دونالد ترامپ در حال بررسي راهبردي است که خواستار رويکرد خصمانهتر در قبال ايران، بهويژه بهدليل فعاليتهاي اين کشور در منطقه است. چند مقام پيشين و فعلي آمريکا گفتهاند اين راهبرد را جيمز ماتيس، وزير دفاع، رکس تيلرسون، وزير امور خارجه، ژنرال مکمستر، مشاور امنيت ملي و ديگر مقامهاي ارشد آمريکايي تهيه کردهاند که روز جمعه در نشست شوراي امنيت ملي در اختيار دونالد ترامپ رئيسجمهور آمريکا قرار گرفت.
به گزارش ايسنا، به نقل از خبرگزاري رويترز، اين مقامها آگاه که خواستند نامشان فاش نشود، گفتهاند اين راهبرد ممکن است مورد توافق قرار گيرد و پيش از پايان سپتامبر (ماه جاري ميلادي) علني شود.
به گفته اين منابع آگاه هدف اين طرح افزايش فشار بر تهران براي توقف برنامه موشکي بالستيک اين کشور و آنچه واشنگتن حمايت ايران از گروههاي شبهنظامي در منطقه بهويژه عراق و سوريه ميخواند، است.
يک مقام ارشد دولت آمريکا مدعي شد: من اين طرح را يک راهبرد گسترده براي مقابله با يکسري رفتارهاي مخرب ايران؛ شامل حمايت مالي، پشتيباني از تروريسم، بيثباتکردن منطقه بهويژه سوريه، عراق و يمن ميدانم.
او همچنين گفت اين طرح، ديگر ادعاهاي آمريکا عليه ايران از جمله جاسوسي سايبري و فعاليتهاي ديگر بهعلاوه احتمال اشاعه هستهاي را هدف قرار ميدهد. به گزارش رويترز، دولت آمريکا همچنان در حال بحث و گفتوگو درباره اتخاذ موضعي جديد در قبال توافق هستهاي و گروه ١+٥ است که در سال ٢٠١٥ حاصل و منجر به محدوديت برنامه هستهاي ايران در ازاي رفع تحريمهاي اين کشور شد.
يک مقام پيشين و يک مقام کنوني آمريکايي گفتهاند اين راهبرد همچنين شامل رويکرد خصمانهتر آمريکا در قبال ادعاي واشنگتن مبني بر اين است که تهران به حوثيها در يمن و گروههاي فلسطيني در غزه و مصر سلاح ارسال ميکند.
بنابر گزارش رويترز، راهبرد ارائهشده به رئيسجمهور ترامپ از آمريکا ميخواهد اقدامات خصمانهتري را در بحرين به کار گيرد که در آن اقليت سني، اکثريت شيعه را تحت فشار قرار ميدهند. شيعيان در اين کشور خواستار اصلاحات هستند.
علاوهبراين، سه نفر از اين مقامات آمريکايي گفتهاند اين طرح به نيروي دريايي آمريکا اجازه ميدهد تا هر زمان يک قايق تندروي متعلق به نيروهاي ايراني به آنها آسيب زد، به زور متوسل شوند. نيروي دريايي ايران و آمريکا تاکنون چندينبار در آبهاي خليج فارس و تنگه هرمز با يکديگر روبهرو شدهاند. با توجه به اين راهبرد جديد فرماندهان آمريکايي اکنون ميتوانند هر زمان احساس کردند قايقها و جان کارکنانشان در خطر افتاده است، از گلوله استفاده کنند.
براساس اين گزارش راهبرد جديد ارائهشده شامل افزايش فعاليت نظامي آمريکا در عراق و سوريه نميشود. مشاوران امنيت ملي ترامپ معتقدند پاسخ نظامي قدرتمندانهتر به آنچه واشنگتن نيروهاي نيابتي ايران در عراق و سوريه ميداند، مقابله با داعش تحت رهبري آمريکا را پيچيدهتر ميکند. آنها معتقدند اين مسئله همچنان اولويت آمريکاست. تمامي اين پنج مقام آمريکايي گفتهاند: ماتيس و مکمستر بههمراه رؤساي فرماندهي مرکزي آمريکا و فرماندهي نيروهاي ويژه آمريکا مخالف اين بودهاند که فرماندهان آمريکايي در عراق و سوريه اجازه برخورد قويتر با اقدامات حزبالله و ديگر گروههاي شيعي مورد حمايت ايران را داشته باشند. به گفته اين مقامات، مشاوران نگراناند که قوانين آسانتر براي مداخله، نيروهاي آمريکايي را از مقابله با بازماندههاي داعش منحرف ميکند.
علاوهبراين، قوانين سهلانگارانهتر ميتواند نيروهاي آمريکايي را در تقابل با ايران قرار دهد. درحاليکه نيروهاي آمريکايي درحالحاضر نيز درگيريهاي زيادي دارند و ترامپ نيز اجازه افزايش نيروهايش در افغانستان را داده است.
يک مقام پيشين آمريکايي گفت حزبالله و گروههاي شيعي مورد حمايت ايران در بازپسگيري مناطق تحتکنترل داعش در عراق بسيار مفيد و کمککننده بودهاند. رويترز در ادامه گزارش خود آورده «اگرچه دونالد ترامپ در تلاش براي يافتن راهي براي خروج از توافق هستهاي است، اغلب مشاوران امنيت ملي او خواهان باقيماندن آمريکا در اين توافق هستند».
يک مقام آمريکايي در اين باره گفته «مسئله اصلي ما اين بود که رئيسجمهور را متقاعد کنيم از برجام خارج نشود. اما او حسي بسيار قوي مبني بر اين دارد که آنها بايد رويکردي خصمانهتر در قبال ايران داشته باشند. موضعي که مورد حمايت نيکي هيلي (نماينده آمريکا در سازمان ملل) است. اغلب راهبردهايي که به رئيسجمهور ارائه شد به گونهاي بودند که برجام حفظ شود اما ديگر مسائل مورد هدف قرار گيرد».
- 12
- 6