دیوان عالی انگلیس در این حکم اعلام کرد، هر آنچه از این تصمیم جانسون مترتب میشود غیرقانونی و باطل است.
دیوان عالی انگلیس - عالیترین مرجع استیناف در این کشور - پس از رسیدگی به شکایت مخالفان تصمیم نخست وزیر درباره تعلیق پارلمان، رای داده است که این تصمیم غیرقانونی بوده است.
با رای دیوانعالی در غیرقانونی دانستن تعلیق پارلمان، انتظار میرود نمایندگان پارلمان از تعطیلی بازگردند و پارلمان کار خود را از سر بگیرد و مذاکره در مورد نحوه خروج انگلیس از اتحادیه اروپا - بریگزیت - را آغاز کند. به این ترتیب، نخست وزیر با دشواری بیشتری برای خروج بدون توافق مواجه میشد.
جانسون گفته است که با توافق یا بیتوافق در تاریخ تعیین شده بریتانیا را از اتحادیه اروپا خارج میکند.
جانسون اوایل ماه سپتامبر اعلام کرد که پارلمان کشور را به مدت پنج هفته تا ۱۴ اکتبر تعطیل میکند تا دوباره با نطق ملکه بریتانیا شامل برنامه دولت افتتاح شود. مخالفان این اقدام گفتهاند که هدف نخست وزیر جلوگیری از مذاکره پارلمان در مورد تصمیم او برای خروج از اتحادیه اروپا ولو بدون توافق با اتحادیه بوده است. آنان هدف او را "چوب لای چرخ پارلمان" گذاشتن توصیف کردند.
این اقدام تظاهرات اعتراضی چند صد هزار نفر را در پی داشت. جانسون به دروغگویی به ملکه درباره دلایلش جهت تعلیق پارلمان متهم شده است.
در هفتههای اخیر، مخالفان تصمیم بوریس جانسون به تعلیق پارلمان به دادگاهی در اسکاتلند و دادگاهی در لندن شکایت کرده و این اقدام را غیرقانونی توصیف کرده بودند.
مخالفان تعلیق پارلمان با شکایت به عالیترین مرجع رسیدگی قضایی در اسکاتلند، توانستند رای این دادگاه در مورد غیرقانونی بودن این تصمیم را بگیرند.
دادگاه اسکاتلند تصمیم جانسون را غیرقانونی توصیف کرد.
در مقابل، دادگاه در لندن شکایت شاکیان را قابل رسیدگی تشخیص نداد و گفت تصمیم نخست وزیر بنابر ملاحظات سیاسی اتخاذ شده و ماهیتا سیاسی است و جنبه حقوقی ندارد، بنابراین قوه قضاییه نمیتواند به آن ورود کند. هفته گذشته شاکیان پرونده طرح شده در دادگاه لندن با مراجعه به دیوان عالی انگلیس خواستار رسیدگی به حکم دادگاه لندن شدند.
هفته گذشته دیوان عالی طی سه روز به اظهارات وکلای شاکیان و دولت گوش داد و قرار شد رای خود را این هفته اعلام کند.
دیوان عالی انگلیس عالیترین نهاد قضایی و آخرین مرجع استیناف یا تجدید نظر خواهی در پروندههای قضایی در تمامی این کشور است اما نقش آن به عنوان دادگاه استیناف در پروندههای کیفری شامل منطقه اسکاتلند نمیشود.
نظام قضایی منطقه اسکاتلند با نظام قضایی دیگر مناطق بریتانیا - شامل انگلستان، ویلز و ایرلند شمالی - تفاوت دارد
درخواستها برای استعفای جانسون بعد از لغو تعلیق پارلمان انگلیس
شخصیتهای ارشد احزاب «کارگر» و «حزب ملی اسکاتلند»، ضمن استقبال از غیرقانونی خواندن تعلیق پارلمان انگلیس از سوی دیوان عالی، استعفای نخستوزیر را خواستار شدند.
به گزارش فارس، دقایقی بعد از اعلام تصمیم عالیترین نهاد حقوقی انگلیس علیه اقدام دولت این کشور در تعلیق پارلمان، چهرههای سیاسی در این کشور بر لزوم استعفای «بوریس جانسون» از مقام نخستوزیری تاکید کردهاند.
قضات دیوان عالی انگلیس به اتفاق آرا امروز بعد از ظهر ضمن بررسی شکایت طرح شده در رابطه با تعلیق پارلمان این کشور، تصمیم دولت جانسون را غیرقانونی اعلام کرده و بر لغو تعلیق پارلمان تاکید کردند.
طبق گزارش رسانههای انگلیس با توجه به این حکم دیوان عالی، پارلمان قانونا میتواند فورا کار خود را از سر بگیرد و از تعلیق در آید.
به دنبال اعلام حکم دیوان عالی انگلیس، چهرههای سرشناس احزاب اپوزیسیون در این کشور از این تصمیم استقبال کردند.
«ایان بلکفورد» عضو ارشد حزب ملی اسکاتلند ضمن استقبال از رای دیوان عالی درباره تعلیق پارلمان گفت: «بوریس جانسون هرگز توسط مردم (برای منصب نخستوزیری) انتخاب نشده بود و او باید کاری آبرومندانه انجام داده و استعفا دهد».
اشاره این قانونگذار اسکاتلندی به این واقعیت است که بوریس جانسون بعد از ناکامی «ترزا می» رهبر سابق حزب محافهکار و نخستوزیر سابق انگلیس در اجرای توافق برگزیت، توسط اعضای این حزب به عنوان رهبر جدید و نخستوزیر تازه انتخاب شده بود.
«جرمی کوربین» رهبر حزب کارگر، اصلیترین رقیب حزب حاکم محافظهکار انگلیس هم که پیش از این بارها به مواضع جانسون در زمینه برگزیت و تعلیق پارلمان تاخته بود، به حکم دیوان عالی واکنش نشان داد و تلویحا خواستار استعفای او شد.
کوربین ضمن استقبال از حکم امروز سه شنبه دیوان عالی انگلیس گفت: «من از بوریس جانسون دعوت میکنم که موقعیت خود را در نظر بگیرد».
رهبر حزب کارگر انگلیس افزود: «دیوان عالی حکم داده که نخستوزیر در تعطیل کردن پارلمان اقدامی غیرقانونی انجام داده و به دموکراسی اهانت و از قدرت سوءاستفاده کرده است».
جرمی کوربین سپس در یک پیام کوتاه در صفحه شخصی خود در توییتر هم نوشت: «نخستوزیر بوریس جانسون باید استعفا دهد».
ششم شهریورماه بود که «الیزابت دوم» ملکه انگلیس درخواست جانسون برای تعلیق پنج هفتهای پارلمان این کشور تا ۱۴ اکتبر (۲۲ مهر) را تأیید کرده بود.
این اقدام، راه را برای خروج انگلیس از اتحادیه اروپا بدون توافق دو طرف درباره برگزیت باز میگذاشت چرا که در این صورت قانونگذاران انگلیسی برای تصویب هرگونه مصوبه که دولت جانسون را از خروج بدون توافق از اتحادیه اروپا بازمیداشت، زمان کافی نداشتند.
- 11
- 2