چهارشنبه ۲۴ بهمن ۱۴۰۳
۱۹:۵۶ - ۲۴ بهمن ۱۴۰۳ کد خبر: ۱۴۰۳۱۱۱۵۲۷
امنیتی و دفاعی

هاآرتص: ترامپ و دستیارانش به نخست وزیر اسرائیل گفتند که فعلا قصد حمله نظامی علیه ایران را ندارند

ترامپ و نتانیاهو,نخست وزیر اسرائیل و رئیس جمهور آمریکا
در سال ۲۰۱۰، نتانیاهو و باراک در نشست محرمانه‌ای در مقر موساد، از رئیس وقت موساد، مئیر داگان، رئیس ستاد ارتش، گابی اشکنازی، و رئیس شین بت، یووال دیسکین، خواستند که «سامانه را آماده کنند» – عبارتی که به‌عنوان آماده‌سازی برای حمله تفسیر شد. اما داگان، اشکنازی و دیسکین اعلام کردند که تنها در صورتی این دستور را اجرا خواهند کرد که تأییدیه قانونی از کابینه امنیتی یا دولت دریافت شود.

به گزارش انتخاب، یوسی ملمن در روزنامه اسرائیلی هاآرتص نوشت: در بحبوحه جنجال‌های هفته گذشته بر سر پیشنهاد ترامپ برای انتقال ساکنان غزه به کشور‌های دیگر – که مورد تأیید بنیامین نتانیاهو قرار گرفت و با استقبال جناح راست افراطی اسرائیل مواجه شد – یک نکته مهم نادیده گرفته شد.

در ادامه این مطلب آمده: نخست‌وزیر اسرائیل در جبهه‌ای دیگر، یعنی ایران، از سوی دولت آمریکا ضربه سختی خورد.

ترامپ و دستیارانش در دیدار‌های خود با نتانیاهو در واشنگتن به‌وضوح اعلام کردند که ایالات متحده حداقل در حال حاضر قصد ندارد حمله نظامی علیه ایران انجام دهد. در عوض، رئیس‌جمهور آمریکا با صدور یک فرمان اجرایی، تحریم‌های سختی علیه ایران اعمال کرد که هدف اصلی آن ضربه زدن به صادرات نفت این کشور بود – منبع اصلی درآمد تهران.

ایران و دور زدن تحریم‌ها

تهران علیرغم تحریم‌های دوره ریاست‌جمهوری جو بایدن، همچنان توانسته بود بدون دشواری زیاد به صادرات نفت ادامه دهد، به‌ویژه به چین. بخشی از درآمد‌ها برای تأمین مالی گروه‌های [متحد]ایران مانند حزب‌الله، حماس، حوثی‌ها در یمن، شبه‌نظامیان شیعه در عراق و متحدش اریتره در ساحل دریای سرخ صرف شده است.

ایران برای دور زدن رژیم تحریم‌ها، ناوگانی موسوم به «ناوگان سایه» متشکل از صد‌ها نفتکش ایجاد کرده است که تحت پرچم‌های خارجی شناور هستند. این کشتی‌ها نام خود را به‌سرعت تغییر می‌دهند و شرکت‌های بیمه را که مسئول پوشش کشتی‌ها، خدمه و محموله‌ها هستند، فریب می‌دهند.

دولت بایدن اقدام چندانی برای ردیابی این نفتکش‌ها، افشای آنها یا اعمال فشار مستقیم یا غیرمستقیم بر کشور‌هایی که در این امر دخیل بودند، انجام نداد. در عوض، یک سازمان غیردولتی آمریکایی به نام «اتحاد علیه ایران هسته‌ای» – به رهبری جب بوش، فرماندار سابق فلوریدا و برادر جورج بوش رئیس‌جمهور پیشین – این مأموریت را بر عهده گرفت.

اعضای این گروه، که شامل مقامات سابق اطلاعاتی و وزارت خارجه آمریکا و همچنین چهره‌های پیشین موساد مانند تامیر پاردو و زوهر پالتی بودند، نفتکش‌ها را ردیابی کرده و یافته‌های خود را به دولت آمریکا و عموم مردم گزارش می‌دادند.

یکی از اقدامات کلیدی این سازمان، اعمال فشار بر دولت پاناما برای جلوگیری از ثبت شرکت‌های صوری ایرانی و استفاده از پرچم پاناما توسط آنها بود – روشی که ایران برای دور زدن تحریم‌های نفتی از آن بهره می‌برد. با توجه به موضع سختگیرانه‌تر دولت ترامپ در قبال ایران، به نظر می‌رسد که محدود کردن صادرات نفت ایران اکنون در اولویت بالاتری قرار دارد. مارکو روبیو، وزیر امور خارجه آمریکا، اخیراً به پاناما سفر کرده است – نه تنها برای بحث درباره تقاضای ترامپ برای کنترل کانال پاناما، بلکه برای ابراز نگرانی از اقدامات ایران در زمینه دور زدن تحریم‌ها از طریق پرچم‌های تقلبی.

ایران، تهدید اصلی اسرائیل

برای بیش از سه دهه، نهاد‌های امنیتی اسرائیل و دولت‌های متوالی این کشور، ایران را بزرگ‌ترین تهدید خود دانسته‌اند. پس از انقلاب ۱۹۷۹ به رهبری آیت‌الله روح‌الله خمینی، رهبران جمهوری اسلامی ایران اسرائیل را «شیطان کوچک» و آمریکا را «شیطان بزرگ» خطاب کردند.

دست‌کم دو دهه است که اسرائیل از طریق سازمان‌های اطلاعاتی خود (موساد، اطلاعات نظامی و نیروی هوایی) یک کارزار مخفیانه علیه برنامه‌های هسته‌ای و موشکی ایران به راه انداخته است. بر اساس گزارش‌های مختلف خارجی، این کارزار شامل حملات به تأسیسات هسته‌ای، ترور دانشمندان هسته‌ای ایران، خرابکاری در تأسیسات و محموله‌های هسته‌ای و موشکی، و جنگ سایبری علیه سیستم‌های رایانه‌ای ایران بوده است.

از سوی دیگر، ایران نیز در مقاطعی با تلاش برای انجام حملات به دیپلمات‌ها، سفارتخانه‌ها و اهداف یهودی اسرائیل در خارج از کشور پاسخ داده است.

نتانیاهو و سیاست مقابله با ایران

مقابله با ایران، از جمله برنامه هسته‌ای آن، به محور اصلی دیدگاه نتانیاهو تبدیل شد. از زمان بازگشت به قدرت در سال ۲۰۰۹، او سیاست‌های خود را حول محور تقابل با ایران تنظیم کرد.

در اوایل دور دوم نخست‌وزیری خود، او به اهود باراک، وزیر دفاع وقت، دستور داد که نیروی هوایی و سازمان‌های اطلاعاتی را برای یک حمله احتمالی به تأسیسات هسته‌ای ایران آماده کند.

در سال ۲۰۱۰، نتانیاهو و باراک در نشست محرمانه‌ای در مقر موساد، از رئیس وقت موساد، مئیر داگان، رئیس ستاد ارتش، گابی اشکنازی، و رئیس شین بت، یووال دیسکین، خواستند که «سامانه را آماده کنند» – عبارتی که به‌عنوان آماده‌سازی برای حمله تفسیر شد. اما داگان، اشکنازی و دیسکین اعلام کردند که تنها در صورتی این دستور را اجرا خواهند کرد که تأییدیه قانونی از کابینه امنیتی یا دولت دریافت شود.

نتانیاهو و باراک که متوجه شدند از حمایت اکثریت برخوردار نیستند، این طرح را پیش نبردند. داگان به‌ویژه معتقد بود که حمله نظامی باید آخرین گزینه باشد و اسرائیل باید بر فشار دیپلماتیک، تشدید تحریم‌های اقتصادی و عملیات خرابکارانه مخفی تمرکز کند.

ترامپ، ایران و آینده سیاست‌های آمریکا

پس از روی کار آمدن ترامپ در سال ۲۰۱۶، نتانیاهو و رئیس وقت موساد، یوسی کوهن، تلاش کردند تا او را متقاعد کنند که از توافق هسته‌ای ایران خارج شود. در مه ۲۰۱۸، ترامپ از توافق خارج شد، در حالی که سایر امضاکنندگان به آن پایبند ماندند.

اکنون که ترامپ بار دیگر در کاخ سفید است، نتانیاهو امیدوار است که آمریکا حمله نظامی مستقیمی علیه ایران انجام دهد – یا حداقل حمایت عملیاتی کامل از اسرائیل، از جمله اطلاعات، ایستگاه‌های هشدار زودهنگام و هماهنگی هوایی برای یک حمله اسرائیلی را ارائه دهد.

با این حال، ترامپ ترجیح می‌دهد به‌جای جنگ، ایران را تحت فشار حداکثری اقتصادی و دیپلماتیک قرار دهد.

در حالی که نتانیاهو به فشار برای اقدام نظامی ادامه می‌دهد، ترامپ حداقل در حال حاضر، استراتژی خود را بر پایه تحریم‌های اقتصادی قرار داده است.

  • 18
  • 1
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش