دوشنبه ۰۱ مرداد ۱۴۰۳
۰۹:۳۰ - ۰۶ تير ۱۴۰۲ کد خبر: ۱۴۰۲۰۴۰۴۹۲
سیاست داخلی

اندر فرق میان مردم ایران و مردم چین در مصرف وعده‌هایی غذایی

«مرغ چینی» غاز است!

مصباحی مقدم,واکنش ه ابه اظهارات مصباحی مقدم
رفاه عمومی تا چه حد محقق شده؟ تصمیمات دولت‌ها تا چه حد این رفاه عمومی را پشتیبانی کرده است؟ این‌ها سوالاتی است که برخی باید از خود و از افرادی که قدرت دارند بپرسند. درواقع پاسخ دهنده این سوالات باید مسئولان باشند و نه مردم. اگر رفاه حقی است که باید به مردم اعطا شود و باید برای رسیدن جامعه به رفاه تلاش کرد، پس مسئولان به جای پرداختن به حواشی، باید پاسخگوی عملکرد خود باشند و خود را مقصر بدانند که نتوانسته اند برای مردم رفاه مناسبی را ایجاد کنند.

فرارو نوشت: «متاسفانه ما مردم قانعی مثل چین نداریم که به یکی دو وعده غذا در شبانه روز اکتفا می‌کنند» این جمله را غلامرضا مصباحی مقدم، نماینده چند دوره مجلس و عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام گفته است. او معتقد است حتی چین هم ظرفیت اقتصادی و ژئوپلتیکی ما را ندارد و تنها چیزی که چین دارد و ما نداریم «جمعیت قانع چینی است که به یکی دو وعده غذا در شبانه روز اکتفا می‌کنند»

مشابه این سخنان را چند روز پیش احمد علم‌الهدی، امام جمعه مشهد در خطبه‌های نماز جمعه گفت: «متاسفانه در برخی خانواده‌ها این رویه نادرست وجود دارد که به‌محض اینکه بر حقوق افزوده می‌شود یا درآمد بالاتر می‌رود، سطح هزینه نیز بلافاصله به همان نسبت افزایش پیدا می‌کند. این بزرگ‌ترین عامل از بین برنده معیشت خانواده است. این مساله مصرف و هزینه از جمله ارکان مهمی است که خانواده‌ها باید مدنظر قرار بدهند.»

این ژانر برگرداندن توپ به زمین مردم سابقه دارد. شاید یکی از مهمترین آن‌ها سخنان علی اکبر ولایتی در مقایسه مردم ایران و یمن باشد. ولایتی در سال ۹۷ در بحبوحه جنگ عربستان و یمن و همچنین افزایش تورم شدید در ایران گفت: «از یمنی‌ها یاد بگیریم که چگونه در برابر تهدید و تحریم مقاومت می‌کنند. به جای لباس لنگ می‌بندد و اسلحه به دست دارند و چند تکه نان خشک دستشان است با پای پیاده و سعودی‌ها از دست این‌ها عاجز شدند.»

چرا همیشه کاسه کوزه‌ها سر مردم می‌شکند؟

تعدادی از ناظران با یادآوری مواضع برخی مسئولان در گذشته، به این نتیجه رسیده‌اند که همزمان با وخامت شرایط اقتصادی، سخنان و توصیه‌هایی از این دست شدت می‌گیرد. سخنان غلامرضا مصباحی مقدم نیز در شرایطی گفته شده که تورم مواد خوراکی و افزایش شدید اجاره‌بها زندگی را برای بخش زیادی از مردم غیر قابل تحمل کرده است.

از روز گذشته سخنان مصباحی مقدم با واکنش‌های زیادی روبه شده است. برخی از مردم معتقدند در این شرایط بداقتصادی مسئولان نه تنها تلاش نمی‌کنند که زندگی بهتری برای مردم بسازند بلکه مدام توصیه می‌کنند که نخورید و نپوشید. سخنان مصباحی مقدم در بین چند تن از مسئولان و چهره‌های سیاسی نیز واکنش‌هایی را به دنبال داشته است.

عبدالناصر همتی رئیس بانک مرکزی در دولت روحانی در پاسخ به ادعای مصباحی مقدم گفته است: «تبدیل ‎چین فقیر دهه ۶۰ به دومین اقتصاد جهان، به دلیل دو وعده غذای مردمش نبود! رشد اقتصادی با ورود سرمایه و تکنولوژی رشد شتابان و پایدار گرفت.»

برخی می‌گویند نکته‌ای که همتی به آن اشاره کرده است از قضا ربط مستقیم به غلامرضا مصباحی مقدم دارد. او که عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام است بار‌ها با پیوستن ایران به اف‌ ای تی اف مخالفت کرده است. ورود سرمایه‌ای که همتی آن را کلید رشد پایدار اقتصاد چین می‌داند، بدون پیوستن ایران به اف‌ ای تی اف اگر نگویم غیرممکن، بسیار سخت و دشوار است.

عده‌ای بر این باورند که این سخنان مسئولان، نمک پاشیدن بر زخم مردم است. عباس عبدی تحلیلگر سیاسی در همین باره نوشته است: «روحانیت که روزگاری مرجع درد‌های مردم بود، امروز کارش به جایی رسیده که از منبر نماز جمعه، سعی در توجیه نادرست و وارونه مردم به تمکین در برابر مشکلات می‌کند. تا اینجا را هم شاید بشود نادیده گرفت، ولی هنگامی که این توجیه حالت نمک پاشیدن بر زخم پیدا می‌کند، قابل تحمل نخواهد بود. اگر نمی‌توانید یا نمی‌خواهید باری را از دوش مردم بردارید حداقل بار بیشتری بر بار گران آنان اضافه نکنید.»

با وجود همه اینها، حتی ادعای نخست مصباحی مقدم هم مخدوش است، بسیاری به این مساله اشاره کرده‌اند که مردم چین به غذا علاقه زیادی دارند! مجیدرضا حریری رئیس اتاق بازرگانی ایران و چین نوشته است: «جناب آقای مصباحی مقدم! احتراما به اطلاع می‌رساند وعده غذایی رایج در چین ۴ وعده است.»

شما باید پاسخگو باشید آقایان!

فرق مردم ایران با مردم چین کجاست؟حسین کنعانی مقدم درباره پیامد‌های مقصر جلوه دادن مردم در مشکلات اقتصادی گفت: «در شرایط فعلی ما نباید به جای این که مرهمی بر زخم‌های مردم در مسائل اقتصادی باشیم، نمک روی زخمشان بپاشیم و آن‌ها را آزار دهیم. اگر دولت موفق نشده بر مشکلات اقتصادی فائق آمده و تورم را مهار کند، اگر دولت نمی‌تواند رشد اقتصادی ایجاد کند، اگر دولت‌ها تا کنون نتوانسته‌اند با سیاست‌های پولی که در پیش گرفته‌اند، باری از دوش مشکلات اقتصادی جامعه بردارند یا مسائل معیشتی مردم را حل کنند، اگر ارزش پول ملی ما روز به روز کاهش پیدا می‌کند و در روند نزولی قرار دارد، مقصر هیچ یک از این موارد مردم نیستند.»

او افزود: «تکنیکی که در چنین شرایطی از سوی برخی، استفاده می‌شود، فرافکنی است. ما نباید مردم را مقصر برخی نقصان‌ها و ناکارامدی‌ها تلقی کنیم. افرادی که در کشور قدرت و مسئولیت داشتند و پاسخگوی پست و مقامی که در دست داشتند نبودند، رها می‌شوند و مردم به عنوان مقصر معرفی می‌شوند. این رویکرد صحیحی نیست. این نوع برخورد نشان می‌دهد که پاسخگو نبودن در مقابل نقصان‌های بخش تصمیم گیری در کشور تبدیل به یک روش رایج شده است.»

این فعال سیاسی اصولگرا گفت: «به اعتقاد من، در چنین مواردی بهتر است مسئولان پاسخ و توضیح می‌دادند که تا کنون چه راهکار‌هایی را برای رفاه و آبادانی کشور اتخاذ کرده‌اند و سند چشم انداز ۱۴۰۴ در چه مرحله‌ای قرار دارد. طبیعتا اولین و آخرین پیام این سند چشم انداز، «رفاه عمومی» است. این رفاه عمومی تا چه حد محقق شده؟ تصمیمات دولت‌ها تا چه حد این رفاه عمومی را پشتیبانی کرده است؟ این‌ها سوالاتی است که برخی باید از خود و از افرادی که قدرت دارند بپرسند. در واقع پاسخ دهنده این سوالات باید مسئولان باشند و نه مردم. آیا رفاه عمومی داشتن جرم است؟ آیا مسئولان نباید رفاه ایجاد کنند؟ اگر رفاه داشتن جرم است، بله، حق با افرادی است که از مردم توقع دارند در ریاضت کامل زندگی کنند، اما اگر رفاه حقی است که باید به مردم اعطا شود و باید برای رسیدن جامعه به رفاه تلاش کرد، پس مسئولان به جای پرداختن به حواشی، باید پاسخگوی عملکرد خود باشند و خود را مقصر بدانند که نتوانسته اند برای مردم رفاه مناسبی را ایجاد کنند.»

کنعانی مقدم گفت: «یک اصطلاحی وجود دارد که می‌گوید «مرا به خیر تو امید نیست شر مرسان»، این اصطلاح دقیقا همین جا کاربرد دارد که اگر توانایی لازم برای حل و فصل مشکلات کشور وجود ندارد، بهتر است روی زخم آنان نیز نمک پاشیده نشود. کاملا روشن است که مطالبات به حق مردم باید پاسخ داده شوند. البته این نوع اظهارات تازگی ندارد و بار‌ها شاهد چنین مواردی بوده‌ایم. برای مثال این حرف را هم شنیده‌ایم که مردم باید به جای لباس لنگ بپوشند و نان خشک بخورند. این در حالیست که افرادی که خودشان این اظهارات را دارند، از شرایط زندگی آنچنانی برخوردارند و در رفاه کامل زندگی می‌کنند.»

  • 16
  • 6
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش