چهارشنبه ۰۳ بهمن ۱۴۰۳
۱۹:۵۴ - ۲۵ شهریور ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۶۰۵۹۴۸
سیاست داخلی

واکنش علما و مراجع تقلید به اظهارات آیت الله مومن درباره رد صلاحیت سید حسن خمینی در انتخابات خبرگان

علما و مراجع تقلید,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,اخبار سیاسی ایران
عضو فقهای شورای نگهبان با اشاره عدم تایید صلاحیت سیدحسن خمینی می گوید: نه بابا، {مراجع تاییدیه اجتهاد} ندادند. خدا پدر بیامرز این حرفها چیه؟ کدام مرجع تائیدیه داده؟ این حرفهایی است که زده اند، اگر زده باشند، من نمی دانم. مرجعی تائیدیه نداده.

به گزارش جماران، بخشی از گفتگو با آیت الله مومن در مورد سید حسن خمینی که باعث شگفتی فارس نیز می شود، در ادامه می آید:

 

*اینکه اعضای محترم شورای نگهبان تائیدیه ای که مراجع عظام برای یکی از کاندیداهای خبرگان داده بودند را قبول نکردند.

نه بابا، نداده اند. خدا پدر بیامرز این حرفها چیه؟ کدام مرجع تائیدیه داده؟ این حرفهایی است که زده اند، اگر زده باشند، من نمی دانم. مرجعی تائیدیه نداده.

 

*اگر تائید شده باشد باز هم باید امتحان دهد؟

نه، نداده اند.

 

*پس الان برای خبرگان آینده

فرقی نمی کند.

 

*اگر مراجع تائید کنند که کسی به درجه اجتهاد رسیده نیازی به امتحان خبرگان نیست.

اگر دو نفر مرجع تائید کنند کسی را قبول می کنیم. آن دور اول که به این سخت گیری که خود خبرگان براساس اصل ۱۰۸ قانون اساسی خود خبرگان انچه را که مربوط به خودشان است را می توانند تصمیم گیری و تصویب کنند در مجالس شان. اول که اصلا خبرگان تشکیل نشده بود، این نظر خبرگان نبود در کل. آمدند و اشخاصی که می خواستند عضو شوند همین که دو نفر تائید می کردند، اکتفا می کردند. این در دور اول بود و الان دور پنجم خبرگان رهبری است. دور اول یک عده از طرف بعضی مراجع چیزهایی را آوردند که ما آدمهای باسوادی هستیم. مثل حضرت آیت الله فاضل و مثل مرحوم حاج میرزا جواد تبریزی که اینها تائید کرده بودند. بعد همینها گفتند که به این نوشته ها توجه نکنید. نزد ما می آیند و قسم می خورند یا کسی برایشان خیلی سینه چاک می کند و ما هم می گوییم که آدم درستی هستند. خودشان گفتند اعتنا نکنید نه اینکه ما خواستیم بی اعتنایی کنیم به نوشته که این هم مال دوراول بود. اما برای دورهای دوم، سوم و چهار اصلا چنین چیزی نبوده. اینکه من می گویم نبوده برای دوره اخر است. برای دور پنجم که انتخابات بود اینطور نبوده که یک نفر مرجعی یک نفر را تائید کند و ما بگوییم که نه. اگر شخصی را تائید نکردیم بخاطر اینکه خودمان نمی شناختیم در امتحان هم هم شرکت نکرده.

 

آیا مراجع سیدحسن خمینی را تایید نکرده بودند؟

درحالیکه آیت الله مومن عضو شورای نگهبان می گوید هیچ اجازه اجتهادی از سوی مراجع در مورد صلاحیت سیدحسن خمینی برای حضور در مجلس خبرگان ارائه نشده بود، اما بررسی ها حکایت از آن دارد که یادگار امام (ره) در زمان انتخابات خبرگان، از سوی چندین تن از بزرگان و مراجع مورد تایید رسمی قرار گرفته که به تعدادی از آنها در ادامه اشاره می شود:

 

آیت الله العظمی موسوی اردبیلی: سید حسن آقا صلاحیت حضور در مجلس خبرگان را دارد

آیت الله موسوی اردبیلی عصر یکشنبه بیستم دیماه ۱۳۹۴ در دیدار با برخی از فضلای حوزه ضمن مفید دانستن حضور حجت الاسلام و المسلمین آقای حاج سید حسن خمینی در انتخابات خبرگان فرمودند: سید حسن آقا صلاحیت حضور در مجلس خبرگان را دارد و به گمان من کارشکنی های صورت گرفته به جایی نخواهد رسید، چرا که مردم ما به امام عقیده دارند و ایشان علاوه بر انتساب به امام، فردی خوشنام و مورد علاقه مردم است.

 

آیت الله العظمی شبیری زنجانی: مراتب علمی آسید حسن خمینی از خیلی ها که بعنوان مجتهد پذیرفته شده اند، کمتر نیست 

آیت الله شبیری زنجانی از مراجع عظام تقلید در گفت و گو با شاگردان خود فرمودند: «آقای آسید حسن خمینی در مقایسه با بسیاری از کسانی که متصدی برخی از امور حکومتی اند که شرط آن اجتهاد است و به عنوان مجتهد پذیرفته شده اند، مراتب علمی ایشان کمتر نمی باشد.»

 

ایشان در گفتگویی که با برخی از شاگردان خویش داشتند پیرامون مسائل حوزه، مرجعیت شیعه، اجتهاد و ... مطالبی را ایراد فرمودند که قسمتی از آن که به تأیید دفتر ایشان رسیده است، به شرح ذیل می باشد: « در مورد آقای آسید حسن خمینی، آنچه مسلم است ایشان با استعداد، فاضل، مشتغل به درس و بحث بوده و نسبت به سطوح عالی و خارج، انجام وظیفه داشته اند و دارای تألیفات مختلفی در زمینه های فقه، اصول و مباحث دیگر می باشند که برخی از اهل فن و تشخیص از کیفیت آن تعریف کرده اند.»

 

ایشان در ادامه فرمودند: « از آنجا که مبانی شهادت به اجتهاد متفاوت می باشد به طوری که برخی از علما مانند آقای آسید جمال خوانساری می فرموده است: من فقط یک نفر را مجتهد می دانم. در حالی که در دوره ایشان علمای بسیار بزرگی وجود داشته اند و همچنین از مرحوم آقای خمینی نقل شده است که تمام یا اکثر شاگردان من مجتهدند که قطعا آقای آسید حسن از کثیری از آنها افضل می باشد و در مقایسه با بسیاری از کسانی که متصدی برخی از امور حکومتی اند که شرط آن اجتهاد است و به عنوان مجتهد پذیرفته شده اند، مراتب علمی ایشان کمتر نمی باشد.»

 

آیت الله العظمی جوادی آملی: سید حسن آقا را از هر جهت، واجد شرایط می دانم

آیت‌الله العظمی جوادی آملی در پاسخ به سؤال بعضی از شاگردانشان در مورد حضور یادگار امام در انتخابات خبرگان ضمن ابراز خوشنودی از این حضور، برای او آرزوی موفقیت کردند.

 

در این جلسه آیت الله العظمی جوادی آملی پیرامون شخصیت علمی آیت‌الله سیدحسن خمینی فرمودند: سید حسن آقا از نظر فقهی در زمره علمای بزرگ است که جلسات درس فقه و اصول را بسیار خوب و پربار برگزار می‌کند.

ایشان که سال‌ها عضو برجسته خبرگان بودند در ادامه سخنان خود نسبت به صلاحیت سیدحسن خمینی اظهار داشت: بنده ایشان را از هر جهت واجد شرایط می‌دانم.

 

آیت الله العظمی محفوظی: حاج سید حسن آقا علماً و عملا شایستگی دارد

آیت الله محفوظی مرجع تقلید گفت: بهتر از حاج حسن آقا کسی برای کاندیداتوری خبرگان نیست و باید گفت «وقع فی محله». ایشان در خبرگان می تواند وجود موثری داشته باشد، صحبت کند، فکر کند و در کمیسیون ها شرکت کند.

 

ایشان با تأکید بر اینکه هیچ شبهه ای از لحاظ شایستگی و صلاحیت ایشان برای خبرگان وجود ندارد، گفت: من ایشان را علما و عملا تایید می کنم و این سخن برای این نیست که رشوه زبانی بدهم بلکه من صلاحیت ایشان را واقعا درک کرده ام؛ من اعضای خبرگان را هم از ابتدای انقلاب تاکنون دیده ام؛ فارغ از انتساب خانوادگی، لایق تر ایشان چه کسی می خواهد بیاید؟! در این مساله هیچ تردیدی وجود ندارد و ایشان می تواند در مجلس خبرگان مفید واقع شود.

 

این مرجع تقلید همچنین به صورت مکتوب اجتهاد سید حسن خمینی را تایید کرد.

 

سید علی محقق داماد

آیت الله سیدعلی محقق داماد: سیدحسن خمینی به رتبه اجتهاد و قدرت استنباط نائل آمده است

حضرت آیت الله سید علی محقق داماد از اساتید مبرّز حوزه علمیه قم ضمن تجلیل از شخصیت خانوادگی و علمی یادگار گرامی امام سید حسن خمینی، تأکید کرد: ایشان به رتبه اجتهاد و قدرت استنباط نائل آمده است.

متن تاییدیه ایشان بدین شرح است:

 

بنام خداوند بخشنده بخشایشگر

 

حمد و سپاس براى خداست و بهترین صلوات و تحیات الهی بر بهترین انبیاء و پایان بخش رسولان و خاندان پاکش خصوصاً داماد و جانشین برحقش على بن ابى طالب علیه السلام و الصلاة و فرزندان پاک و برگزیده اش رواست و لعنت دائم پروردگار دشمنانشان را سزاست.

 

از زمره نعمت هایى که خداوند بر من به واسطه آنها منت نهاد حضور برادر عزیزم حجة الاسلام و المسلمین سید حسن خمینی دامت افاضاته در دروس فقه و اصولم بود.

 

ایشان که نواده رهبر انقلاب اسلامى ایران مرحوم آیت الله العظمى خمینى است داراى قوه علمى بالا و سلیقه ى مستقیم و نظر دقیق است. ایشان یک دوره ی کامل در درس اصول شرکت نموده و شانزده سال نیز به طور مستمر در درس فقه حاضر می شد، در حالیکه خود در همان زمان، مکاسب و کفایه یعنى دروس سطح عالى حوزه علمیه را تدریس مى کرد.

 

لذا با عنایت به هوش خانوادگى سرشار و تلاش علمى بسیار ونیز حضور مداوم در مجالس علمى و کوشش وافر در فهم عمق مسائل ، به بالاترین مراتب علمى رسیده است و دیگر نیازى به شرکت در درس ندارد و خود به تدریس فقه و اصول بر شاگردانش مبادرت نموده و الحمد لله به بالاترین درجات و مراتب علمى دست یافته است به حدى که به رتبه ى اجتهاد و قدرت استنباط نائل آمده است. از خداى متعال دوام توفیقاتشان را خواستارم و امید دارم که ذخیره انقلاب اسلامى و یادگار صالحى براى جدّ خویش باشد. امیدوارم که مرا از دعاى خیر فراموش نکند. سلام و رحمت و برکات خداوند بر او باد.

 

سید على محقق داماد»

 

آیت الله سید جعفر کریمی، رییس شورای استفتائات مقام معظم رهبری: سید حسن خمینی همه شرایط علمی، سیاسی و اعتقادی برای خبرگان را دارد

حضرت آیت الله سید جعفر کریمی گفت: سید حسن خمینی از حیث علمی، سیاسی و اعتقادی برای مجلس خبرگان صلاحیت دارد.

 

رییس شورای استفتائات مقام معظم رهبری افزود: وجود ایشان در انتخابات مجلس خبرگان رهبری وجود مفیدی خواهد بود.

 

آیت الله سید جعفری کریمی با اشاره به جایگاه علمی یادگار امام گفت: من نوشته ی ایشان( کتاب الافادات و الاستفادات) را دیده ام قوت علمی ایشان برای من معلوم است و همان ذوق و اندیشه ی امام در ایشان نیز وجود دارد.

 

این استاد برجسته حوزه ی علمیه در پایان با اشاره به ثبت نام آیت الله سید حسن خمینی در انتخابات مجلس خبرگان رهبری تصریح کرد: ایشان از حیث علمی، سیاسی و اعتقادی بحمدلله همه شرایط را داراست.

 

========================

 

در پی سخنان اخیر یکی از فقهای شورای محترم نگهبان مبنی بر عدم تایید اجتهاد یادگار گرامی امام حجت الاسلام و المسلمین سید حسن خمینی توسط مراجع عظام تقلید، حجت الاسلام و المسلمین سید سراج الدین موسوی از اعضای دفتر امام خمینی، در پاسخی به آیت الله محمد مومن آورد: اگر نمى‌توانید در مقابل برخى جریانات، راست بگویید؛ خواهش مى‌کنم با سکوت مثل گذشته از کنار موضوع بگذرید.

 متن پاسخ حجت الاسلام سید سراج الدین موسوی به اظهارات آیت‌الله مومن به این شرح است:

 

امروز  فارس مصاحبه اى را با آیت الله مومن منتشر کرد که این عضو شوراى نگهبان در پاسخ به اصرار خبرنگار درباره صلاحیت یادگار امام در انتخابات خبرگان مطالبى را بیان کرده بودند. به عنوان کسی که در آن ایام مسایل را دنبال مى‌کردم لازم است نکاتى را با ایشان در میان بگذارم. البته لازم است اشاره کنم که روزهاى بعد از انتخابات خبرگان برادر گرامى جناب حجة الاسلام و المسلمین انصارى نامه اى را درباره آنچه در آن روزها گذشت نگاشته بود و از بسیارى نکات پشت پرده سخن به میان آورده بود ولى یادگار امام به خاطر آرامش جامعه از انتشار آن ممانعت کردند و اى کاش این روزها این نامه منتشر شود تا حقایق امور بهتر روشن شود. 

 

آقاى مؤمن مى گویند که کسى از مراجع صلاحیت یادگار امام را تأیید نکرده بود. جا دارد از ایشان بپرسیم اگر از تعداد زیادى  از بزرگان حوزه‌هاى علمیه که بر صلاحیت علمى یادگار امام اصرار کردند بگذریم ، آیا آیت‌الله العظمى شبیرى زنجانى و آیت‌الله العظمی جوادی آملی و آیت الله العظمى موسوى اردبیلى و آیت الله العظمى صانعى را شما مرجع نمى‌دانید؟ آیت‌الله سید على محقق که در حوزه‌هاى علمیه به تقوى و علمیت کم نظیر مشهور است و سال‌ها استاد یادگار امام بوده است و در نوشته‌اى محکم و کم نظیر به توانایی علمى یادگار امام و اجتهاد قاطع ایشان شهادت دادند ، آیا این نمى‌توانست مورد اعتماد شوراى نگهبان قرار گیرد؟ آیا شهادت صریح رییس استفائات دفتر امام و مسئول استفائات رهبر انقلاب، حضرت آیت الله سید جعفر کریمى ارزش توجه نداشت؟

 

آیا شهادت و تأیید صریح بزرگانى از قبیل آیت‌الله العظمی محفوظى که به عنوان وصى آیت الله العظمى بهجت شناخته مى‌شوند از ارزش لازم برخوردار نبود؟ آیا تأیید اجتهاد یادگار امام در مراتب بالاى آن در نامه آیت الله العظمى راستى کاشانى نمى توانست مورد عنایت قرار گیرد؟ آیا تأکید امثال حضرات آیات امینى، صانعى ، مقتدایی، فیض گیلانى، موسوى بجنوردى و فاضل لنکرانى کافى نیست؟ آیا شوراى نگهبان خود را ملزم به رعایت فرمایش آیت الله العظمى وحید خراسانى نمى‌داند؟ آیا تماس‌هاى مکرر حضرات آیات عظام جوادى آملى و صافى گلپایگانى براى احراز شوراى نگهبان کافى نیست؟ به نظرم عواملى مانع توجه حضرت آقاى مؤمن شده است، و الّا ایشان به این راحتى نسبت به ده ها شهادت و تأییدیه تجاهل نمى‌کردند. 

 

جناب آقاى مؤمن!

مگر ماه‌هاى  قبل از انتخابات آیت الله امینى با شما تماس نگرفتند و شما شخصاً نگفتید صلاحیت علمى یادگار امام را از نوشته‌هاى ایشان قبول دارید؟ آیا آیت الله یزدى از اعضاى شوراى نگهبان بارها تأکید نکردند که سید حسن خمینى را به سبب مقاله‌اى که چندین سال قبل درباره شبهه عباییه نوشته است مجتهد مى‌دانند؟

 

جناب آقاى مؤمن! 

آیا شما به آیت الله امینى نفرمودید یادگار امام حتماً به حکم اولیه شوراى نگهبان اعتراض کند چون من مسئول امتحانات هستم و در مرحله بازنگرى تأیید مى‌کنم؟ 

 

حضرت آیت الله!

اگر جنابعالى نمى توانید از شهادت این بزرگان به احراز صلاحیت دست یابید، چرا ده ها نفر را در همین دوره بدون امتحان پذیرفتید؟ چرا حضرات آقایان اعرافى، شاه آبادى، سعیدى، ناصرى، رییسى،  علم الهدى و ده‌ها تن که نام آنها همان روزها به صراحت معلوم گردید بدون حضور در امتحان و بدون هیچ گواهى لازم از مراجع تقلید، توانستند از دالان احراز صلاحیت شوراى نگهبان عبور کنند؟ 

 

حضرت آقاى مؤمن!

من مطمئن هستم جنابعالى بهتر از هر کسی مى دانید که یادگار مظلوم امام از صلاحیت علمى و سیاسی لازم برخوردار است و بهتر از هر کس مى‌دانید چه کسى در شوراى نگهبان مانع بررسی این صلاحیت شد و حتى نگذاشت در شب آخر درباره ایشان رأى گیرى صورت پذیرد. 

 

در این باره نکات دیگرى و سخنان کسانى را به یاد دارم که از زبان شخص ایشان و دیگر اعضاى شوراى نگهبان مطالبى را شنیده اند که شاید در آینده مورد اشاره قرار دادم. هر چند معتقدم مردم شریف با راى معنا دار خود در انتخابات خبرگان تهران از حق یادگار امام صیانت کردند و قاطعانه از حرمت امام بزرگوار دفاع کردند و صلاحیت فرزند ایشان را به احراز رساندند. 

 

در اینجا فقط به همین جمله یادگار دیگر امام حجت الاسلام سید على خمینى که سال گذشته در قائم شهر ایراد شد اشاره مى‌کنم که گفتند «اگر بحث امتحان است، آیت الله مومن گفتند امتحان لازم نیست. نمی‌خواهم تک تک آقایان را اسم ببرم، اما  همه مى دانند علت رد صلاحیت ایشان امتحان نبود و آقایان شاهرودی، مومن و آیت الله یزدی گفتند مسأله، امتحان نبود!»

 

 حضرت آیت الله

اگر نمى توانید در مقابل برخى جریانات، راست بگویید؛ خواهش مى‌کنم با سکوت مثل گذشته از کنار موضوع بگذرید. اعدلوا هو اقرب للتقوى

 

 

 

 

 

  • 20
  • 4
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش