می باشد.
- دیدگاه شما به خندیدن باید مثل ورزش کردن یا صبحانه خوردن باشد و برای یافتن یک موضوع خنده دار تلاش آگاهانه ای را در روز انجام دهید. هرروز با اختصاص دادن وقتتان بمدت ۱۰ تا ۱۵ دقیقه کاری را انجام دهید که سرگرم تان می کند. هر روزی که بیشتر بخندید، راحت تر می توانید موضوعی را برای خندیدن پیدا کنید.
- کودک درونتان را پیدا کنید. شما باتوجه به کودکان می توانید به تقلید بعضی از رفتارهایشان بپردازید. درواقع، کودکان از مهارت خاصی در بازی کردن، زندگی را جدی نگرفتن و خندیدن به موضوعات معمولی روز برخوردارند.
- شما می توانید با موضوعات شادی بخش ، اطرافتان را پر کنید. به این منظور باید بر روی میز کار یا داخل خودروی خود، یک اسباب بازی بگذارید و در اتاق کارتان، یک پوستر خنده دار بگذارید. برای صفحه کامپیوترتان، تصاویر طنز انتخاب کنید. عکس هایی از خود و دوستان تان را قاب کنید که در حال انجام کارهای بامزه هستید. سپس آن ها را دردسترس قرار دهید.
- اضطراب برای شوخ طبعی و خندیدن به عنوان مانع بزرگی محسوب شود، ازاین رو اضطرابتان را مهار و کنترل کنید. برای رهایی از اضطراب در لحظه، بهترین روش اینست که به خاطرات مورد علاقه ای فکر کنید که لبخند به لب هایتان می آورد. برای مثال کاری که توسط کودک تان انجام شده یا حرف بامزه ی دوست تان که به شما گفته است.
- شما باید از فکر کردن به مسایل منفی بپرهیزید. درواقع نباید به افراد منفی نگر و اخبار، برنامه ها یا گفتگوهای ناراحت کننده ، توجه کنید. بسیاری از مسائل زندگی به خصوص رفتار افراد فراتر از کنترل شما هستند. با این که حس مسئولیت پذیری دربرابر دنیا ویژگی پسندیده ای به شمار می رود؛ این اخلاق با گذشت زمان، غیرواقعی و آسیب رسان می باشد.
گردآوری: بخش سلامت سرپوش
- 10
- 5