یکشنبه ۰۸ مهر ۱۴۰۳
۰۸:۵۵ - ۱۹ تير ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۴۰۴۶۲۶
سیاست خارجی

 آيا روابط تهران- دوحه استراتژيک مي‌شود

«حفاظت ايرانی» برای تخت و تاج آل‌ثانی

اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,سیاست خارجی,کودتاي کشورهاي عربي

يک ماه پس از اختلافات قطر با همسايه‌هاي عربش، زمزمه‌ها مبني‌بر احتمال کودتاي کشورهاي عربي به رهبري عربستان علیه حکومت قطر شنيده شد، حالا چند روز بعد از اين گمانه‌زني‌ها رسانه‌هاي بين‌المللي از حضور نيروهاي ويژه ايران براي حفاظت از امير قطر خبر داده‌اند. 

 

قطر بيش از يک ماه است که با هم‌پيمانان عربي خود به مشکل جدي برخورده‌است. کشورهاي عربي به رهبري عربستان، ابتدا با قطر قطع ارتباط کردند، سپس اين کشور را تحريم و مرزهاي خود به روي آن بستند و در نهايت تهديد به براندازي کردند. در اين مدت شوراي همکاري خليج‌فارس ۱۳ شرط را براي از سرگيري دوباره روابط با قطر برای اين کشور گذاشتند اما هفته گذشته اين کشور شروط مطرح شده را ناعادلانه خواند و آنها را نپذيرفت. در اين مدت ايران و ترکيه دو کشوري بودند که برخلاف دوستان نيمه راه هم زبانشان، کمک‌هاي خود را روانه اين کشور کردند و در اين بين قوت گرفتن بيش‌ازپيش روابط استراتژيک ايران و قطر در مقابله با کشورهاي عربي به مهم‌ترين موضوع در حاشيه بحران اين کشور تبديل شده است. 

 

در سال‌هاي اخير قطر سعي کرد تا ميان کشورهاي عربي نقش پررنگ‌تري را در عرصه‌هاي بين‌المللي و منطقه‌اي بازي کند. اين کشور در روياپردازي اهداف بلندمدت خود را در قامت «سوئيس خاورميانه» مي‌ديد. همين امر موجب شد تا فعاليت‌هاي ميانجيگري و بي‌طرفانه در پيش گيرد و در نهايت به دنبال زمينه‌اي براي شکل دادن به يک هويت استراتژيک و قوي براي خود در منطقه باشد. عربستان که خود را رهبر جهان عرب مي‌داند اين نوع بازيگري قطري‌ها را ضربه به خود قلمداد مي‌کرد. همين امر موجب شد تا رؤياي قطر را در آستانه شکوفايي برهم زند. عربستان بنا به ضرورت‌هاي منطقه‌اي ديگر نمي‌توانست قدرت‌گرفتن قطر را ببيند بنابراين اين کشور را متهم به حمايت مالي از تروريست‌ها و داعش کرد. 

 

با شروع بحران قطر، ايران و ترکيه دو کشوري بودند که حمايت‌هاي خود را روانه اين کشور کردند. ترکيه در همان روزهاي اول علاوه بر مواد موردنياز نيروهاي نظامي خود را نيز به اين کشور فرستاد. رجب طيب اردوغان رئيس‌جمهوري ترکيه هم پس از اجلاس گروه ۲۰ اظهار کرد که قطر کشوري داراي حاکميت است و ما به هيچکس اجازه نخواهيم داد که به حاکميت کشور قطر ضربه بزند. او تأکيد کرد که اتهامات عليه قطر ناعادلانه بوده و تحريم‌هاي ضد‌قطري را درست نمي‎داند. 

 

اما رابطه ايران و قطر رابطه‌اي کليدي است که به تحليل بسياري از کارشناسان، پس از قطع ارتباط کشورهاي عربي با قطر، رابطه اين کشور با ايران به سمت استراتژيک خواهد رفت. گرچه اين دو کشور در برخي مسائل مانند بحران سوريه اختلاف نظر اساسي باهم دارند اما فشارهاي وارده از سوي اعراب اين کشور را به سمت ايران سوق مي‌دهد. چندي پيش راديوي بين‌المللي فرانسه در گزارشي تحليلي در سايت خود نوشت که افزايش فشارهاي عربستان و هم‌پيماناش به قطر چه‌بسا اين کشور را به سمت هم‌پيماني با ايران سوق دهند.

 

حتي بوريس جانسون وزيرخارجه انگليس نيز از افزايش فشارها بر قطر و نزديک‌تر شدن اين کشور به ايران ابراز نگراني کرد. اين درحالي است که در روزهاي اخير زمزمه‌هايي هم از احتمال کودتا يا براندازي حکومت آل ثاني در قطر به گوش مي‌رسيد؛ البته عربستان از سال ۲۰۱۵ که شيخ تميم بن حمد آل ثاني امير فعلي قطر با کودتا بر تخت پدرش تکيه زد، از حکومت اين فرد ناراضي بود و همين پيشينه هم قوت اين شايعات را بيشتر مي‌کرد. 

 

نگراني‌ها از کودتا يا قتل امير قطر موجب شده تا برخي از رسانه‌ها مدعي شوند نيروهاي ايراني هم به کمک قطري‌ها رفته‌اند. در همين زمينه نشريه آمريکايي نيوزويک در يکي از مطالب خود مدعي شد که نيروهاي نظامي ايران وظيفه حفاظت از امير قطر را برعهده گرفته‌اند. اين نشريه با اشاره به اينکه ايران نيروي دريايي خود را در اطراف تنگه هرمز بسيج کرده‌است، رزمايش مشترک ايران و چين را ارسال پيامي به عربستان‌سعودي دانست؛ البته پيش‌ازاين هم چند باري ادعاي حفاظت از امير قطر از سوي رسانه‌هاي عربي منتشر شده بود.

 

در همين راستا، سايت مصري «ايجپت تودي Egypt today» در گزارشي ادعا کرد که حفاظت از داخل کاخ شيخ تميم بن حمد آل ثاني از ماه ژوئن سال ۲۰۱۷ بر عهده نيروهاي نظامي ايران است. اين سايت در ادامه مدعي شد که وزير دفاع وقت ايران در ۲۰۱۰ موافقتنامه همکاري دفاعي با فرمانده ستاد نيروهاي مسلح قطر امضا کرده و سپس در سال ۲۰۱۵ هم قرارداد امنيتي- نظامي براي آموزش ارتش قطر ميان دو کشور امضا مي‌شود که همين دو قرارداد براي حضور مستشاري نيروهاي ايراني در اين کشور کافي است. 

 

اين درحالي است که سفير قطر در اسپانيا طي سخنراني در انديشکده سلطنتي مطالعات راهبردي و بين‌المللي در شهر مادريد اظهار مي‌کند که روابط ايران و قطر متمايز و راهبردي نيست اما او هشدار هم مي‌دهد که بحران کنوني در منطقه مي‌تواند به نظامي شدن منطقه خليج‌فارس منتهي شود.

 

اگر اين اتفاق روي دهد آنگاه اين موضوع عواقب بدي براي منطقه و جهان به دنبال خواهد داشت. بااين‌حال، عبدالله بن حمدالعطيه معاون نخست‌وزير قطر در گفت‌وگو با يک برنامه تلويزيوني اعلام کرد که اين کشور آماده‌ قطع روابط با ايران است اما به شرطي که تمام کشورهاي عضو شوراي همکاري خليج‌فارس روابطشان را با ايران قطع کنند. او اظهار کرد که مسئله شگفت‌آور اين است که کشورهاي عضو شوراي همکاري خليج‌فارس، دوحه را به‌دليل روابط محکمش با ايران به حامي تروريسم متهم مي‌کنند. وي در ادامه گفت: دوحه آماده است تا با تمام کشورهاي عضو شوراي همکاري خليج‌فارس  کنار يک ميز بنشينند و روابط اقتصادي، تجاري و سياسي‌شان را با ايران قطع کنند. او در نهايت به اين موضوع اشاره کرد که عمر شوراي همکاري‌هاي خليج‌فارس به پايان رسيده است زيرا در سال ۱۹۸۱ ميلادي ما اين شورا ‌را تأسيس کرديم و اکنون ديگر اين شورا اعتباري ندارد. 

 

در شرايط فعلي که نگراني از قدرت‌گرفتن ايران در منطقه و همچنين عميق‌تر شدن رابطه ايران با قطر در ميان کشورهاي منطقه و حتي اروپايي و آمريکا وجود دارد، نبايد شتابزده و هيجاني با اين مسئله برخورد کرد بلکه بايد منتظر بود که گردوغبار اين تنش‌ها بخوابد و با کاهش تدريجي حساسيت‌ها و التهابات ،زمينه براي اقدامات درست و مؤثرتر فراهم شود.

 

 

vaghayedaily.ir
  • 13
  • 2
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش