اظهارات و اقدامات اخیر رییس جمهور آمریکا نشان میدهد وی با نخست وزیر رژیم اشغالگر قدس کاملا همراه و همگام نیست و راه حل مناقشه فلسطین-اسرائیل به سادگی امکانپذیر نخواهد بود.
اظهارات و اقدامات اخیر رییس جمهور آمریکا نشان میدهد وی با نخست وزیر رژیم اشغالگر قدس کاملا همراه و همگام نیست و راه حل مناقشه فلسطین-اسرائیل به سادگی امکانپذیر نخواهد بود.
به گزارش مونیتورینگ خبرگزاری صدا و سیما به نقل از پایگاه اینترنتی نیویورک تایمز، میتوان پیش بینی کرد که نخستین دیدار بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل و دونالد ترامپ رییس جمهور آمریکا شامل رد و بدل شدن لبخندهای گرم و کلمات اطمینان بخش خواهد بود. این دو نفر مشتاقانه به دنبال این هستند تا نشان دهند روابط سرد بین دو کشور در زمان اوباما و دیگر تنها مربوط به گذشته است.
حل کردن مسائل و مشکلاتی که در مقابل آمریکا و اسرائیل وجود دارد، به راحتی میسر نخواهد بود؛ این مسائل شامل حل کردن مناقشه اسرائیل و فلسطینیها و محدود کردن قدرت طلبی ایران در منطقه است. اگر آقای ترامپ تنها به فکر منافع ملی آمریکا باشد و از دیدگاههای افراطی دولت نتانیاهو حمایت نکند، تنشهای سختی بین آنها به وجود خواهد آمد. علی رغم شکستهای سیاسی دولت اوباما در حل مناقشه اسرائیل و فلسطینیها، آقای ترامپ دست بالا را گرفته و وعده داده که «به خاطر مسائل بشر دوستانه» به دنبال «توافقی نهایی» است. آقای ترامپ جِرِد کوشنِر یعنی دامادش را مسئول ویژه پیگیری این مسئله کرده است. معین کردن یکی از اعضای خانواده برای این نقش مهم، نشانه مهمی است که نمایانگر این واقعیت است که دیدگاههای آقای کوشنر، نظرات مستقیم شخص رییس جمهور آمریکا است.
از طرفی دیگر، اگر این طرح با شکست مواجه شود، آقای ترامپ نمیتواند خود را بیتقصیر نشان دهد. همچنین، آقای ترامپ که در حال یادگیری امور دیپلماتیک است (امیدواریم که در حال یادگیری است!)، باید بداند که تکیه کردن به شخصی بیتجربه (کوشنر) در امور محرمانه و بیرحمانه خاورمیانه، ریسکی بزرگ است. اینکه رییس جمهور آمریکا به دنبال چه نوع صلحی است هنوز مشخص نیست. از زمان توافق اُسلو در سال ۱۹۹۳، آمریکا متعهد به راه حل شکلگیری دو دولت فلسطینی و اسرائیلی بوده است.
اما رهبری فلسطینیها ضعیف و دو دسته شده است و از سویی دیگر نتانیاهو به شکلی خصمانه اقدام به شهرک سازی برای اسرائیلیها در کرانه باختری و شرق اورشلیم (قدس) کرده است، در مناطقی که فلسطینیها امید داشتند دولت خود را داشته باشند. آقای نتانیاهو تحت فشار فزاینده اعضای متمرد جناح راست افراطی حاکم است که به وی فشار میآروند تا رسماً راه حل دو دولت فلسطینی و اسرائیلی که تنها راه حل مناقشه است را کنار بگذارد. زمانی که آقای نتانیاهو روز دوشنبه اسرائیل را به مقصد واشنگتن ترک میکرد، از پاسخ به سئوال خبرنگاران در خصوص راه حل دو دولت فلسطینی و اسرائیلی طفره رفت.
همچنین روز دوشنبه، روزنامه جِروزالم پُست گزارش داد مقامات رسمی دولت ترامپ اظهار داشتهاند آقای ترامپ از راه حل دو دولت فلسطینی و اسرائیلی حمایت میکند، اگر این ادعا درست باشد، باشد خود آقای ترامپ نیز آن را بیان کند. دولت ترامپ نیز باید احترام بیشتری برای فلسطینیها قائل باشد، چیزی که تا کنون آن را نشان نداده است زیرا مانع این امر شدند تا سلام فیاض نخست وزیر پیشین تشکیلات خودگردان فلسطین به عنوان فرستاده سازمان ملل در امور لیبی انتخاب شود.
بر اساس گزارش نشریه تایمز، آقای ترامپ به جای مذاکره مستقیم بین فلسطین و اسرائیل، به دنبال مشارکت کشورهای عرب سنّی همانند عربستان سعودی و مصر است تا بتواند توافقی مابین اسرائیلیها و فلسطینیها را به امضا برساند تا توافق در سطحی وسیعتر مابین اسرائیل و جهان عرب صورت پذیرد. این فرصت از آنجا به دست آمده که کشورهای عربی با اسرائیل در انزجار از ایران همراه و همگام شدهاند.
اگرچه آقای ترامپ در طول مبارزات انتخاباتی خود ادعا کرده بود بیچون و چرا حامی اسرائیل خواهد بود، اما اظهارات اخیر او حاکی از تغییر رویکردهای اوست زیرا رهبران کشورهای عربی خواستی دیگر از او داشتهاند. برای مثال ترامپ اعلام کرده بود به محض اینکه رییس جمهور آمریکا شود، سفارت این کشور در اسرائیل را به قدس منتقل خواهد کرد؛ مسئلهای که به نظر میرسد حال به طور موقت از آن منصرف شده است. از سویی دیگر در واکنش به شهرک سازیهای اخیر اسرائیل، دولت ترامپ اظهار داشته است «شهرک سازیها در ورای مرزهای فعلی کمکی به فرایند صلح نخواهد کرد».
اقدامات اخیر آقای ترامپ حاکی از پیچیدگی مسائل در برابر اوست. این مسئله همانند معاملات مسکنی نیست که در گذشته انجام داده است. امیدواریم در این راه موفق باشد و شکها را از بین ببرد.
- 14
- 2