به گزارش فارس، «جو بایدن» رئیس جمهور آمریکا شامگاه شنبه (به وقت تهران) نسل کشی ارامنه در دوران حکومت عثمانی را برسمیت شناخت.
بایدن در بیانیه خود گفت: «هر سال در این روز، ما کسانی که در نسل کشی ارامنه در دوران عثمانی کشته شدند را یادآوری میکنیم تا بار دیگر بر تعهد خود برای جلوگیری از چنین رویدادی تاکید کنیم».
رئیس جمهور آمریکا در ادامه بیانیه خود نوشت که در ۲۴ آوریل ۱۹۱۵، یک میلیون و پانصد هزار ارمنی توسط امپراطوری عثمانی قتل عام شدند.
برخی کشورها در سالهای گذشته، ادعا کردهاند که امپراطوری عثمانی در جنگ اول جهانی مرتکب کشتار ارامنه شده و از آن بعنوان نسلکشی یاد کردهاند. این در حالی است که ترکیه قویا هرگونه ادعای نسلکشی ارامنه را رد کرده و برسمیت شناختن این موضوع را خصمانه دانسته است.
ترکیه که یکی از متحدان اصلی آمریکا در پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) به شمار میآید، بارها به واشنگتن درباره برسمیت شناختن نسل کشی ارامنه هشدار داده و اعلام کرده که این حادثه بخشی از درگیریها در جریان جنگ جهانی اول بوده است.
بایدن در بیانیه امشب خود از لفظ نسل کشی برای این رویداد استفاده کرده است، عبارتی که رؤسای جمهور سابق آمریکا از آن استفاده نکرده بودند.
روز چهارشنبه گذشته بیش از ۱۰۰ عضو کنگره آمریکا، در نامهای به رئیس جمهور آمریکا از وی خواستند که به طور رسمی رویداد ۲۴ آوریل ۱۹۱۵ را «نسل کشی» توصیف کند.
بیانیه روز شنبه بایدن، هیچ مفاد قانونی علیه ترکیه به همراه نخواهد داشت و حتی اگر وزارت امور خارجه آمریکا اقدام به صدور بیانیه رسمی در این باره کند اما هیچگونه تحریم یا پیامدی را علیه آنکارا به همراه نخواهد داشت.
***
واکنش ترکیه به رسمیت شناخته شدن کشتار ارامنه توسط آمریکا: این اقدام را کاملا رد میکنیم
رجب طیب اردوغان رییس جمهوری ترکیه سیاسی کردن مووضوع کشتار ارامنه از سوی کشور سومی [چون آمریکا] را به شدت محکوم کرد.
وی گفت: هرگز اجازه نخواهیم داد که فرهنگ زندگی مشترک میان ترکها و ارامنه از میان برود.
مولود چاووش اوغلو وزیر امورخارجه ترکیه نیز در این باره افزود: تصمیم آمریکا برای به رسمیت شناختن کشتار ارامنه را کاملا رد میکنیم.
وی گفت: ترکیه درباره تاریخ از کسی درس نمیگیرد.
رییس جمهوری آمریکا شنبه شب به وقت تهران نسل کشی ارامنه در دوران حکومت عثمانی را برسمیت شناخت.
ترکیه می گوید ماجرای ارامنه در اوایل قرن بیستم نسل کشی نیست و ارامنه که درگیر رقابت های منطقه ای شده بودند، در جانبداری از دولت های متخاصم علیه حکومت عثمانی قیام کرده بودند.
- 18
- 2