چهارشنبه ۲۳ آبان ۱۴۰۳
۱۷:۱۳ - ۲۳ تير ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۴۰۵۷۳۱
سیاست خارجی

۲سال در سایه «برجام»

اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,سیاست خارجی,برجام
 توافق تاریخی بین ایران و ۱+۵ در ۲ سال گذشته با گشایش های زیادی در زمینه های گوناگون برای کشورمان همراه بوده و از این رو برجام در راس مهمترین دستاوردهای دولت یازدهم در عرصه سیاست خارجی قرار گرفته است.

به گزارش ایرنا، بیست وسوم تیرماه یادآور توافق تاریخی بین ایران و شش قدرت جهانی و پایان نزدیک به یک دهه اختلافات هسته ای است. پس از نزدیک به دو سال گفت وگوی شبانه روزی و فشرده، سرانجام با انعقاد توافقی برد- برد در ۲۳ تیرماه ۱۳۹۴ پرونده اختلافات هسته ای بسته و فصل تازه ای در روابط ایران و جهان گشوده شد. 

 

حل وفصل مسالمت آمیز اختلافات هسته ای، وعده دکتر «حسن روحانی» از همان دوره رقابت های انتخاباتی سال ۹۲ بود. رییس جمهوری به این نکته مهم پی برده بود که زیر فشار تحریم ها و تنگناهای بین المللی نمی توان کشتی اداره امور را به درستی به پیش راند. بنابراین در آغاز ورود به پاستور، سیاست خارجی و به ویژه حل وفصل مسالمت آمیز این اختلاف فرسوده را در دستور کار دولت یازدهم قرار داد. 

 

به این ترتیب از همان مهرماه سال ۱۳۹۲ مذاکرات هسته ای در حاشیه نشست مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک کلید خورد و هر روز به جدیت گفت وگوها افزوده می شد. 

 

مخالفان دولت اما در دو سال مذاکرات که به توافق وین منتهی شد دولت را متهم می کردند که همه تخم مرغ هایش را در یک سبد قرار داده و مذاکره با غرب مذاکره راه به جایی نمی برد؛ فرضیه ای که اشتباه از آب درآمد. در نتیجه انعقاد این توافق، برجام به رغم مخالفانِ مصمم آن به مرحله اجرا در آمد و حال به الگویی برای حل وفصل اختلاف های جهانی تبدیل شده است.

 

 

** برجام و دستاوردهای آن برای ایران

از همان روز توافق چنانچه از متن برجام برمی آمد، ایران موفقیت های زیادی را به دست آورده بود و با اجرایی شدن برجام در دی ماه همان سال، هر روز موفقیت ها و دستاوردهای کشورمان بیشتر خود را نشان می داد. 

نخستین دستاورد ماندگار برجام، به رسمیت شناخته شدن حق غنی سازی ایران بود. کشورهای گروه ۱+۵ پیشتر حتی حاضر نبودند پیچ و مهره ای از تاسیسات هسته ای ایران باقی بماند و آغاز گفت وگو با ایران را به توقف برنامه هسته ای منوط کرده بودند. 

 

دیپلمات های کشورمان توانستند با هوشیاری تمام و آگاهی از فنون دیپلماتیک، برنامه هسته ای جمهوری اسلامی را با محدودیت هایی ادامه دهند که البته همه این محدودیت ها زماندار هستند و در سال های آینده محدودیت زمانی آنها برداشته خواهد شد.

 

از دیگر دستاوردهای مهم ایران در این توافق، برداشته شدن تحریم های گسترده هسته ای از پیش پای کشورمان بود. در این پیوند، شورای امنیت سازمان ملل بیست و نهم تیرماه و کمتر از یک هفته پس از توافق وین، قطعنامه ای تازه (قطعنامه ۲۲۳۱ ) را با هدف لغو تحریم های ضدایرانی با ۱۵ رای موافق و بدون رای مخالف از تصویب گذراند. 

بر پایه قطعنامه ۲۲۳۱ نه تنها قطعنامه های ضدایرانی گذشته برداشته شد بلکه با صدور این قطعنامه خارج از فصل هفتم و ماده ۴۱ منشور ملل متحد، از نگاه غرب دیگر ایران تهدیدی برای جهان محسوب نمی شد. 

 

با برجام اتفاق جالب دیگری نیز به وقوع پیوست و آن کسب مجوز برای ارائه و فروش محصولات هسته ای کشورمان در بازارهای بین المللی بود. بنابراین کشوری که تا ماه های قبل متهم به فعالیت های هسته ای غیرصلح آمیز و تهدیدی برای امنیت منطقه و جهان به شمار می رفت، پس از برجام در مسیری کاملا متفاوت قرار گرفت.

 

دستاورد مهم دیگر برجام، ناکامی ایران هراسی دشمنان جمهوری اسلامی ایران از جمله رژیم صهیونیستی بود. آنها پیشتر از هر فرصتی برای متهم کردن ایران سود می جستند و افکار جهانی نیز پذیرای تفکرات و اندیشه های ضدایرانی شده بود. پس از برجام و به دلیل مشروعیت یافتن فعالیت های هسته ای ایران و تاییدهای مکرر آژانس بین المللی انرژی اتمی، دنیا به ماهیت غیرمخرب بودن این برنامه پی برد و ایران به مقصدی برای هیات های سیاسی و اقتصادی از گوشه و کنار جهان تبدیل شد. 

 

 

** توافقی با رهاوردهای ملموس اقتصادی 

به دنبال عادی سازی روابط ایران و جهان که زیر سایه برتامه جامع اقدام مشترک صورت گرفت، صدها هیات از سراسر جهان در این مدت دو ساله راهی ایران شده اند و در مقابل از هیات ها و مقامات عالی رتبه جمهوری اسلامی استقبال کرده اند. 

 

بنابراین، در چنین فضای رقابتی حاصل از برجام، رویدادهای قابل توجهی به ویژه در حوزه روابط اقتصادی و مبادلات تجاری شاهد بوده ایم.

 

افزایش تولید و همچنین صادرات نفت از ۷۰۰ هزار بشکه در زمان تحریم ها به بیش از دو میلیون بشکه در روز از نتایج موفقیت آمیز اجرای برجام بوده است. همچنین انعقاد قراردادهای خرید هواپیما با غول های بزرگ هواپیمایی جهان از جمله ایرباس و بوئینگ پس از برجام سبب نوسازی ناوگان هواپیمایی کشورمان شده است.

 

افزایش صادرات محصولات و کالاهای غیرنفتی، تحقق تراز تجاری مثبت، گسترش تعاملات و همکاری‌ های گسترده با دولت ها و دیگر بازیگران عرصه بین المللی از دیگر موفقیت ها در حوزه تجارت خارجی محسوب می شود. همچنین حضور موثر جمهوری اسلامی در نهادها و سازمان های منطقه ای و بین المللی در این بازه زمانی بستر را برای توسعه و تعمیق روابط آنها فراهم کرده است. 

 

از دیگر دستاوردهای برجام در حوزه اقتصاد و تجارت می توان به ثبات نسبی در محیط کسب و کار، جلوگیری از شوک ‌های مخرب در فضای اقتصادی و رفع محدودیت در مقاصد و بازارهای اقتصادی اشاره کرد. ضمن اینکه کاهش چشمگیر هزینه‌ های مبادله از طریق رفع محدودیت‌ها برای مبادلات بانکی و پیوستن سیستم بانکی کشورمان به شبکه سوئیفت تاثیر بسزایی بر گسترش معاملات تجاری داشته است. 

 

همچنین برجام فرصتی را فراهم آورد که صادرکنندگان کالا به بازارهای هدف دسترسی یابند و دلالی و واسطه گری به طور ملموسی از تجارت خارجی ایران رخت بربندد؛ موضوعی که پس از سال ها سرانجام به نظم مالی و شفافیت در اقتصاد ایران منجر شد. بنابراین، کوتاه شدن دست فرصت طلبان و دلالان تحریم از دیگر ثمره های برجام محسوب می شود. 

 

افزون بر آن، با برجام رشد ۱۳۰۰ درصدی جذب سرمایه خارجی در بازار سرمایه کشور حاصل شد که نمونه آن هفته پیش با شرکت «توتال» فرانسه رقم خورد. امضای این قرارداد برای توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی، سرمایه گذاری پنج میلیارد دلاری را برای کشورمان به ارمغان خواهد آورد؛ توافق مهمی که در ادامه دستاوردهای برجامی اتفاق افتاده است. 

 

 

 

 

 

  • 16
  • 5
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش