پنجشنبه ۱۴ تیر ۱۴۰۳
۰۰:۴۴ - ۲۹ آبان ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۸۰۷۴۳۶
سیاست داخلی

آیا پیش از صحبت‌های وزیر خبری از پولشویی در کشور نبوده است؟

محمدجواد ظریف,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,اخبار سیاسی ایران

طرح موضوعی چون «پولشویی» در ایران جدید نیست و پیش از این نیز در کانال‌های مختلف مطرح شده است. طبیعتا آن‌چه محمدجواد ظریف نیز در این راستا مطرح کرده، جدید نیست، اما جنجال به‌پاخاسته و حساسیت حمله‌کنندگان به ظریف در نوع خود جالب توجه است. ظریف در سخنان خود از منفعت‌بردن بسیاری از افراد و نهادها از طریق پولشویی سخن گفته و از این رو نیز متحمل فشار شده که به سیم آخر زده و این صحبت‌ها را بیان کرده است. ماشین حملات اما متوقف نشده و تبلیغات علیه او همچنان ادامه دارد. فعالیت مخالفان بالا گرفته و فراکسیون نمایندگان ولایی مجلس با دعوت از سخنگوی دستگاه قضا خواستار این شده‌اند که باید ظریف توضیح دهد و اسناد خود را ارایه کند. بسیاری از اقتصاددانان معتقدند که پولشویی در کشور یک واقعیت است و به نظر پشت این فضاسازی‌ها و القای این نگرانی‌ها افرادی قرار دارند که منافع اقتصادی دارند. در ادامه به چند نمونه از روش‌ها یا مکانیسم‌هایی که از طریق آنها پدیده پولشویی اتفاق می‌افتد، اشاره کرده‌ایم.

 

پول‌های کثیف حوزه سیاست و انتخابات

ماجرای ورود پول‌های کثیف به عرصه انتخابات و سیاست از آن‌جا آغاز شد که محمدرضا رحیمی، معاون اول دولت دهم بعد از محکومیت قطعی، در نامه افشاگرانه خود خطاب به محمود احمدی‌نژاد پرداخت پول به ١٧٠ کاندیدا در انتخابات مجلس هشتم را روایت کرد. اما هنوز بسیاری از شوک این نامه افشاگرانه رحیمی که بیانگر گوشه‌ای از دخالت‌های دولت دهم در انتخابات بود، بیرون نیامده بودند که سخنان عبدالرحمان فضلی، وزیر کشور درباره پول‌های کثیف و هشدار او درباره ورود این پول‌ها به سیاست باب تازه‌ای در این‌باره باز کرد. وزیر کشور در اظهارات خود در دوم اسفند ‌سال ٩٣ گفته بود که «گردش مالی قاچاق مواد مخدر باعث اعمال قدرت قاچاقچیان در حوزه سیاست نیز می‌شود. بی‌شک بخشی از پول کثیف قاچاق مواد مخدر در حوزه سیاست، انتخابات و انتقال قدرت سیاسی در کشور وارد می‌شود.»

 

موسسات مالی و اعتباری

سال ٩٣ که به پایان رسید، بانک مرکزی بیشترین محدودیت‌ها و فشارها را برای ساماندهی موسسات مالی و اعتباری غیر‌مجاز به کار برد. فعالیت موسسات مالی و اعتباری غیر‌مجاز در کشور درحالی است که به گفته رئیس‌کل بانک مرکزی وقت، ١٥‌درصد بازار پولی را شامل می‌شود،؛ درصدی که خارج از نظارت بانک مرکزی است و می‌تواند به‌عنوان یک گوشه امن برای پول‌های کثیف و فعالیت‌های مضر اقتصادی عمل کند. به اعتقاد کارشناسان، این میزان نقدینگی توان ایجاد هر حرکت مضر اقتصادی را در بازار پولی و مالی کشور دارد.

 

قاچاق کالا در اشکال بسیار وسیع

بر اساس آمار منتشرشده، میزان قاچاق کالا در کشور و در‌ سال جاری رقمی معادل ۶‌میلیارد دلار بوده که به‌طور قطع بسیار کمتر از حجم واقعی قاچاق در کشور است. در بستر این حجم گسترده از قاچاق، متخصصان اقتصادی شیوع پولشویی حاصل از درآمد‌های این فرآیند را یکی از نتایج تلخ پدیده قاچاق ارزیابی می‌کنند. براساس آمار‌های اعلامی، سالانه در حدود ۱۲‌میلیارد دلار کالا به کشورمان قاچاق می‌شود. برخی رسانه‌ها این رقم را بالای ۲۰‌میلیارد دلار عنوان می‌کنند، بنابراین روشن است که این حجم پول بدون پولشویی امکان ورود به اقتصاد کشور را ندارد.

 

فروش مواد مخدر

بخش دیگری از پولشویی توسط باند‌های قاچاق مواد مخدر انجام می‌گیرد که طی سال‌های اخیر شناسایی شده‌اند. محمود صادقی با اشاره به آمار‌های قاچاق مواد مخدر می‌گوید: «یکی از مواردی که وجود داشت، انجام معاملات بانکی یکی از این باند‌ها توسط حساب بانکی یک فرد خانه‌دار بود. » از سویی، اردشیر نوریان، عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس نیز خطاب به منتقدان اظهارات ظریف درباره وجود پولشویی در ایران گفته که «آیا میلیاردها تومان پول کثیف ناشی از فروش مواد مخدر را انکار می‌کنید؟ ما باید از بودن این مسائل ناراحت شویم، نه این‌که این موضوع را انکار کنیم.»

 

فرار مالیاتی برخی نهادها

روش دیگر پولشویی از طریق فرار مالیاتی صورت می‌گیرد. براساس آماری که رئیس مرکز مبارزه با پولشویی در مردادماه امسال منتشر کرد، حدود ۱۴‌هزار‌میلیارد فرار مالیاتی طی دو سه‌ سال اخیر در کشور رخ داده که توسط این نهاد به‌عنوان پولشویی کشف شده است.

 

خدمات بانکی به مشتریان

خدمات متنوعی که در بانک‌ها ارایه می‌شود، می‌تواند هر یک به راهی برای پولشویی تبدیل شود؛ ازجمله تسهیلات بانکی، گشایش اعتبار اسنادی، صدور ضمانتنامه گواهی سپرده، اوراق مشارکت یا کارت هدیه که می‌توانند برای مقاصدی همچون پولشویی مورد استفاده قرار بگیرند. بنابراین هنگام ارایه خدمات به مشتری لازم است که واحدها و شعب مراقبت‌هایی داشته باشند تا بتوانند موارد مشکوک را کنترل کنند و مورد بازبینی دقیق قرار دهند و در صورت ظن به استفاده مشکوک به خدمات و محصولات بانکی، مراتب را گزارش کنند.

 

 

shahrvand-newspaper.ir
  • 11
  • 5
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش