چهارشنبه ۱۱ مهر ۱۴۰۳
۱۱:۴۸ - ۰۷ مرداد ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۵۰۱۸۵۸
بین الملل

افشای همکاری آمریکا و روسیه علیه فعالیت‌ هسته‌ای آفریقای جنوبی

کارتر و لئونید برژنف,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,اخبار بین الملل
موسسه بین‌الملل "مطالعات استراتژیک" جزئیاتی از همکاری دیپلمات‌های آمریکایی و شوروی سابق برای ممانعت از اقدام آفریقای جنوبی در آزمایش یک بمب هسته‌ای در صحرای کالاهاری را به عنوان تاکیدی بر اهمیت همکاری بین‌المللی در جهان خطرناک‌ امروز منتشر کرد.

به گزارش ایسنا به نوشته روزنامه اکسپرس، اندیشکده "موسسه بین‌الملل مطالعات استراتژیک کتابی تحت عنوان "شرکای سابق و آتی: ایالات متحده، روسیه و عدم اشاعه هسته‌ای" منتشر کرد.      

 

فعالان این اندیشکده با استفاده از اسنادی که به تازگی از حالت محرمانه خارج شده است، به تشریح بحرانی نه چندان شناخته‌شده پرداختند که در پشت پرده درگیری میان آفریقای جنوبی و آنگولا در ۱۹۷۷ فاش شد؛ آنگولایی که با شورشیان تحت حمایت شوروی سه سال پیش از آن دولت دست‌نشانده پرتغال را ساقط کرد.   در این گزارش آمده است: در دسترس بودن جنبه‌های جدیدی از این داستان از طرف مقامات سابق برنامه هسته‌ای آفریقای جنوبی و همچنین اسناد و مکاتبات محرمانه از سوی منابع دولتی ایالات متحده، جزئیات مهم دیگری را به معرض نمایش گذاشته است.

 

طبق این اطلاعات، آفریقای جنوبی در اواخر دهه ۵۰ میلادی یک برنامه انرژی هسته‌ای غیر نظامی را دنبال کرد. این کشور مملو از منابع اورانیوم است و طبق برنامه "اتم برای صلح" که آمریکا پیشگام آن بود، آماده دستیابی به فناوری رآکتور و سوخت هسته‌ای شد.

 

در ۱۹۶۰ وزارت خارجه آفریقای جنوبی برای دریافت مواد هسته‌ای ویژه از آمریکا اعلام آمادگی کرد که این طبق توافق دوجانبه میان پرتوریا و واشنگتن بود. آفریقای جنوبی در ۱۹۶۵ دو رآکتور هسته‌ای تحقیقاتی از آمریکا سفارش داد و در ۱۹۶۷ رهبری این کشور استفاده از انفجارهای هسته‌ای صلح‌آمیز را برای کار در معدن و سایر پروژه‌های غیر نظامی دنبال کرد. ظرف دو سال، تحقیقاتی درباره امکان اجرایی شدن ایده هیات انرژی هسته‌ای این کشور انجام شد و در ۱۹۷۱ برنامه انفجارهای هسته‌ای صلح‌آمیز اجرایی شد.

 

براساس یافته‌ها، دولت آمریکا تامین سوخت هسته‌ای یکی از رآکتورها را در ۱۹۷۶ متوقف کرد اما دانشمندان هسته‌ای آفریقای جنوبی توانستند راهی برای غنی‌سازی اورانیوم با درصد بالا که مناسب تسلیحات هسته‌ای باشد، بیابند؛ این تغییری از انرژی هسته‌ای صلح‌آمیز به سطح نظامی بود.

 

در این گزارش آمده است: در میان منابع، درباره تاریخ دقیق نظامی‌ شدن برنامه هسته‌ای آفریقای جنوبی اختلاف‌نظر وجود دارد اما این باید به قبل از ۱۹۷۶ بازگردد. منابعی هم برای شناسایی و امن‌سازی یک سایت آزمایش هسته‌ای در مکانی دورافتاده در صحرای کالاهاری اختصاص یافت. انگیزه‌های پشت پرده تصمیم آفریقای جنوبی برای دنبال کردن یک برنامه نظامی از سیاست داخلی آپارتاید این کشور و ناآرامی سیاسی اطراف این منطقه در آن زمان ناشی می‌شد.

 

این گزارش می‌افزاید: در واقع، در این دوره منتهی به آزمایش هسته‌ای برنامه‌ریزی شده در کالاهاری، آفریقای جنوبی با درگیری‌هایی در مستعمره‌های سابق پرتغال شامل آنگولا و موزامبیک مواجه بود و درگیری‌های دیگری هم در نامیبیا و رودزیا در شرف وقوع بود.

 

طبق نتایج این گزارش، طرح مذکور برای خنثی‌سازی این آزمایش حاصل اطلاعات دیتر فلیکس گرهاردت، جاسوس شوروی بوده که از مقام‌های عالی‌رتبه داخل نیروی دریایی آفریقای جنوبی محسوب می‌شده است. نهایتا در اوایل ژوئیه ۱۹۷۷ یک ماهواره جاسوسی شوروی بر فراز سایت مذکور در کالاهاری شلیک شد و پس از مشاهده فعالیت‌های مشکوک، ماهواره دوم به فاصله چند روز به فضا رفت.

 

در هشتم اوت پیامی از جانب لئونید برژنف، رهبر شوروی برای جیمی کارتر، رئیس‌جمهوری وقت آمریکا فرستاده شد. در این پیام آمده است: همکاری میان شوروی و ایالات متحده در راستای تقویت معاهده منع اشاعه هسته‌ای در حال رشد است. حال شرایطی ایجاد شده است که به شدت لازم است تا به سمت اهداف پیشگیری از ظهور کشورهای هسته‌ای جدید و عدم اشاعه خطر هسته‌ای حرکت کنیم.  

    

دو روز بعد، معاون وزیر خارجه وقت آمریکا تاکید کرد کشورش با جدیت مساله وجود پایگاه آزمایش هسته‌ای در کالاهاری را مورد بررسی قرار می‌دهد. در این پیام آمده است: "اگر شوروی هرگونه جزئیات احتمالی درباره این سایت آزمایش هسته‌ای را در اختیار ما قرار دهد، بسیار کمک‌کننده خواهد بود." در پی تحقیقات آمریکا، سفیر واشنگتن در آفریقای جنوبی به وزیر خارجه این کشور هشدار داد هرگونه فعالیت هسته‌ای نظامی تبعاتی را برای روابط دو کشور به دنبال خواهد داشت و تهدیدی جدی برای صلح محسوب می‌شود.  

 

متعاقبا در ۲۶ اوت پیامی از جانب وزارت امور خارجه آفریقای جنوبی به سفارتخانه های آمریکا، فرانسه و انگلیس فرستاده شد مبنی بر اینکه "آفریقای جنوبی تسلیحات انفجاری هسته‌ای ندارد و تمایلی هم به دستیابی به آن با هر هدفی، چه صلح‌آمیز و چه غیر از آن، ندارد. تاسیسات کالاهاری هم سایت آزمایش هسته‌ای نیست و هیچگونه آزمایش هسته‌ای، به هیچ شکلی، در آفریقای جنوبی انجام نخواهد شد.

 

این گزارش تاکید کرد: با وجودی که این نوع همکاری مولد میان ایالات متحده و شوروی در زمینه عدم گسترش سلاح هسته‌ای، به هیچ وجه بی‌سابقه نبوده است، اما هوشیاری رهبران آمریکا و شوروی را در درک اینکه چگونه می‌توانند با یکدیگر در راستای منافع مشترک، آن هم با وجود شرایط چالش‌برانگیز در روابط دوجانبه همکاری کنند، نشان می‌دهد.

 

 

  • 19
  • 1
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش