حرکات اصلاحی چیست؟
حرکات اصلاحی نوعی برنامه ورزشی است که متخصصان و گاهی مربیان فیتنس برای درمان و تسکین دردهای بدن به افراد توصیه می شود. مربیان، فیزیوتراپیستها، متخصصین ارتوپدی، ماساژگر و درمانگرها این تمرینات را تجویز می کنند تا به افراد کمک کنند زندگی راحت تری را درپیش بگیرند و به فعالیت های روزمده خود برسند.
معمولا یکی از نشانه های وضعیت بدنی نامناسب عدم تعادلهای عضلانی است. وضعیت بدنی نامناسب زمانی ایجاد می شود که ستون فقرات در وضعیت نامطلوب حین ایستادن، نشستن و راه رفتن قرار بگیرد. حرکات اصلاحی به شما کمک خواهند کرد تا عضله مجددا در وضعیت مناسبی قرار بگیرد، درنهایت نیز تقویت شده و ضعف آن جبران می شود.
فواید حرکات اصلاحی:
تمرینات اصلاحی برای برطیف کردن یک سری ضعف، عدم تعادل عضلات در بدن طراحی می شوند تا شما بتوانید آزاد و راحت تر به زندگی روزمره خود برسید. تمرینات اصلاحی نه تنها می توانند حرکات روزمره را آسان کنند بلکه کیفیت زندگی را نیز بهبود می دهند و منجر به افزایش انعطاف پذیری می شوند. این موارد می توانند از بروز مشکلات بعدی کمک کنند. در ادامه به برخی از مهمترین فواید حرکات اصلاحی اشاره می شود:
کاهش دردهای بدنی:
نتایج می تواند فوری یا دراز مدت باشند. البته مطمئن باشید که حرکات اصلاحی دردهای شما را تسکین دهد. حرکات اصلاحی منجر به افزایش جریان خون، سهولت در گردش خون، ترمیم بافت، کاهش تورم و کاهش درد می شود.
درمان مشکلات جسمی:
این حرکات می توانند منجر به نجات شما از مصرف برخی داروها یا حتی نیاز به جراحی شود. زیرا حرکات اصلاحی نقش درمانی هم دارند. دربسیاری از موارد تمرینات اصلاحی می توانند منجر به درمان مشکلاتی نظیر زانوی پرانتزی، گودی کمر یا افتادگیِ شانه خواهد شد.
بهبود عملکرد ورزشی:
حتی اگر شما ورزشکار هم باشید، انجام حرکات اصلاحی برایتان مفید خواهد بود. این حرکات منجر به درمان آسیب های ورزشی یا پیشگیری از آسیب های ورزشی می شود.
افزایش اعتماد به نفس:
تمرینات و حرکات اصلاحی می توانند منجر به افزایش اعتماد به نفس و احساس خوب در شما شوند. زمانی که برای سلامتی تمرین می کنید به جز این احساس که «برای سلامتی و آسایش بدنم اهمیت قائلم» به مرور متوجه میشوید که صاف میایستید، سرشانههای پهنتری دارید و سر خود را بالا میگیرید.
افزایش انعطاف پذیری بدن:
تمرینات و حرکات اصلاحی با تقویت عضلات و تاندون ها منجر به افزایش انعطاف پذیری و دامنه حرکتی می شوند. در خیلی از موارد تنها چیزی که برای اصلاح وضعیت بدنی به آن نیاز دارید، تمریناتی برای انعطاف مفاصل و عضلات بدن است.
افزایش قدرت و انعطاف عضلات:
از جمله دیگر موارد تاثیرگذار و البته مهم حرکات اصلاحی؛ تقویت عضلات می باشد. این حرکات می تواند خیلی خوب عضلات شما را به چالش بکشاند و درنهایت منجر به رشد و تقویت آنها می شود.
سهولت انجام حرکات روزمره:
حرکات روزمره می توانند عملکرد شما را برای الگوهای حرکتی از قبیل بلند شدن، بلند کردنِ وسایل سنگین، هل دادنِ وسایل و به طور کلی انجام کارهای روزانه بهبود دهد.
انواع حرکات اصلاحی:
همانطور که پیش از این اشاره شد، حرکات اصلاحی فواید بسیاری برای ارگونومی بدن دارند. در ادامه به انواع این حرکات اشاره می شود که برای شما مفید خواهند بود.
حرکات اصلاحی برای افزایش قد:
باید اشاره کرد که ورزش تنها عامل تاثیرگذار برای رشد قد نیست بلکه موارد بسیار دیگری مانند ژنتیک و تغذیه هم وجود دارند که بر این موضوع بسیار تاثیرگذار است. ورزش منظم می تواند قد را افزایش دهد، ماهیچهها و استخوانها به وسیله ورزش منظم تقویت می شوند. حرکات اصلاحی به شما کمک می کند تا وزن مناسبی داشته باشید و درنتیجه هورمون رشد HGH ترشح می شود.
وضعیت بدنی نامناسب می تواند شما را از آنچه هستید کوتاه تر نشان دهد. باید اشاره کرد که با گذشت زمان، افتادن یا خمیدگی نیز میتواند بر قد واقعی شما تأثیر بگذارد.
حرکات اصلاحی گودی کمر:
لوردوز یا همان گودی کمر به انحنای بیش از حد کمر به داخل گفته می شود که درنهایت منجر به درد و ناراحتی برای اشخاص خواهد شد. در موارد شدید این اختلال می تواند ناهنجاری های زنجیروار دیگری در کل ستون فقرات و مشکلاتی برای اعصاب و نخاع ایجاد کند.
گودی کمر دراثر موارد مختلفی ایجاد می شود که یکی از شایع ترین آنها ضعف عضلات میان تنه است. خوشبختانه تقویت عضلات باسن، همسترینگ و عضلات شکم میتواند به تراز مناسب و بهبود لوردوز کمک کند. تمرینات اصلاحی می توانند منجر به کاهش درد، بهبود توانایی انجام فعالیت های روزمره و افزایش عملکرد شوند.
حرکات اصلاحی دیسک کمر:
ورزش و فیزیوتراپی غالبا بخش مهمی از فرآیند بهبودی فتق دیسک می باشد. فعالیت و ورزش های ملایم منجر به تقویت عضلات حمایت کننده ستون فقرات و کاهش فشار بر این ناحیه خواهند شد. ورزش همچنین انعطاف پذیری در ستون فقرات را افزایش میدهد و از بدتر شدن دیسک پیشگیری میکند.
حرکات اصلاحی قوز کمر:
قوز کمر یا همان گردشدگی در قسمت پشتی علاوه بر تاثیر دردناک بر استایل می تواند اعتماد به نفس افراد را بسیار تحت تاثیر قرار دهد. ورزش هایی وجود دارند که می توانند علاوه بر بهبود وضعیت بدنی منجر به از بین رفتن قوز کمر یا گردن شوند.
همه تحقیقات و پژوهشها درباره اثرات ورزش بر کیفوز (قوز) نشان میدهد که ورزش اثرات مثبتی بر زاویه کیفوز قفسه سینه دارد با تقویت کردن عضلات می توان از بدتر شدن وضعیت جلوگیری کنند.
حرکات اصلاحی سیاتیک:
درصورتی که از درد سیاتیک رنج می برید باید از یک برنامه ورزشی منظم پیروی کنید. ورزش به بهبود سلامت عضلات و مفاصل ستون فقرات کمک خواهد کرد و درنهایت به صورت موثر فشار را از ریشه های عصب سیاتیک برمی دارد. اگر زیر نظر پزشک باشید و به طور منظم ورزش کنید، علائم سیاتیک شما در مدت کوتاهی بهبود مییابد.
حرکات اصلاحی اسکولیوز:
برای بیماران اسکولیوز ورزش بسار مفید خواهد بود. حرکات اصلاحی و ورزش منجر به حفظ و ایجاد قدرت مرکزی جهت حمایت از ستون فقرات می شود. ورزش درمانی برای اسکولیوز می تواند علائمی نظیر درد، خستگی و عدم تقارن تنه را کاهش دهد. درنتیجه سرعت پیشرفت اسکولیوز را کاهش داده و یا آن را متوقف می کند.
حرکات اصلاحی زانو:
ورزش کردن برای درمان افرادی که درگیر زانودرد هستند بسیار اهمیت دارد. زیرا قدرت و انعطاف پذیری را افزایش می دهد. ورزش می تواند درد مفاصل را کاهش داده و خستگی افراد را کم کند. زمانی که مفصل زانو شما سفت و دردناک شده باشد باید فکر راه رفتن یا چند دور شنا کردن باشید. برای کاهش درد زانو نیازی به دوی ماراتن، شنای زیاد یا حرفه ای وجود ندارد. ورزش متوسط و حرکات اصلاحی میتواند درد شما را کاهش دهد و به شما در حفظ وزن سالم کمک کند.
حرکات اصلاحی زانو ضربدری:
درمان زانو ضربندی بسته به علت و شدت آن متفاوت خواهد بود. عموما ورزش و حرکات اصلاحی به درمان این مشکل کمک کرده و پزشک آنها را توصیه می کند. برای بیشتر افرادی که به زانوی ضربدری مبتلا هستند، ورزش کردن به تنظیم مجدد زانو کمک خواهد کرد. فیزیوتراپ یا پزشک برای راه رفتن شما را ارزیابی می کنند و تمرین هایی برای تقویت عضلات پا، لگن یا ران به شما پیشنهاد می کنند.
حرکات اصلاحی زانوی پرانتزی:
ورزش مانند یک معجزه عمل می کند زیرا برای درمان همه مشکلات جسمانی راه حل ارائه می دهد یا حداقل آن را تسکین می دهد. حتی پاهای کمانی. داشتن پاهای کمانی (یا همان زانو پرانتزی) و...نیز نباید از ورزش کردن شما جلوگیری کند. با مراقبت از زانوها و انجام ورزش صحیح، از بدتر شدن شرایط، درد و از دست دادن تواناییهای خود پیشگیری کنید. به عنوان مثال، کشش و تقویت باسن و پاها به حفظ سلامت زانو کمک میکند.
حرکات اصلاحی صافی کف پا:
زمانی که اسم کف پای صاف آورده می شود، ورزش و حرکات اصلاحی می توانند آن را بهبود داده یا عارضه را تسکین دهند. حرکات اصلاحی منجر به تقویت عضلات ریز کف پا، حمایت از قوس پا و بهبود مکانیک پا و مچ میشوند. تمرینات خاصی توسط متخصص کایروپرکتیک یا فیزیوتراپ برای درمان کف پای صاف یا جلوگیری از شدید شدنش ارائه می شوند.
حرکات اصلاحی مچ پا:
بیشتر افراد می توانند با گذشت سه روز از آسیب به مچ پا تمرینات توانبخشی و اصلاحی مچ پا را آغاز کنند، البته باید توجه شود که اگر آسیب خیلی شدید باشد پزشک اجازه این موضوع را به شما نمی دهد. به طورکلی هیچ جدول زمانی وجود ندارد که بتوان زمان دقیق را مشخص کرد، پس به بدن خود و دستورات پزشک توجه کنید.
حرکات اصلاحی گردن رو به جلو:
یک وضعیت رایجی که امروزه بسیار دیده می شود سر به جلو یا گردن به جلو خم شده است. در این صورت بدن از حالت طبیعی خارج می شود. باید اشاره کرد که این عارضه نسبتا درمان آسانی دارد. تمرینات کششی و تقویتی همراه با اصلاح وضعیت ایستایی، این دردها را از بین میبرد و وضعیت گردن شما را اصلاح میکند.
حرکات اصلاحی شانه افتاده یا نامتقارن:
همانطور که از نام این مشکل پیداست یک عارضه مربوط به مفصل شانه است که غالبا دراثر ضعف شدید عضلات شانه و وضعیت غلط ایستایی ایجاد می شود. انجام این تمرینات به شما کمک می کند تا موقعیت شانه را تنظیم کرده و تراز و تعادل را به شانه های خودتان برگردانید، درنهایت نیز عضلات را تقویت خواهد کرد.
پیشگیری از مشکلات ارگونومی:
- باید توجه داشت که بدن نیاز به ویتامین های ضروری دارد که باید حتما زیر نظر یک متخصص مصرف شوند. ویتامین هایی مثل دی ۳، کلسیم، گروه ویتامین های ب، منیزیم و زینک و... از جمله این موارد هستند.
- زمانی که پشت میز نشسته اید راستای صحیح نشتن را رعایت کرده و هر نیم ساعت قدم زدن هرچند کوتاه را داشته باشید.
- تمرینات محیط و محل کار را درنظر داشته باشید.
- گاهی فکر کنید که آسانسور خراب است و از راه پله استفاده کنید.
- هر از گاهی فکر کنیم جای پارک در جایی که کار داریم نیست و یک خیابون دورتر پارک کنیم و پیاده روی کنیم.
- پیاده روی روزانه را فراموش نکنید.
- ورزش های هوازی هفتگی را درنظر داشته باشید.
- استفاده روزانه از موبایل را کاهش داده و آن ساعت هایی که کار می کنید سعی داشته باشید در راستای صحیح قرار بگیرید، تلفن را دقیقا جلوی صورت بگیرید.
- تنظیم صندلی درهنگام رانندگی را فراموش نکنید.
- کفش مناسب انتخاب کنید و از پوشیدن کفش های پنجه باریک، کف صاف، پاشنه بلند و... جدا خودداری کنید.
- اگر ورزش منظم دارید گرم کردن و سرد کردن را مدنظر داشته باشید.
گردآوری: بخش پزشکی ورزشی سرپوش
- 15
- 1