با وجود نگرانی کردهای سوریه از تغییر رویکرد احتمالی آمریکا در قبال آنها در دولت «دونالد ترامپ»، به نظر میرسد دولت جدید ایالات متحده، دستکم در کوتاهمدت، برنامهای برای تغییر رویه خود دراینباره ندارد؛ گواه این ادعا استقرار نیروهای ویژه آمریکایی در منبج در حمایت از نیروهای کرد است.
در پی پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاستجمهوری آمریکا و جنبوجوشهای پس از آن، به نظر میرسید روابط واشنگتن و آنکارا رو به بهبود است، اما ظاهرا رویکرد دو طرف در قبال کردهای سوریه همچنان محل اختلاف است. آمریکا که در ماههای اخیر و بهویژه در دوره ریاستجمهوری «باراک اوباما»، روابط پرتنشی با ترکیه و رئیسجمهوری این کشور داشته، روز گذشته نیروهای ویژه خود را در اطراف منبج مستقر کرد تا چشمانداز بهبود روابط میان ترکیه و آمریکا تیرهتر شده و همزمان کردهای سوریه دلگرمتر شوند.
براساس گزارش برخی رسانههای منطقه، منابع موثق به دیدهبان حقوق بشر سوریه اعلام کردند نیروهای آمریکایی فعال در صفوف ائتلاف بینالمللی نیروهای رزمی و تجهیزات خود و نیروهای ائتلاف را در اطراف منبج و مناطق تحت تسلط شورای نظامی منبج در حومه شمال شرقی حلب مستقر کردهاند. سایت «راشا اینسایدر» هم نوشت هدف از این استقرار، ممانعت از وقوع درگیری بین نیروهای دموکراتیک سوریه و نیروهای «سپر فرات» است که مورد حمایت ترکیه هستند.
یگانهای مدافع خلق که یکی از مهمترین نیروهای زمینی هماهنگ با جنگندههای آمریکایی هستند، یکی از بدنههای اصلی نیروهای دموکراتیک سوریه به شمار میروند. شورشیان تحت حمایت ترکیه اعلام کردهاند به پیشروی در منبج ادامه میدهند و از نیروهای دموکراتیک سوریه نیز خواستهاند از این شهر عقبنشینی کنند. با اینهمه، ائتلاف به رهبری آمریکا هفته گذشته اعلام کرد با وجود تهدیدهای ترکیه که یکی از متحدان ناتوست، به حمایت خود از کردها ادامه خواهد داد.
این گام همزمان با گسترش خطوط تماس نیروهای ترکیه و نیروهای سپر فرات و نیروهای شورای نظامی منبج و نیز خطوط تماس جدید بین نیروهای نظام سوریه و نیروهای شورا در ۱۶کیلومتری شهر منبج بود. دیدهبان حقوق بشر سوریه اعلام کرد روسیه به نیروهای ارتش سوریه و نیروهای همپیمان که در خطوط تماس با نیروهای ترکیه و نیروهای وابسته به سپر فرات هستند توصیه کرده از هرگونه تنش، درگیری و تقابل به هر دلیلی اجتناب کنند و به هیچ تیراندازیای از جانب نیروهای عملیات سپر فرات پاسخ ندهند.
از سوریه میرویم
همزمان با پیشروی ترکیه در منبج نگرانیها درباره افزایش نفوذ این کشور در سوریه افزایش یافته و براساس برخی اخبار، ترکیه برای حفظ حضور نظامی خود در سوریه برنامهریزی میکند. با این همه، رجب طیب اردوغان، رئیسجمهوری ترکیه، با تکذیب این اخبار، تأکید کرد ارتش ترکیه پس از پایان عملیات سپر فرات از خاک سوریه عقبنشینی خواهد کرد. همچنین اردوغان در کنفرانسی خبری بار دیگر اعلام کرد شبهنظامیان یگانهای مدافع خلق کرد سوریه که ترکیه آنها را سازمان تروریستی تلقی میکند، باید به شرق رودخانه فرات منتقل شوند.
همچنین رئیسجمهوری ترکیه هرگونه احتمال همکاری کشورش با نیروهای دموکراتیک سوریه را که حاوی شبهنظامیان کرد نیز هستند رد کرد و گفت کشورش آماده مشارکت در عملیات آزادسازی رقه از دست داعش است اما به این شرط که تفاهم دراینباره با روسیه و ائتلاف بینالمللی تحت امر آمریکا حاصل شود. اردوغان از یکسو تأکید کرد پایان عملیات در الباب به معنای پایان کار در سوریه نیست و از سوی دیگر، گفت ترکیه تصمیم به ماندن در سوریه ندارد.
طرح اولیه شکست داعش
احتمال بالاگرفتن اختلاف ترکیه و آمریکا بر سر حمایت از کردها در حالی افزایش مییابد که روز دوشنبه پنتاگون طرح اولیه خود برای مبارزه با داعش را طبق قرار قبلی به کاخ سفید ارائه داد. یکی از سخنگوهای وزارت دفاع آمریکا به خبرنگاران گفت: طرح اولیه پنتاگون برای شکست داعش به کاخ سفید ارائه شده است. کاپیتان جف دیویس، سخنگوی پنتاگون، به خبرنگاران گفت این برنامه برای یک طرح گستردهتر و برای ازمیانبرداشتن داعش در سطح جهانی است و فقط به عراق و سوریه محدود نمیشود.
به گفته این مقام آمریکایی، این برنامه به گونهای تبیین شده که برای ازمیانبرداشتن و شکست داعش است و هدفش ازمیانبرداشتن سریع این گروه تروریستی است. سخنگوی وزارت دفاع آمریکا همچنین گفت ژنرال جیمز متیس، وزیر دفاع، این برنامه را بررسی میکند.
به علاوه دیپلماسی، این برنامه شامل چارچوب نظامی است که براساس ظرفیتها و اهداف در صحنه نبرد ایجاد میشود. این سخنگو افزود: طرح ما زمینهساز مناقشه گسترده برای شکست داعش است و شامل نابودی داعش و نیز نابودی گروههای تروریستی دیگر در منطقه نظیر القاعده نیز میشود. این سخنگو ادامه داد: روسیه نقشی فعال در سوریه دارد. پیشنهادات ما برای نابودی داعش در راستای واردکردن ضربه به آن در سطح جهان و با استفاده از همه ابزارهای ممکن و به شیوه هماهنگ است.
- 19
- 3