چهارشنبه ۰۵ دی ۱۴۰۳
۱۹:۲۳ - ۰۷ اسفند ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۱۲۰۱۹۷۱
سیاست خارجی

روابط ایران و ارمنستان؛ کاستی‌ها و چشم انداز

ایران و ارمنستان,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,سیاست خارجی

بعد از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی در منطقه قفقاز جنوبی و خاورمیانه وضعیت جدیدی برقرار شد و دو رویداد مهم روی داد. در شرایط جدید طرح تأسیس «خاورمیانه بزرگ» مطرح شد و بعد از فروپاشی شوروی مرزهای اروپا به مرزهای قفقاز جنوبی و آسیای مرکزی نزدیک شد. این دو رویداد وضعیت ژئوپلیتیک منطقه را تغییر داد. در این شرایط جدید ابرقدرت‌ها در قبال کشورهای قفقاز جنوبی سیاست خارجی ویژه‌ای برنامه‌ریزی کردند. این سیاست مربوط به جایگاه جغرافیایی، وضعیت اقتصادی و امنیتی، عوامل دموگرافی و دینی، منابع طبیعی و... مبتنی بود.کشورهای قفقاز جنوبی – ارمنستان، گرجستان و جمهوری آذربایجان به نوبه خود سعی کردند چالش‌های داخلی و خارجی را برطرف کرده و جایگاه خود را در منطقه تقویت کنند. بعضی تحلیلگران، زمانی که نقش و جایگاه کشورهای قفقاز جنوبی را بررسی می‌کنند، بیشتر تأکید می‌کنند، که گرجستان و جمهوری آذربایجان از دیدگاه ژئوپلیتیک اهمیت بیشتری دارند، چون که جایگاه جغرافیایی مناسبی (گرجستان) ونفت و گاز (آذربایجان) دارند.

 

اما به نظر می‌رسد، هر چند جمهوری ارمنستان نفت و گاز یا راه به دریای آزاد ندارد، عوامل مهم دیگری وجود دارد، که جایگاه و نقش ارمنستان را در منطقه تقویت می‌کنند و علاوه بر این، بعد از انقلاب مخملی نقش ارمنستان در منطقه تغییر کرد و هم کشورهای منطقه و هم ابرقدرت‌ها به ارمنستان اهمیت بیشتری دادند. بعد از انقلاب مخملی دولت جدید ارمنستان اولویت‌های سیاست داخلی و خارجی کشور را اعلام کرد، که برای کشورهای شریک ارمنستان مشخص شود، که ارمنستان چه راهی را انتخاب کرده است.  باید تأکید کنیم، که نخست‌وزیر ارمنستان آقای «نیکول پاشینیان» قبل از تحولات اخیر اعلام کردند، که ارمنستان نه به طرف روسیه و نه به طرف غرب خواهد رفت. به قول ایشان، ارمنستان می‌خواهد با همه کشورها روابط خوبی داشته باشد و همکاری را هم با روسیه، هم با امریکا و هم با اروپا گسترش دهد، اما در این روابط، منافع و حق حاکمیت ارمنستان باید مورد احترام قرار گیرند. رهبر این دگرگونی‌ها تأکید کرد، هیچ عامل خارجی بر تحولات ارمنستان تأثیری نداشته است.

 

البته بعد از تغییرات اخیر، روسیه نگرانی خود را نسبت به سیاست جدید ایروان نشان داد. لذا در این رابطه، نیکول پاشینیان اولین سفر خارجی خود را از روسیه شروع کرد، (البته بعد از جمهوری قراباغ) تا به مسکو اطمینان دهد که سیاست خارجه ارمنستان نسبت به روسیه تغییری نکرده و ارمنستان نه فقط می‌خواهد روابط خود را با روسیه حفظ کند، بلکه سعی در گسترش آن دارد، یعنی - در روابط مسکو و ایروان باید منافع هر دو کشور مورد احترام قرار گیرند.

 

در حال حاضر می‌توانیم تأکید کنیم، که آن سوءتفاهمی، که مسکو داشت، برطرف شده است و همکاری نظامی بین ارمنستان و روسیه تثبیت می‌شود.

 

خوشبختانه در روابط بین ایران و ارمنستان هم قبل و هم بعد از دگرگونی اخیر در ایروان هیچ مسأله یا ابهام یا مشکلی وجود نداشته است. درباره روابط ایران و ارمنستان می‌توانیم تأکید کنیم، که قبلاً آقای نیکول پاشینیان عضو گروه دوستی پارلمانی ایران و ارمنستان بوده است، ایران را خوب می‌شناسد و به روابط با ایران اهمیت بسیار می‌دهد.

 

در روزهای اعتراضات و هم بعد از پیروزی آن، آقای پاشینیان در مصاحبه با روزنامه‌های بین‌المللی از جمله ایرانی تأکید کرده، که ارمنستان آماده است روابط  با ایران را درهمه زمینه‌ها گسترش دهد. ایشان تأکید کردند شرایط جدید برای گسترش روابط  در حوزه تجاری، انرژی، گردشگری، کشاورزی و حمل و نقل فرصت خوبی فراهم کرده است.

 

بعد از انتخاب به‌عنوان نخست‌وزیر جدید ارمنستان، نیکول پاشینیان باز هم اعلام کردند، که ارمنستان به روابط ویژه با ایران متعهد است و این روابط نباید تحت تأثیر تحولات ژئوپلیتیک قرار گیرند.

 

آقای حسن روحانی رئیس جمهوری ایران در پیامی با تبریک انتخاب نیکول پاشینیان به‌عنوان نخست‌وزیر ارمنستان ابراز امیدواری کردند، که روابط دو کشور بیش از پیش گسترش و تعمیق یابد.

 

بعد از این در تماس تلفنی بین نخست‌وزیر ارمنستان آقای نیکول پاشینیان و رئیس جمهوری ایران آقای حسن روحانی هر دو طرف بر ضرورت تلاش در راستای تعمیق همکاری‌ها و مناسبات تجاری و اقتصادی دو کشور و اجرای توافق‌ها و پروژه‌های مشترک تأکید کردند.  در دی ماه سال جاری رئیس جمهوری ایران در پیامی انتخاب آقای نیکول پاشینیان به‌عنوان نخست‌وزیر جدید ارمنستان را به وی تبریک گفت و ابراز امیدواری کرد با انتخاب مجدد وی، زمینه‌های گسترش و تعمیق روزافزون مناسبات دوجانبه، منطقه‌ای و بین‌المللی فی مابین فراهم گردد.

 

نیکول پاشینیان نخست‌وزیر ارمنستان در ۲۷ فوریه میلادی سفری رسمی به ایران خواهد داشت. چند روز پیش، وقتی که برنامه دولت ارمنستان در پارلمان مطرح می‌شد، آقای پاشینیان در سخنرانی خود در رابطه با ایران اشاره کرد، که همکاری با ایران را در حوزه‌های مختلف از جمله در حوزه‌های سیاسی، اقتصادی، حمل و نقل، انرژی و البته در چارچوب اتحادیه اقتصادی اوراسیا ادامه خواهد داد.

 

سفر رسمی نخست‌وزیر ارمنستان و دیدار ایشان با رئیس جمهوری ایران اهمیت زیادی دارد. در شرایطی که تغییراتی در ارمنستان رخ داده و در شرایطی که ایران بعد از خارج شدن امریکا از برجام قرار دارد، ایران و ارمنستان باید روابط  دوجانبه را «ریستارت» کنند و دستور کار جدیدی را ایجاد کنند. متأسفانه تقریباً در ۳۰ سال گذشته، اما هنوز ایران و ارمنستان یکدیگر را خوب نمی‌شناسند، ارمنی‌ها و ایرانی‌ها، البته هزاران سال باهم مسالمت‌آمیز زندگی کرده‌اند، اما دولت‌ها، نتوانسته‌اند کاملاً امکانات یکدیگر و همچنان منافع یکدیگر را بشناسند. در طول این ۳۰ سال بین ایران و ارمنستان توافقنامه‌های زیادی امضا شده‌اند، اما متأسفانه اکثریت آنها تا آخر اجرا نشده است.   در ارمنستان چه در سطح دولت، چه در سطح مجلس و چه در سطح کارشناسان، ایران را به‌عنوان دوست و همکار واقعی می‌دانند و به توسعه روابط با ایران اهمیت زیادی می‌دهند. هر اتفاقی، که در ایران می‌افتد، جامعه ارمنستان به‌عنوان دوست واکنش نشان می‌دهد.

 

بنا براین، در دیدار آقای پاشینیان و آقای روحانی اول باید بررسی شود، که چه چالش‌هایی وجود دارند، که مانع توسعه روابط دوطرف هستند و دوم باید زیرنظر دفتر نخست‌وزیر ارمنستان و زیرنظر دفتر رئیس جمهوری ایران یک کمیسیون مشترکی ایجاد شود، که پیگیر اجرایی شدن توافق‌های دو طرف باشد. سفر نخست‌وزیر پاشینیان در شرایط امروز جهان و با توجه به عمق روابط ایران و ارمنستان این پیام را به جهانیان می‌دهد که دو کشور همسایه که سده‌های طولانی دارای روابط فرهنگی و اجتماعی بوده‌اند ظرفیت زیادی برای توسعه روابط دارند و هیچ موضوعی نمی‌تواند مانع از اجرایی شدن اراده رهبران دو کشور برای توسعه روابط دو کشور باشد.

 

 

iran-newspaper.com
  • 17
  • 2
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش