به گزارش ایسنا به نقل از شبکه فرانس ۲۴، محمد مرندی، مشاور تیم مذاکرهکننده ایران در مذاکرات وین در گفتوگو با این شبکه درباره این که در حال حاضر مسئله اصلی در زمینه احیای توافق هستهای چیست، گفت: آمریکا با مسائل داخلی خودش روبهروست. همچنین بایدن از سوی رژیم اسراییل و حامیان آن در واشنگتن تحت فشار زیادی قرار دارد. به نظر میرسد آمریکاییها مطمئن نیستند دقیقا میخواهند چه کنند که از نظر من بسیار قابل توجه است. چون این احتمال را بالا میبرد که بایدن مایل است اروپا را قربانی کند، آن هم موقعی که بحران انرژی وجود دارد.
مرندی ادامه داد: شروط ایران واضح هستند. همانطور که آقای بورل گفت، معقولند. بنابراین، دلیلی ندارد که ایران کوتاه بیاید. زمستان نزدیک است و قیمت انرژی در اروپا بالاست. الان که حرف آن به میان آمد، ایران قادر خواهد بود مقادیر بالاتری انرژی بفروشد و ایران حتی قادر خواهد بود از طریق ترکیه مقادیری گاز صادر کند. بنابراین، اگر آمریکاییها میخواهند مردم اروپا را قربانی کنند، به انتخاب خودشان بستگی دارد اما اگر فکر میکنند ایرانیها قرار است از خواستههایشان دست بکشند، سخت در اشتباه هستند.
او درباره ادعاهایی که درباره مواضع ایران در مذاکرات در زمینه خارج کردن نام سپاه پاسداران از «فهرست سازمانهای تروریستی خارجی» آمریکا مطرح بوده است، گفت: مسئله قرار داشتن نام سپاه در فهرست سازمانهای تروریستی خارجی آمریکا هیچ وقت یک پیششرط[برای توافق] نبوده است اما شرکتها و نهادهای مرتبط با توافق هستهای که تحریمهایشان باید برای اجرایی شدن کامل توافق لغو شوند، باید ازلیست تحریمها خارج شوند.
مشاور تیم مذاکرهکننده ایران در پاسخ به این که آیا اظهارات اخیر مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی مبنی بر این که ایران باید به سوالات آژانس پاسخ بدهد تا مسئله دیدهبان هستهای سازمان ملل حل شود، مشکلی برای مذاکرات ایجاد میکند یا نه، گفت: پرونده اتهامات ساختگی پیش از آن که کارمان برای اجرایی شدن کامل توافق را پیش ببریم، باید بسته شود. این موضوع سیاسی نیست؛ به راحتی قابل حل است. اما ما میدانیم که آمریکا قبلا این نهاد را سیاسی کرده است. بنابراین، به خود آمریکا بستگی دارد که چه کار کند. یا منطقی رفتار میکند، ایران همکاری میکند و این پرونده بسته میشود یا میخواهد این موضوع را باز نگه دارد تا در آینده از آن استفاده کند که در آن صورت توافقی نخواهیم داشت.
***
نخست وزیر اسرائیل: مخالف توافق با ایران نیستیم، با توافق موجود مخالفیم
نخست وزیر موقت اسرائیل در ادامه موضعگیری خود در قبال مذاکرات هسته ای وین گفت که توافق احتمالی هسته ای در چارچوب کنونی آن به زیان این رژیم است.
به گزارش ایرنا به نقل از شبکه الجزیره، «یائیر لاپید» نخست وزیر موقت اسرائیل امروز در واکنش به رایزنی های جاری برای دستیابی به یک توافق هسته ای احتمالی گفت: ما مخالف یک توافق با ایران نیستیم اما مخالف این توافق هستیم زیرا توافقی بد است.
وی همچنین خود را در موضع آمریکا نشاند و گفت: این توافق استانداردهای وضع شده از جانب خود رئیس جمهور بایدن را برآورده نمی کند.
لاپید افزود: اگر توافقی که با تهران آماده می کنند، امضا شود، اسرائیل به آن ملزم نخواهد بود و برای جلوگیری از تبدیل ایران به یک کشور هسته ای تلاش خواهد کرد.
***
پمپئو: اخباری که از وین میآید مایه رنجش خاطر است/ بایدن همانند اوباما قصد دارد ایران را تقویت کند
وزیر خارجه پیشین آمریکا در توییتی از تلاش رئیسجمهور آمریکا برای احیای توافق هستهای با ایران انتقاد کرد.
مایک پمپئو، وزیر خارجه پیشین آمریکا روز چهارشنبه در توییتی نوشت: اخباری که از وین میآید مایه رنجش خاطر است. تیم بایدن به احیای توافق شکست خورده ایران نزدیکتر میشود. با من شوخی میکنید؟ بایدن اول از همه طالبان را بازگرداند و حال همانند اوباما قصد دارد ایران را تقویت کند.
اظهارات پمپئو در پی این مطرح میشود که جان کربی، هماهنگکننده ارتباطات راهبردی شورای امنیت ملی آمریکا در گفتوگو با شبکه فاکس نیوز بر تعهد دولت آمریکا نسبت به احیای توافق تاکید کرد.
کربی در پاسخ به این سوال که با توجه به این که برخی متحدان آمریکا در منطقه، از جمله رژیم صهیونیستی و شماری از کشورهای عربی از بازگشت آمریکا به توافق خشنود نیستند، آیا این امر موجب منزوی شدن آمریکا در جمع متحدانش خواهد شد، گفت، «کاملا برعکس است» و استدلالش این بود که خارج شدن از توافق هستهای توسط دولت دونالد ترامپ در سال ۲۰۱۸ بود که موجب جدا افتادن آمریکا از متحدانش شد.
او مدعی شد: وقتی ما در توافق بودیم، این ایران بود که با وفق ندادن خود با توافق، خودش را منزوی کرد، بنابراین ما هم با خارج شدن از این توافق خودمان را به انزوا کشاندیم. متحدان و شرکای اروپایی ما و دیگر کشورها در سراسر جهان با این تصمیم مخالف بودند. حالا ما میخواهیم به توافق بازگردیم. ما میخواهیم ایران به توافق بازگردد تا بتوانیم جلوی دستیابی آنها به یک سلاح اتمی را بگیریم.
- 11
- 2