دوشنبه ۰۱ مرداد ۱۴۰۳
۱۰:۴۷ - ۱۵ فروردین ۱۴۰۲ کد خبر: ۱۴۰۲۰۱۱۱۳۶
سیاست خارجی

گرگ‏‏‌ومیش برجام در ۱۴۰۲

برجام,احیای برجام
سال ۱۴۰۱ تحول خاصی در خصوص بحث احیای برجام رخ نداد و همچنان ابهاماتی در مورد سرنوشت این توافق وجود دارد؛ در واقع مهم‌ترین اتفاق سال گذشته مربوط به ارائه پیش‌‌‌نویس ۳۵ صفحه‌‌‌ای جوزپ بورل، مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا به ایران و آمریکا بود که نتیجه‌‌‌ای در پی نداشت؛ اما از اواخر سال شاهد برخی فعل و انفعالات برای احیای برجام بودیم که از جمله می‌توان به سفر رافائل گروسی، مدیرکل آژانس به تهران و آغاز برخی همکاری‌‌‌ها و در عین حال تلاش‌‌‌های منطقه‌‌‌ای از جمله از سوی عمان و قطر اشاره کرد.

به این ترتیب این پرسش مطرح می‌شود که سرنوشت احیای برجام یا همان برنامه جامع اقدام مشترک که در تیر ۱۳۹۴ بین ایران و ۱+۵ امضا شد در سال جدید چه خواهد بود؟ آیا برجام احیا می‌شود یا خیر؟ چه مولفه‌‌‌های تقویت‌کننده و تضعیف‌کننده‌ای در مسیر احیای برجام وجود دارد؟ و در نهایت اینکه شانس احیای برجام چقدر است؟ روزنامه «دنیای‌اقتصاد» در گفت‌وگو با پنج استاد دانشگاه و کارشناس مسائل بین‌الملل این پرسش‌‌‌ها را به بحث گذاشته است.

ابراهیم متقی، استاد دانشگاه تهران در خصوص احیای برجام توضیح داد: «واقعیت این است که همگان انتظار داشتند برجام در سال ۱۴۰۱ احیا شود و بسیاری از سیگنال‌‌‌های فروردین ۱۴۰۱ نشان می‌‌‌داد که زمینه برای احیای برجام موجود است؛ اما در شرایط موجود نشانه‌‌‌های محدودی از همکاری‌‌‌های ساختاری و سازمان‌‌‌یافته در روابط ایران با اتحادیه اروپا و ایالات متحده وجود دارد.»

وی افزود: «شرایط نظام بین‌الملل در فضای موجود بحرانی‌تر از ۱۴۰۱ است؛ بنابراین احتمال احیای برجام بر اساس امیدهای ۱۴۰۰ بسیار محدود است.» متقی درباره عوامل تقویت‌‌‌‌‌‌کننده احیای برجام نیز گفت: «منطقه‌‌‌گرایی ایران در حوزه خاورمیانه در زمره عوامل بین‌المللی تقویت برجام به شمار می‌رود.» به گفته این استاد دانشگاه، سیاست همسایگی می‌تواند عامل مثبت و موثری در ارتقای سطح همکاری‌‌‌های بین‌المللی ایران محسوب شود. متقی اضافه کرد: «سیگنال‌‌‌های همکاری‌‌‌جویانه ایران و اروپا می‌تواند زمینه ارتقای سطح روابط و نهایی‌‌‌سازی شکل جدیدی از برجام را به وجود دارد.» استاد دانشگاه تهران درباره موانع نیز گفت: «ادامه بحران اوکراین از جمله موانع اصلی است و مانع دیگر نیز مربوط به آن است که اتحادیه اروپا درصدد است همکاری‌‌‌های ساختاری با ایران را بر اساس ادراک دولت‌‌‌ ضعیف و ناکارآمد به حداقل ممکن کاهش دهد.»

متقی در نهایت در پاسخ به اینکه چند‌درصد احتمال می‌دهد برجام در ۱۴۰۲ احیا شود، با بیان اینکه وی در زمره کسانی است که نگاه خوش‌بینانه نسبت به احیای برجام دارد، تاکید کرد: «در فضای فعلی شانس احیای برجام چیزی بیش از پنجاه‌درصد خواهد بود.» همچنین وی افزود: «من یک نگاه ساختاری به سیاست بین‌الملل دارم و بر اساس این نگاه اکنون هم ایران به برجام نیاز دارد، هم ایالات متحده و هم اروپا و چین.»

موانع متعدد در مسیر احیا

رحمن قهرمانپور، پژوهشگر ارشد مسائل بین‌الملل نیز در رابطه با احتمال احیای برجام ضمن تاکید بر ضعیف بودن این احتمال توضیح داد: «موانع پیش‌‌‌روی احیای برجام به حدی زیاد است که امکان رفع آنها وجود ندارد.» قهرمانپور با اشاره به اینکه شرایط بین‌الملل و منطقه‌‌‌ای که برجام در آن امضا شد امروز تغییر بسیاری کرده است، افزود: «بنابراین با تغییر شرایط نمی‌توان به احیای برجام اصلی امیدوار بود.» وی با بیان اینکه ممکن است توافق موقتی بین طرفین صورت بگیرد، تاکید کرد: «شانس احیای برجام در سال ۱۴۰۲ از نظر من زیر ۱۵‌درصد و بسیار اندک است.»

امیدها به آینده دورتر

کوروش احمدی، دیپلمات سابق نیز در پاسخ به پرسشی درباره احیای برجام گفت: «در حال حاضر تمام فعالیت‌‌‌ها در ارتباط با برجام در حال تعلیق است و شرایط برای بازگشت به مذاکرات با هدف احیای برجام فوق‌‌‌العاده سخت شده است.»

وی افزود: «دلیل این امر نیز سیاست داخلی در آمریکاست که بر تعداد مخالفان برجام به دلیل تحولات داخلی در ایران و مساله اوکراین افزوده شده است.» به گفته احمدی، در رابطه با اروپا نیز شاهد هستیم که آنها امروز برخلاف گذشته موضع تندتری نسبت به آمریکایی‌‌‌ها در خصوص برجام دارند؛ کمااینکه در نشست ششم مارس شورای حکام آژانس اروپایی‌‌‌ها نظرات تندتری داشتند و آمریکا مانع صدور قطعنامه علیه ایران شد.» این دیپلمات پیشین با اشاره به اینکه در کوتاه‌مدت نمی‌توان امیدوار بود که برجام احیا شود، گفت: «برای بررسی احتمال احیای برجام باید آن را در کوتاه‌‌‌مدت، میان‌مدت و بلندمدت مورد واکاوی قرار داد؛ در کوتاه‌مدت یعنی طی یکی دو ماه آینده، هیچ شانسی برای احیای مذاکرات برجام وجود ندارد.» وی افزود: «در میان‌مدت شاید بین ۵۰ تا ۶۰‌درصد احتمال احیای برجام وجود داشته باشد. زیرا آمریکایی‌‌‌ها با وجودی که گفته‌‌‌اند در حال حاضر مذاکره نمی‌‌‌کنیم و احیای برجام در دستورکار نیست ولی راه‌‌‌حل دیپلماتیک این مساله را نیز نبسته‌‌‌اند و همزمان تاکید کرده‌‌‌اند که راه‌‌‌حل مشکل ‌‌‌هسته‌‌‌ای ایران فقط دیپلماتیک است.» احمدی در مورد گزینه بلندمدت هم تاکید کرد: «در بلندمدت چون آمریکا قبول کرده که راه‌‌‌حل فقط دیپلماتیک است در یک سال آینده بسته به تحولاتی که در ایران، اروپا و خاورمیانه شکل می‌گیرد، احتمال بازگشت به تلاش دیپلماتیک وجود دارد و احتمال آن حتی بالای ۶۰‌درصد است.»

توافق؛ جانشین برجام

غلامرضا حداد، استاد دانشگاه علامه طباطبایی در خصوص احتمال احیای برجام گفت: «برجام احیا شدنی نیست اما تردیدی وجود ندارد که امسال باید توافقی در رابطه با مساله هسته‌‌‌ای ایران صورت بگیرد.» حداد ادامه داد: «بنابراین با توجه به احتمال خیلی بالا در امنیتی شدن پرونده هسته‌‌‌ای ایران در سال ۱۴۰۲ پیش‌بینی می‌شود که مذاکرات اجتناب‌ناپذیر باشد و توافقی در پیش خواهد بود اما این توافق شباهت چندانی به برجام نخواهد داشت.» به گفته این کارشناس، موضع ایران کمی تضعیف شده‌است.

همچنین بستر محیط بین‌الملل نیز تحولاتی را تجربه کرده است که دیگر نمی‌توان به برجام ۲۰۱۵ بازگشت. حداد همچنین شانس احیای برجام را کمتر از ۱۰‌درصد عنوان کرد و افزود: «اما شکل‌‌‌گیری یک توافق جدید محتمل است.» استاد دانشگاه علامه در پاسخ به مولفه‌‌‌های تضعیف یا تقویت‌کننده برجام توضیح داد: «مهم‌ترین مولفه در راستای تقویت احتمال احیای برجام به وضعیت اقتصادی ایران مربوط می‌شود. بنابراین اگر فشارها بر ایران، ‌‌‌ ظرفیت اقتصادی کشور را به سمتی هدایت کند که ادامه مسیر امکان‌‌‌پذیر نباشد، احتمالا به سمت احیای برجام حرکت خواهیم کرد.» وی تاکید کرد: «در عین حال هرچقدر ثبات اقتصادی در داخل مبهم‌تر شود میل و گرایش به توافق بیشتر می‌شود.»

اراده‌‌‌‌‌‌ای نیست

حسن بهشتی‌‌‌پور، کارشناس مسائل بین‌الملل هم در پاسخ به شانس احیای برجام در سال‌جاری گفت: «این شانس خیلی پایین و تقریبا بین ۱۰ تا ۱۵‌درصد است.» وی در حالت خوش‌بینانه شانس احیای برجام را ۲۰‌درصد عنوان کرد و گفت: «اکنون اراده‌‌‌ای در دو طرف برای این مساله وجود ندارد یا لااقل آن را بروز نمی‌‌‌دهند.» بهشتی‌‌‌پور تاکید کرد: «آمریکا منتظر نتیجه ناآرامی‌‌‌ها در ایران بود که در نهایت به آنچه می‌‌‌خواست دست نیافت.

ایران هم منتظر بود که قیمت نفت افزایش پیدا کند و در اروپا شاهد زمستان سخت باشیم که این اتفاق هم نیفتاد.» این کارشناس با بیان اینکه امروز احیای برجام وابستگی زیادی به حل مسائل بین ایران و آژانس دارد، گفت: «اگر ایران بتواند به سه سوال آژانس پاسخ دهد تاحدودی راه احیای برجام نیز هموار می‌شود.» وی همچنین معتقد است که ایران خیلی راحت‌‌‌تر می‌تواند با آژانس به توافق برسد. بهشتی‌‌‌پور گفت: «اما حتی اگر ایران با آژانس به توافق برسد این مقدمه‌‌‌ای برای این خواهد بود که آیا مذاکرات اصلی برای احیای برجام شکل می‌گیرد یا خیر.» این کارشناس در نهایت درباره عوامل تضعیف‌کننده احتمال احیای برجام تاکید کرد که ایران باید مراقب آن باشد که درگیر تحولی ناخواسته نشود؛ زیرا امروز شاهد هستیم که اسرائیل درصدد است درگیری ناخواسته‌‌‌ای برای کشور در سوریه ایجاد کند و از سوی دیگر نیز شاهد تحریک جمهوری آذربایجان برای درگیر شدن با ایران هستیم.»

donya-e-eqtesad.com
  • 16
  • 3
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش