شنبه ۰۳ شهریور ۱۴۰۳
۲۳:۳۳ - ۱۳ بهمن ۱۳۹۹ کد خبر: ۹۹۱۱۰۰۸۴۹
سیاست خارجی

ظریف: دولت آقای بایدن می‌تواند همین امروز بیانیه بدهد که می‌خواهند به برجام برگردند

محمدجواد ظریف,وزیر امور خارجه
ظریف گفت: دولت آقای بایدن می‌تواند همین امروز بیانیه بدهد که می‌خواهند به برجام برگردند، ما هم در سطح رئیس‌جمهور اعلام خواهیم کرد به‌محض اینکه آنها برگردند، تعهدات را در دستور کار قرار می‌دهیم.

به گزارش تسنیم، محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان با اشاره به روی کار آمدن دولت جدید آمریکا در رابطه با علت بی تفاوتی بایدن به تعهدات این کشور در موضوع برجام‌گفت: دولت آقای بایدن هنوز سیاست دقیق خود را در مورد نحوه بازگشت به برجام مشخص نکرده است، فعلا حرف های کلی توسط مقامات آمریکایی زده می شود، طبیعتا مذاکره ای نه بین ما و آمریکا صورت گرفته و نه حتی تا جایی که من اطلاع دارم بین آمریکا و اعضای دیگر برجام مذاکره ای صورت گرفته است، ممکن است گفتگوی تلفنی به صورت ابتدایی شده باشد اما این بحث بسیار دقیقی است و آمریکایی ها کاملا این را می دانند با توجه به اینکه آن ها بوده اند که از برجام خارج شدند و آن‌ها بودند که خواستند ضربه اقتصادی به ایران بزنند، توجه دارید در آمریکا انقلاب نشده، دولت آقای ترامپ، دولت ایالات متحده آمریکا بوده و دولت آقای بایدن هم جانشین آن دولت شده است، مسئولیت های دولت های آمریکا را کماکان بر عهده دارند.

وی افزود: ایران کشوری بود که یک سال بعد از خروج آمریکا از برجام تمام تعهدات خود را انجام داده و ۵ گزارش آژانس بین المللی انرژی اتمی تائید کرده که ایران همه تعهدات خود را انجام داده است و بعد از دو دور طی مراحل پیش بینی شده در ماده ۳۶ برجام اقدام به کاهش تعهدات داشته‌ایم، یعنی ما اردیبهشت ۹۷ که ترامپ از برجام خارج شد تا اردیبهشت ۹۸ که اقدام کردیم دو دور مسیر برجام را طی کردیم،  یک اجلاس کارشناسی داشتیم، بعد از آن طبق ماده ۳۶ ما در خواست نشست وزرا را کردیم، اجلاس وزرا تشکیل شد و در این اجلاس بقیه اعضا قبول کردند که یک اختلافی درباره برجام وجود دارد و این اختلاف را خواستند از طریق ۱۱ اقدام حل و فصل کنند که آن ۱۱ اقدام انجام نشد، ما دوباره درخواست کردیم و یک اجلاس کارشناسی و یک اجلاس دوم وزیران برگزار شد و دوباره ۱۱ اقدام را مورد تاکید قرار دادند.

ظریف در گفتگو با همشهری یادآور شد: برخی می گویند چرا دولت صبر کرد برای اقداماتش برای اینکه ما می خواستیم تمام مراحل برجام را دنبال کنیم نه اینکه مثل آمریکا قانون شکنی کنیم البته یک اقدام دیگر هم می شد صورت بگیرد و آن مراجعه به گروه بی طرف بود البته اجباری نیست و طرف مقابل می توانست این درخواست را بدهد ولی این کار را نکرد حتما اگر آن ها بر اساس ماده ۳۶ علیه ما اقدام می کردند ما به گروه بی طرف مراجعه می کردیم اما برای ان ها مثل روز روشن بود که آمریکا خارج شده و نقض عهد کرده است و تعهدات خود را اجرا نکرده اند.

وزیر خارجه تصریح کرد: در آذر۹۷ نامه ای به خانم موگرینی نوشتم و در این نامه مراحل طی شده را اعلام کردم و گفتم اگر شما فورا اقدام نکنی ما اقدامات جبرانی را شروع می کنیم و باز ۶ ماه دیگر بعد از آن وقت دادیم آن ها فقط تعهد دادند اینستکس را راه اندازی کنند که نکردند در حالی که اینستکس فقط یک مرحله مقدماتی بود و یک سال بعد از خروج آمریکا از برجام اقدامات خود را شروع کردیم ، آمریکا حالا می خواهد برگردد و اروپایی ها می خواهند تعهداتشان را انجام دهند یعنی شرایط اقتصادی را به حالت عادی برگردانند، خب این ما نبودیم که اقدام کردیم آن ها اقدام کردند و باید اقدامشان را رفع کنند هر عقل سلیم و منطقی می گوید اگر آمریکایی ها شروع کنند به بررسی جدی و گفتگو با سایر اعضای برجام نه این حرف های مطبوعاتی که برخی ها برای فروش سلاح بعضی ها می زنند بلکه حرف های واقعی مبتنی بر برجام، آن وقت خواهند دید که چاره ای نیست جز اینکه اقداماتشان را شروع کنند.

محمدجواد ظریف,وزیر امور خارجه

ظریف ادامه داد: ما به دنبال اجرای برجام هستیم، مقام معظم رهبری در سخنرانی ۱۹ دی فرمودند اگر آمریکا تعهدات خود را اجرا کند و تحریم ها را بردارد ما به تعهدات خود بر می‌گردیم و این در بالاترین سطح اعلام شد، راهکار دشوار نیست. آن ها می توانند همین امروز بیانیه بدهند که می خواهند به برجام برگردند ما هم در سطح رئیس جمهور اعلام خواهیم کرد به محض اینکه ان ها برگردند ما هم تعهدات را در دستور کار قرار می دهیم، در مرحله بعد می توانند دستور اجرایی بدهند، می توانند دستور اجرایی را اول صادر کنند ما هم دستور را اول صادر میکنیم یعنی کاملا مشابه آن ها عمل می کنیم، اگر بیانیه دهند، بیانیه می دهیم، اگر اقای بایدن فرمان اجرایی داد، رئیس جمهور ما دستور می دهد به سازمان انرژی اتمی که مراحل را آماده کنند اگر فرمان اجرایی رئیس جمهور عملیاتی شد یعنی ما توانستیم نفت بفروشیم و پول آن را برگردانیم و پولهای بلوکه شده برگشت ما هم شروع به اجرا می کنیم، اگر تمام تعهدات را یکجا انجام دادند ما هم یک جا انجام می دهیم، موضوع پیچیده و تعلیق به محال کردن نیست و  این می تواند بر اساس یک زمان بندی کاملا معقول اجرا شود.

ظریف در رابطه با سازوکار بازگشت آمریکا به برجام تاکید کرد: آقای بورل نماینده ویژه اتحادیه اروپا دو تا شغل دارد ، من می خواهم دو شغل ایشان را به اتحادیه اروپا یادآوری کنم، یک شغل ایشان نماینده عالی اتحادیه اروپا است و یک شغل دیگر ایشان هماهنگ کننده کمیسیون مشترک برجام بر اساس برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ است ایشان می تواند این ترتیبات اجرایی را هماهنگ کند در اینجا هم نیاز به مذاکره وجود ندارد ، وقتی ترتیبات هماهنگ شد و آمریکا تعهدات خود را اجرا کرد ، آمریکا به عضویت برجام بر می گردد، این عضویت اتوماتیک نیست، آن ها تصمیم گرفتند خارج شوند اما نمی توانند تصمیم بگیرند برگردند ولی خب اگر آمریکا  تعهداتش را اجرا کند کسی نمی خواهد با عضویت آمریکا در برجام مخالفت کند، برمی‌گردد به برجام و آن وقت است که می توان در قالب ۱+۵ راجع به آینده گفتگو کرد. ظریف با اشاره به موعد قانون مجلس برای توقف پروتکل الحاقی و نیز ورود ایران به مباحث انتخاباتی از بعد از عید تاکید کرد: وقت اقای بایدن تنگ است.

مصوبه مجلس نقض برجام نیست/ آمریکا باید با بازگشت به برجام حسن‌نیت خود را نشان دهد

محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان با اشاره به اینکه مصوبه مجلس شورای اسلامی به‌معنای اخراج بازرسان از تأسیسات هسته‌ای ایران نیست و در واقع «محدود کردن» نظارت‌ بر تأسیسات هسته‌ای ایران را به‌دنبال خواهد داشت، تأکید کرد که این مصوبه نقض برجام به‌شمار نمی‌رود.

ظریف در گفتگو با سی‌ان‌ان خاطرنشان کرد که مصوبه اخیر مجلس برای محدودتر کردن نظارت بازرسان خارجی بر تأسیسات هسته‌ای ایران تنها بخشی از اقدامات ایران در راستای کاهش تعهدات هسته‌ای خود ذیل بندهای ۲۶ و ۳۶ برجام است.

وی در خصوص اظهارات جو بایدن رئیس‌جمهور آمریکا مبنی بر اینکه آمریکا به برجام باز خواهد گشت تا با همکاری متحدانش این توافق را تقویت کند، گفت: «قبل از هر چیز ایالات متحده باید با بازگشت به برجام حسن‌نیت خود را نشان دهد. ایالات متحده اکنون در توافق هسته‌ای نیست و علت نبودنش در توافق هسته‌ای هم تصمیم خودش برای خروج از برجام بدون استفاده از راه‌های پیش‌بینی‌شده در چارچوب توافق بود.»

وزیر خارجه ایران افزود: «از طرف دیگر ایران از سازوکارهای پیش‌بینی‌شده در برجام استفاده کرده است تا همکاری‌های خود را در چارچوب برجام محدودتر کند. اگر بند ۳۶ برجام را بخوانید، می‌بینید که ما دقیقاً طبق برجام عمل کرده‌ایم.»

ظریف در ادامه گفت: اکنون آمریکا باید به اجرای برجام بازگردد و ایران آماده است که فوراً واکنش نشان دهد، بحث زمان‌بندی اصلاً مطرح نیست، مسئله اصلی این است که آیا ایالات متحده و دولت جدید این کشور می‌خواهند سیاست‌های شکست‌خورده دولت ترامپ را دنبال کنند یا نه.

وی افزود: حالا به سایر مسائلی که رئیس‌جمهور بایدن مطرح کرده است، بپردازیم؛ مذاکرات هسته‌ای هم بر مبنای مسائلی بود که ما می‌توانستیم بر سر آنها توافق کنیم و هم بر مبنای مسائلی که نمی‌توانستیم بر سر آنها توافق کنیم، این توافقی بود که انجام شد ایالات متحده باید آنچه را بر سرش توافق کردیم، بپذیرد.

وزیر امور خارجه کشورمان همچنین گفت: ما تصمیم گرفتیم که بر سر برخی موارد خاص توافق نکنیم؛ نه به‌خاطر اینکه ما این مسائل را نادیده گرفتیم، بلکه به‌خاطر اینکه ایالات متحده و متحدانش این آمادگی را نداشتند که کاری را که لازم بود انجام دهند.

ظریف با طرح این سؤال که "آیا ایالات متحده این آمادگی را دارد که فروش سلاح به کشورهای منطقه ما را متوقف کند؟"، تأکید کرد: اگر این کشور می‌خواهد درباره مسائل دفاعی ما صحبت کند، باید بداند که ما یک‌هفتم عربستان سعودی هزینه دفاعی داشته‌ایم، در حالی که جمعیت ما ۲.۵ برابر آنهاست.

وی در مصاحبه با سی‌ان‌ان این سؤال را نیز مطرح کرد که آیا ایالات متحده آمادگی دارد که کشتار کودکان در یمن را متوقف کند؟

رئیس دستگاه دیپلماسی ایران افزود: وقتی ما بر سر توافق هسته‌ای مذاکره می‌کردیم، آمریکا آمادگی نداشت که درباره این مسائل صحبت کند. به همین دلیل بود که ما توافق کردیم که توافق هسته‌ای را محدود کنیم.

ظریف در ادامه گفت: ما هزینه این را پرداختیم. همان‌طور که می‌دانید محدودیت‌های تسلیحاتی ایران برای پنج سال تمدید شد و همین اکتبر گذشته (مهرماه ۹۹) برداشته شد. دلیل تمدید تحریم‌های تسلیحاتی این بود که ما بر سر مسائل منطقه‌ای و مسائل موشکی توافق نکردیم.

وی تاکید کرد: ما قبلاً این هزینه را پرداخته‌ایم. توافق هسته‌ای در این زمینه با صراحت می‌گوید که در اکتبر ۲۰۲۰ مسئله محدودیت‌های تسلیحاتی ایران پایان یافته است؛ در سال ۲۰۲۳ مسئله موشکی ایران پایان خواهد یافت زیرا بر اساس قطعنامه‌های قبلی موشک‌های ایران در صورتی مشکل‌ساز خواهند بود که ایران توانمندی تولید کلاهک‌های هسته‌ای را داشته باشد.

وزیر خارجه کشورمان همچنین گفت: اکنون توافق هسته‌ای صراحتاً ما را از تولید کلاهک‌های هسته‌ای منع می‌کند. بنابراین این مسئله اساساً موضوعیت ندارد.

  • 21
  • 7
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

چکیده بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید

نام کامل: هیثم بن طارق آل سعید

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش