سه شنبه ۰۲ مرداد ۱۴۰۳
۰۹:۰۰ - ۲۱ خرداد ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۳۰۴۹۸۲
بین الملل

شکاف بین بغداد و اربیل بیشتر می‌شود

اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,اخبار بین الملل,پرچم عراق و کردستان

به گزارش شرق، مقامات کرد عراقی هیچ فرصتی را از دست نمی‌دهند مگر به بدترشدن ارتباط این اقلیم با بغداد مرتبط شود. یکی از آخرین آنها سخنان «نیچیروان بارزانی»، نخست‌وزیر اقلیم کردستان، بود که در کنفرانس علمی بین‌المللی دانشگاه کردستان واقع در اربیل گفت رابطه با بغداد بیشتر روی کاغذ است تا روی زمین! 

 

بارزانی در سخنانی به‌صراحت گفت رفراندوم استقلال ما را گردهم خواهد آورد و افزود: ‌«ما نمی‌گوییم استقلال راه‌حلی تعیین‌کننده برای همه مشکلات ماست اما می‌تواند شروعی جدید به سمت افقی درست باشد. من با اطمینان خاطر می‌گویم ایجاد یک رابطه همسایگی قوی با بغداد بسیار بهتر از آن است که این رابطه به صورت رابطه صاحبخانه و مستأجر باشد».

 

لحنی دیپلماتیک

گرچه منتقدان بارزانی می‌گویند سخنان او بیشتر به منظور فرار از مشکلات منطقه است، اما بغداد سعی می‌کند لحن ملایم‌تر و دیپلماتیک‌تری را در برخورد با اظهارات رئیس اقلیم کردستان و عمویش «مسعود بارزانی» داشته باشد. از چندی پیش لحن مقامات کردستان تندتر شده و با شدت بیشتری بر مسئله جدایی این منطقه تأکید می‌ورزند.

 

آنها می‌گویند برای تحقق این امر حتی حاضرند به اتحادیه اروپا، آمریکا و سازمان ملل نیز رجوع کنند. «حیدر العبادی»، نخست‌وزیر عراق، می‌گوید نیروهای پیشمرگه مواضعی را که در جنگ با داعش به دست آورده‌اند، ترک خواهند کرد. به گفته او، این نیروها قرار است به مواضعی که قبل از نبرد موصل داشتند برگردند. طبق نظر او، این موضوع نیازمند یک تفاهم جدید درباره نحوه مدیریت مناطقی خواهد بود که به تصرف پیشمرگه‌ها درآمده است.

 

العبادی همچنین می‌گوید با تشکیل نیروی مشترک بین بغداد و اربیل برای مدیریت این مناطق قابل حل خواهد بود زیرا چنین طرحی در مورد سنجار هم‌اکنون به اجرا در آمده است؛ اما گفته می‌شود در سنجار جز نیروهای پیشمرگه و برخی نیروهای مسلح وابسته به حزب کارگران کردستان (پ‌ک‌ک) نیروی دیگری مشاهده نمی‌شود.

 

«عبدالحکیم خسرو»، تحلیلگر سیاسی عراق، می‌گوید اظهارات العبادی بیشتر به آینده او در بغداد مربوط می‌شود تا به کردستان؛ او خود را در وضعیت خوبی نمی‌بیند و نیروهای رقیب شیعه یا سنی در چارچوب آمادگی برای انتخابات آینده در سال جاری، به طور جدی تلاش می‌کنند با گذاشتن تله‌هایی راه را برای برکناری او هموار كنند. خسرو می‌افزاید: «العبادی سیاست نرمی را اتخاذ می‌کند تا کمتر حساسیت‌برانگیز باشد.

 

او برای مثال واکنش تندی به بالابردن پرچم کردستان در کرکوک نشان نداد، یا مسئله نفت این منطقه که با تسلط کردها بر چاه‌های نفت صورت گرفت اما ما شاهد واکنشی جدی از سوی العبادی نبودیم».  به گفته این تحلیلگر، «‌العبادی بیشتر از تفاهمات حرف می‌زند. چون اگر وارد سیاست واکنش شود خودبه‌خود به میدان منازعه‌ای کشیده می‌شود که رقبایش از آن سود خواهند برد». به گمان این تحلیلگر، العبادی تا برگزاری انتخابات آینده به همین روش ادامه خواهد داد.

 

پیش‌تر نیز العبادی خواستار بازگشت نیروهای پیشمرگه به مواضع خود قبل از نبرد با داعش شده بود اما بارزانی این موضوع را رد کرد. تکرار دعاوی استقلال‌طلبانه کردها نشان می‌دهد شکل‌گرفتن یک توافق جدید بین اقلیم و بغداد - اگر غیرممکن نباشد - بسیار دشوار خواهد بود.

 

توسعه دایره حضور کردها

طرف کردی حتی تلاش می‌کند ساکنان مناطقی را که تحت کنترل نیروهای پیشمرگه است به همکاری با کردستان تشویق کرده و به آنها بقبولاند بهتر است به جای بغداد تحت نفوذ اربیل باشند. «دیندار زیباری»، به‌تازگي از منطقه اسکی موصل دیدار داشت و با شهروندان عرب این منطقه به گفت‌وگو نشست.

 

او به الجزیره می‌گوید: ‌«اقلیم کردستان به همکاری و هماهنگی با شهروندان عرب این مناطق ایمانی راسخ دارد و می‌خواهد آنها را در اداره منطقه در چارچوب اقلیم سهیم کند». وقتی از او پرسیده می‌شود آیا این همان چیزی است که العبادی درباره مدیریت مشترک می‌گوید، یادآور می‌شود: «خیر. آن چیزی را که ما می‌گوییم مشارکت شهروندان این مناطق در چارچوب اقلیم کردستان است نه بغداد». 

 

همه می‌دانند بغداد و اربیل تاکنون نتوانسته‌اند ماده ١٤٠ قانون اساسی عراق درباره کرکوک را اجرا کنند.اختلافات این دو اکنون با ورود نیروهای پیشمرگه به نبردهای با داعش به‌ويژه در مناطقی که بغداد بر آنها کنترلی ندارد، بیشتر هم شده است.

 

 

  • 19
  • 3
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش