مناقشه طولانيمدت ميان دو دستيار ارشد کاخ سفيد، اکنون تبديل به يک نزاع علني بر سر مسير سياست خارجي دونالد ترامپ، رئيسجمهوري آمريکا شده و گروههاي محافظهکار، اخيرا خواهان برکناري يکي از اين دو دستيار، يعني هربرت مکمستر، مشاور امنيت ملي ترامپ شدهاند. به گزارش ايسنا به نقل از آسوشيتدپرس، در روزهاي اخير يک وبسايت و گروههاي محافظهکار نزديک به استيو بنن، مشاور ترامپ از مکمستر بهعنوان فردي که به اندازه کافي حامي اسرائيل نبوده و به اندازه کافي در مقابل ايران سرسخت نيست، ياد کرده است.
درعينحال آنها نسبت به اخراج چند دستيار ديگر حامي ديدگاههايشان نيز اظهار نارضايتي کرده و کمپيني اينترنتي براي اخراج مکمستر به راه انداختهاند. اين مناقشه نشاندهنده تنشها در بطن ائتلاف سياست خارجه دونالد ترامپ است. مکمستر، يکي از چندين ژنرال قدرتمند نزديک به ترامپ است که جزء تشکيلات سياست خارجه جمهوريخواهان محسوب ميشود اما ترامپ به همان اندازه حامي ديدگاههاي افراد جنجالبرانگيزي مثل استيو بنن است که به دنبال رويکردهاي جديد انزواطلبانهاي مثل رويکرد «اول آمريکا» هستند.
بنا به گفته چهار مقام دولت و مشاور خارج از دولت، مکمستر و بنن در ماههاي اخير در جريان مذاکرات کاخ سفيد درباره راهبرد جديد افغانستان به شکلي علني و چندين بار با هم جدال پيدا کردهاند. مکمستر که ژنرال نيروي زميني است، اخيرا اقدام به اخراج سه مقام شوراي امنيت ملي آمريکا کرد که بهعنوان افراد نزديک به بنن يا مايکل فلین، مشاور امنيت ملي سابق ترامپ تلقي ميشدند.
بنن که مدير سابق پايگاه خبري بريتبارت بوده، به دنبال آن است که ترامپ در تشکيلات سياست خارجي واشنگتن تغييراتی اساسي ايجاد کند و مخالفت شديدي با افزايش هرچه بيشتر درگيريهاي خارجي آمريکا دارد اما درعينحال معتقد است که مکمستر به دنبال ادامه سياستهاي دولت اوباماست.
پستهاي خالي وزارت امورخارجه
اما همه اين داستان سياست خارجي دولت ترامپ نيست. گزارشها نشان ميدهد که عمق اختلافات به اندازهاي است که رکس تيلرسون، وزير امورخارجه نيز نتوانسته تکليف بسياري از پستها را در اين وزارتخانه مشخص کند.
روزنامه نيويورکتايمز در گزارشي از عملکرد و وضعيت پستهاي مهم در وزارت امورخارجه آمريکا نوشته است: «از ۱۱۳ پست در وزارت امورخارجه آمريکا که در وبسايت آن آمده، شامل معاونان وزير، دستياران، منشيها و ساير مقامهاي ارشد، فقط ۳۶ پست پر شده و ۲۹ پست ديگر توسط مقامهاي سابق در دولت باراک اوباما، رئيسجمهوري سابق آمريکا اداره ميشود.
همچنين ۴۸ پست هنوز خالي هستند و فردي براي آنها در نظر گرفته نشده است.» نيکولاس برنز، ديپلمات بازنشسته گفته است: «وزير امورخارجه بهتنهايي نميتواند تمامي پستهاي وزارتخانه را بگرداند و اداره کند. او بايد هيأتي داشته باشد و اين دقيقا همان حلقه مفقوده است.»
آر.سي. هاموند، سخنگوي رکس تيلرسون، وزير امورخارجه آمريکا گفته است که تيلرسون به اين دليل در به خدمت گرفتن افراد در پستهاي وزارتخانه تعلل ميکند که روي اصلاح در دپارتمان و کاستن از روند بوروکراسي در اين دپارتمان تمرکز کرده است. وي ادامه داد: آنچه ما به دنبالش هستيم، يکسري مشکلات است که مورد بيتوجهي و بياعتنايي قرار گرفته است. آنها باعث بروز مشکلات بزرگتري شدهاند که بايد درست شوند.
درحالي که برخي ميگويند اوضاع در اين وزارتخانه بايد ساده شود، برخي نيز ميگويند تمرکز بر ايجاد اصلاحات در اين وزارتخانه فقط باعث ميشود تا تمرکز بر مسائل مهمتري که همان ديپلماسي است، از ميان برود. چهار مورد از دفاتر اصلي دپارتمان امورخارجه آمريکا درحالحاضر هيچ مدير يا مسئولي ندارد که شامل منشي براي دفتر حقوق بشر، امنيت و دموکراسي ميشود. کارمندان اجازه انتقال به دفاتر ديگر يا تغيير موضع ندارند.
سياستگذاريها به گروهاي کوچک و مورد اعتماد از مشاوران سپرده شده است؛ مشاوراني که مقامها ميگويند به شدت کار ميکنند. روزنامه تايمز در اين گزارش آورده است: ساير کشورها به وضعيت موجود در وزارت امورخارجه آمريکا واکنش نشان داده و وزراي امورخارجه آنها به جاي هماهنگي و گفتوگو با سفراي انتصابي که هنوز خيلي از آنها انتخاب نشدهاند، به صورت مستقيم با مشاوران تيلرسون يا حتي تعدادي از مقامها در کاخ سفيد ارتباط برقرار ميکنند؛ هنوز سفراي آمريکا در ۷۱ کشور انتخاب نشدهاند.
جک ريد، سناتور دموکرات گفت که اين خلأ در وزارت امورخارجه آمريکا در نهايت تأثيري منفي بر سياست خارجي ايالاتمتحده ميگذارد. وي به اينديپندنت گفت: «در خارج از کشور، ميان وزارت امورخارجه و دفاع و ساير آژانسها اتحادي وجود دارد. چنين خلئي از سوي دشمنان ما يک فرصت محسوب ميشود.»
اين سناتور دموکرات آمريکايي درباره تعلل در انتصاب افراد مناسب در پستهاي اصلي در وزارت امورخارجه نيز گفت: «به نظرم اين خلأ در پستها در نهايت و به صورت اجتنابناپذيري يک تأثير جدي بر توانايي ما بر تحقق سياستهاي خارجي ما ميگذارد؛ بهويژه در زماني که نميخواهيد کساني روي کار بيايند که مورد نظر شما نيستند.»
اين بحران در وزارت امورخارجه آمريکا در ژانويه سال جاري ميلادي و زماني آغاز شد که دونالد ترامپ، بهعنوان رئيسجمهوري آمريکا به صورت مداوم و بيوقفه چهار نفر از مقامهاي وزارت امورخارجه را بدون آنکه کساني را جايگزينشان کند، از کار برکنار کرد و هنوز با گذشت هفت ماه، اين پستها خالي هستند.
وزارت امورخارجه آمريکا استخدامهاي غيرضروري را ممنوع کرده و افرادي که داراي سهميه استخدام فدرالي بودند، نتوانستند براي مدتي شغلي مناسب براي خود دست و پا کنند چون براساس اين سهميه، دانشجوياني که در دانشگاههاي فدرال درس ميخوانند، ميتوانند پس از اتمام تحصيل به استخدام نهادهاي فدرال درآيند اما اين برنامه لغو شد (پس از مدتي وزارت امورخارجه آمريکا اين ممنوعيت را برداشته و به آنها اجازه داد تا براي پستهايي که خالي هستند، درخواست دهند.)
تيلرسون همچنين پيشنهاد کاهش ۳۱ درصدي از بودجه وزارتخانه و هشت درصدي کارمندان را مطرح کرده است.وزير امورخارجه آمريکا از همان ابتداي کار گفته بود که بهدنبال ايجاد تغييرات موقعيت موجود در وزارتخانه است و در مراسم معارفه به کارمندانش گفت که هدفش، تغيير در آن چيزهايي است که در گذشته در دپارتمان صورت گرفته است. تيلرسون براي انجام اين کار، دو کمپاني مشورتي را براي نظارت بر عملکرد وزارتخانه استخدام کرده است.
- 19
- 1