دکتر جیمز «والش» روز سه شنبه در گفت و گوی اختصاصی با ایرنا، سخنان هفته گذشته نماینده آمریکا در سازمان ملل در مورد برجام را نشانه آشکار عدم آگاهی او از جزئیات این توافقنامه بین المللی و مایه شرم دولت آمریکا دانست.
نیکی هیلی نماینده ترامپ در سازمان ملل متحد هفته گذشته در سخنانی در اندیشکده محافظه کاران آمریکایی موسوم به 'امریکن انترپرایز اینستیتیوت' مدعی شده بود که طبق اسناد موجود، ایران تا کنون بارها تعهدات خود را در قبال برجام نقض کرده است و برای نمونه به مواردی از افزایش تولید آب سنگین در ایران اشاره کرده بود.
دکتر والش در خصوص این ادعای هیلی گفت: این هم یکی از مواردی است که نشان می دهد نماینده ترامپ اطلاع دقیقی از مفاد این توافقنامه ندارد چرا که در غیر این صورت می دانست برجام تازمانی که ایران مازاد تولیدات آب سنگین خود را از این کشور خارج کند منعی بر تولید بیشتر آب سنگین مقرر نکرده و صرفا خواستار حفظ ذخائر آب سنگین در سطح تعیین شده است.
کارشناس مسائل امنیتی دانشگاه ماساچوست در پاسخ به این سئوال که نماینده ترامپ بر اساس چه اسناد و مدارکی این ادعا و سایر ادعاهای خود را مطرح می کند؟ افزود: با توجه به گفتارها و رفتارهای ضد و نقیض ترامپ و اطرافیان او در ۸ ماه گذشته، کاملا واضح است که آن ها و از جمله خانم هیلی، اهمیتی به مستند بودن و پایه واساس داشتن ادعاهای خود نمی دهند و هدف اصلی آن ها به راه انداختن جنجال و آشفته کردن فضا است.
والش، نیکی هیلی را یکی از جاه طلب ترین سیاستمداران محافظه کار آمریکا توصیف کرد که به گفته او در مسیر دستیابی به قدرت از هیچ اخلاقی پیروی نمی کند و افزود: او در حال حاضر در مقام بلندگوی ترامپ در این نهاد بین المللی، سعی در جلب نظر و خرسندی رئیس جمهوری خود دارد تا در صورت خروج تیلرسون از دایره اطرافیان ترامپ، جای خالی او را پر کند.
وی در مورد اتهام هیلی مبنی بر نقض برجام به وسیله ایران با استناد به سخنان اخیر رهبر معظم انقلاب اسلامی ایران که در آن ها بازرسی پایگاه های نظامی ایران یک خط قرمز خوانده شده است را دلیل دیگری بر بی اطلاعی نماینده آمریکا دانست و اظهار کرد: در برجام هیچ اشاره ای به این که سخن از اقدامی به معنی انجام آن و نقض مفاد توافقنامه گرفته می شود، نیست.
کارشناس و پژوهشگر امنیت بین المللی اضافه کرد: هیلی و دولت آمریکا تنها در صورتی می توانند چنین اتهامی را به ایران بزنند که دستگاه های امنیتی آمریکا به نشانه ها و مدارکی دال بر فعالیت های مشکوکی در پایگاه های مورد نظر در ایران برخورده و این اسناد و مدارک خود را به آژانس بین المللی انرژی هسته ای ارائه داده باشند؛ علاوه بر آن، آژانس هم با موثق دانستن این اسناد،از ایران درخواستی کرده و ایران ممانعت داشته باشد.
والش ادامه داد: در غیر این صورت، طرح این ادعاها جز جنجال برانگیزی برای فراهم کردن زمینه کنار کشیدن آمریکا از این توافقنامه بین المللی، هدف دیگری را دنبال نمی کند.
از این کارشناس مسائل امنیت بین الملی می پرسم در شرایطی که جهان با بحران های متعددی رو به رو است که خروج از هر یک از آن ها به آرامش و همخوانی های سیاسی بین المللی نیاز دارد، ترامپ با چه هدفی تلاش می کند بحران دیگری را به همه این بحران ها بیفزاید؟
کارشناس امنیت انستیتوی تکنولوژی دانشگاه ماساچوست می گوید: ترامپ عملا ثابت کرده است که هیچ آگاهی و دانشی در زمینه سیاست خارجی ندارد و لذا نمی توان و نباید در تصمیم گیری ها و اظهارات او به دنبال منطق و هدف مشخصی بجز ارضای خود شیفتگی های خود گشت .
والش ادامه داد: با این همه، این احتمال را می توان داد که ترامپ در حالی که خود را درگیر بحران بی سرانجامی همچون کره شمالی کرده است، می کوشد با ایجاد سر و صدا و جنجال درباره موضوع دیگری، اذهان عمومی را از بحرانی که آشکارا قادر به حل آن نیست، منحرف کند.
وی اضافه کرد: جدای از این که ترامپ و بلندگوهای او هدف مشخصی را از این انتقادات و بهانه گیری ها دنبال بکنند یا نکنند؛ سئوال مهمی که باید از خود بپرسند این است در صورتی که ۲ سال پیش چنین توافقنامه ای به امضا نرسیده بود، الان جهان چه وضعیتی داشت.
عضو انیستیتوی مطالعات امنیتی دانشگاه ماساچوست خاطرنشان کرد: البته بعید به نظر می رسد شخصیتی همچون ترامپ قادر به تصور و تجسم این حقیقت باشد که در صورت ادامه مناقشات مربوط به برنامه های هسته ای ایران، اکنون جهان و از جمله آمریکا در چه شرایطی به سر می برد و او در مقام رئیس جمهوری این کشور چگونه قادر به حل آن می بود؟
والش تاکید کرد: به هر حال چه ترامپ و دولت او به جنجال برانگیزی های بی اساس خود در رابطه با برجام ادامه بدهند یا ندهند؛ طرف های دیگر این توافقنامه هیچ تمایلی به لطمه زدن به آن ندارند و رئیس جمهوری آمریکا در این ماجراجویی نیز تنها و منزوی خواهد ماند.
- 9
- 2