به گزارش ایرنا به نقل از تارنمای «اوکراین اینفورم»، یکشنبه شب در پیامی ویدیویی اعلام کرد: این آخرین تصمیم در این باره نخواهد بود. معنای این اقدام حمایت از تلاش دیپلماتهایمان برای گسترش تحریمهای جهانی علیه این بخش از ماشین تهاجم روسیه است.
به گزارش نشریه «کییف ایندیپندنت»، این تحریمها ۲۰۰ نهاد روس از جمله شرکت هستهای «روساتم» را در برمیگیرد. روساتم نیروگاه برق هستهای زاپوروژیا در اوکراین را اداره میکند. این تحریمها تا ۵۰ سال ادامه خواهند داشت.
رئیس جمهوری اوکراین مدعی شد که روسیه تنها کشور دنیاست که به ارتش خود اجازه میدهد نیروگاههای هستهای را بمباران کند و از نیروگاههای برق هستهای بعنوان مرکزی برای انجام حمله استفاده میکند.
زلنسکی اظهار کرد: این دولت تروریست از صنعت هستهای بعنوان یکی از عناصر تهاجم خارجی خود استفاده میکند تا از این طریق بر سایر دولتها فشار آورده و حاکمیت کشورهای دیگر را تهدید کند.
وی افزود: این موارد کافی است تا صنعت هستهای روسیه مورد تحریمهای جهانی قرار بگیرد. ما در این زمینه باب شرکایمان همکاری میکنیم.
زلنسکی پیشتر در یک کنفرانس خبری درباره نتایج نشست اجلاس سران اوکراین و اتحادیه اروپا از همه کشورهای این اتحادیه خواسته بود تا تحریمهای علیه شرکت «روساتم» روسیه وضع کنند.
پیش شرطهای اوکراین برای تل آویو پیش از سفر کوهن به کییف
منابع اسرائیلی یکشنبه شب گزارش دادند که اوکراین پیش از سفر الی کوهن وزیر امور خارجه اسرائیل به کییف، شروطی را برای تل آویو فهرست کرده است.
به گزارش ایرنا از خبرگزاری "سما" فلسطین، تارنمای خبری اسرائیلی «واللا» به نقل از مقامات اوکراینی وصهیوینستی که به نامشان اشاره نکرده، گزارش داد که تل آویو باید سلسله اقداماتی را در چارچوب آماده سازی سفر کوهن به کییف اتخاذ کند.
مقامات اوکراینی از کوهن خواسته اند که در سفر خود به کشورشان مستقیم از حمایت اسرائیل از وحدت سرزمینی اوکراین سخن بگوید و روسیه را محکوم کند.
خواسته دیگر اوکراین است که تل آوی حمایت خود را طرح صلح پیشنهادی ولودیمیر زلنسکی رئیس جمهوری اوکراین اعلام کند، طرح صلحی که چند هفته پیش مطرح شد و خواستار عقب نشینی روسیه از همه اراضی اوکراین شده است.
دیگر خواسته اوکراین پیش از سفر کوهن به آن کشور این است که اسرائیلی ها همچنین باید با وامی به مبلغ ۵۰۰ میلیون دلار موافقت کنند که پیشتر دولت زلنسکی آن را به دولت بنت -لاپید ارائه کرد، اما "آویگدور لیبرمن" وزیر دارایی وقت با آن مخالفت کرد.
خواسته دیگر اوکراین این است که اسرائیل میزبان صدها نظامی و غیرنظامی اوکراینی باشد که در جنگ آسیب دیدند تا در بیمارستان اسرائیل درمان شوند.
تعهد تل آویو به تجهیز اوکراین به سامانه هشدار زودهنگام نسبت به حملات هوایی نیز از دیگر خواسته های مقامات کییف است.
بنی گانتس وزیر جنگ پیشین اسرائیل متعهد شده بود که این سامانه را در اختیار اوکراین قرار خواهد داد.
علاوه بر این اوکراین خواستار دریافت تجهیزات دفاعی نجات بخش از سوی تل آویو شده است.
کوهن هرچند زمان سفر خود به کییف را اعلام نکرده است، اما گفته که در آینده ای نزدیک به این کشور خواهد رفت.
در صورت سفر کوهن، وی نخستین وزیر اسرائیل خواهد بود که از زمان آغاز حمله روسیه به اوکراین در فوریه سال گذشته (دی/ بهمن ۱۴۰۰) به این کشور سفر می کند.
وزیر امور خارجه جدید اسرائیل همچنین ۱۹ ژانویه (۲۹ دی) به اوکراین تضمین داد که عرضه کمکهای انسانی را ادامه میدهد. با این حال، به طور کلی تل آویو همچنان مواضع محتاطانهای دارد و عرضه سلاح به اوکراین را رد می کند.
پیش شرط اوکراین برای اسرائیل چند روز پس از آن صورت می گیرد که وبگاه خبری "آکسیوس" آمریکا نیز چهارشنبه شب اعلام کرد که دولت بنیامین نتانیاهو در سیاست اسرائیل در قبال اوکراین بازنگری می کند و امکان این وجود دارد که تل آویو دولت کییف را به سیستمهای دفاعی تجهیز کند.
به دنبال انتشار این خبر، روسیه تل آویو را نسبت به هرگونه تجهیز اوکراین به سلاح تهدید کرد.
ماریا زاخارووا سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه گفت: درخصوص تحویل سلاح به اوکراین، ما کشورها را براساس جغرافیا تقسیم نمی کنیم؛ ما می گوییم که هر کشوری که سلاح به کییف تحویل دهد، باید بداند که ما این سلاحها را اهدافی قانونی برای حمله توسط نیروهای روسی می دانیم.
مواضع اسرائیل در قبال جنگ بین روسیه و اوکراین و حمایتش از کییف در برههای، تنشها در روابط تلآویو- مسکو را به اوج خود رسانده بود تا جایی که کاخ کرملین در نیمه تیر ماه دستور تعلیق فعالیت آژانس یهود در مسکو را صادر کرد.
به دنبال آن، یائیر لاپید نخست وزیر وقت اسرائیل خواستار تهیه بسته اقدامات متقابل علیه روسیه شد که تنش بی سابقهای را بین دو طرف شکل داد.
- 10
- 2