چهارشنبه ۱۹ دی ۱۴۰۳
۰۹:۴۲ - ۱۴ تير ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۴۰۳۳۴۹
خاورمیانه

پاسخ دیپلماتیک دوحه به شروط سعودی‌ها

توپ دیگر در زمین قطر نیست

اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,خاورمیانه,قطر

بازی تازه عربستان و آل سعود اگر در ابتدای امر رنگ و بوی اختلافات عربی و منطقه ای داشت، در نهایت از لفاف اندیشه‌های سیاسی و طرفینی بیرون آمد و دولت سعودی خیلی زودتر از زمان مورد انتظار نشان داد که تنها یک خواسته از قطر دارد؛ قطع رابطه سیاسی با ایران. با این همه، قطر با پاسخ ۱۰ ماده ای خود به عادل الجبیر و مقامات سعودی نشان داد که فراتر از انتظارات قاعده بازی را بلد است اما، هنوز تا محرز نشدن نتیجه نهایی نمی شود از تصمیم قطر مطمئن بود.

 

روز گذشته و در پایان ضرب الاجل تعیین شده از سوی عربستان برای دریافت پاسخ قطر در خصوص قطع رابطه همه جانبه با ایران، شبکه المیادین و برخی رسانه‌های دیگر از پیش نویس پاسخ ۱۰‌بندی حکومت قطر به این خواسته رونمایی کردند. پاسخی که شاید در نگاه اول از آمادگی قطر برای قطع روابط با ایران حکایت داشت و مشروط کردن این اتفاق به هر تعداد تبصره و ماده را در همین راستا نشان می‌داد اما، یک نگاه اجمالی و بررسی دقیق پاسخ قطر به خوبی نشان می‌دهد که نه تنها قطر تسلیم خواسته‌های سعودی نمی شود، بلکه ایران جدای از اروپا، در منطقه نیز یارگیری‌های قابل اتکایی انجام داده است. 

 

بر اساس گزارش‌های منتشر شده، قطر اعلام کرده است که در وهله اول مشکلی برای کاهش سطح روابط دیپلماتیک ندارد اما، تنها در صورتی به این اقدام تن خواهد داد که همه کشورهای حوزه خلیج نیز به طرد اتباع ایرانی از کشورشان مبادرت ورزند. قطر پذیرفتن این درخواست را منوط به قطع روابط اقتصادی تمام کشورهای مورد با ایران قرار داده است.

 

همه کشورها و البته با تاکید بر امارات متحده عربی بر انتفاعش از روابط تجاری با ایران بر هیچ کس پوشیده نیست. دوحه همچنین اظهار کرده است که اگر باقی کشورهای عربی تمام پایگاه‌های نظامی خارجی را در کشورشان تعطیل کنند، مشکلی برای برچیدن پایگاه‌های اردوغان و دولت ترکیه از کشورش نخواهد داشت. قطر البته تصریح کرده است هیچ بندی در منشور شورای همکاری خلیج‌فارس بر جلوگیری از ایجاد پایگاه‌های نظامی تصریح نمی‌کند.

در حوزه تروریسم، قطر اخوان المسلمین را مبتنی بر گزارشات سازمان ملل از لیست گروه‌های تروریستی خارج دانسته و درخواست سعودی در خصوص قطع ارتباط با اخوان را بی مورد خوانده است.

 

همچنین آل ثانی اعلام کرده است که عربستان ادله ای در مورد حمایت مالی قطر از تروریسم نداشته و این درخواست آل سعود از اساس واهی است. قطر همچنین اعلام کرده است نه تنها پناهنده‌های سیاسی و مسلمانان مقیم این کشور را به هیچ دولتی تسلیم نمی کند، بلکه اگر فردی مایل به داشتن تابعیت قطری باشد جلوی او را نخواهد گرفت.

 

از طرفی با طعنه آشکار به عربستان و همراهان بی چون و چرایش مانند امارات و کویت، دوحه تاکیده کرده است در امور داخلی کشورهای حوزه خلیج فارس دخالت نمی کند. همچنین قطر با رد ادعای تماس با مخالفان داخلی کشورهای تحریم کننده برای جلب حمایت، درخواست عجیب آل‌سعود مبنی بر پرداخت غرامت از سوی حکومت آل ثانی را بی معنا دانسته و به خاطر وضع تحریم و حصر یک جانبه، خود را مستحق دریافت غرامت نیز می‌داند.

 

با این همه، مواضع قطر در برابر کاهش رابطه با ایرن، به خوبی نشان می‌دهد که قطر از یک سو برخلاف کویت و باقی کشورهای مشابه، حاکمیت سیاسی خود را با ارعاب و تخاصم جویی‌های کورکورانه عربستان تاخت نمی زند و از سوی دیگر، حاضر نیست از ناحیه ایران متضرر شود.

 

حکومت خلیفه آل ثانی به خوبی می‌داند که میدان‌های گازی مشترک با ایران و روابط بی حاشیه طرفین در دولت حسن روحانی، مسئله ای نیست که اگر از دست رود قابل جبران باشد. این در حالی است که فیلم‌ها و تصاویری از کمک غذایی جمهوری اسلامی ایران به مردم قطر در زمان تحریم در فضای مجازی منتشر شده است. با این حال قطر در پیشبرد آینده کشور خود در راهی باریک تر از مو و بران تر از تیغ قرار گرفته است.

 

درهمین رابطه، حسن‌هانی زاده کارشناس مسائل منطقه در گفتگو با آفتاب یزد اختلافات میان قطر و عربستان و باقی کشورهای عربی را نتیجه سفر اخیر ترامپ به ریاض دانست و عنوان کرد: «سیاست پلید رئیس جمهور آمریکا، سرازیر کردن ذخایر موجود در این عضو شورای همکاری خلیج فارس به آمریکاست، در جریان مذاکرات میان ترامپ و ملک سلمان بن عبدالعزیز، مسئله فشار به قطر برای تنظیم قرارداد مشابه میان عربستان و آمریکا در خصوص خرید سلاح بود.

 

با توجه به وجود حداقل ۳۵۰ میلیارد دلار نقدینگی در قطر، آمریکا تلاش می‌کند برای نجات کارخانه‌های اسلحه سازی خود از ورشکستی، قطر را مجبور کند با امضای این قراداد تسلیحاتی به کمک آمریکا بیاید.»‌هانی زاده افزود: «قطر یکی از شش کشور تاثیرگذار شورای همکاری خلیج فارس است که سیاستی کاملا معتدل و غیر تهاجمی نسبت به ایران داشته و به همین دلیل دومین مقصود ترامپ از طراحی این سیاست، جدا کردن قطر از ایران است.

 

البته با توجه به این که قطر منافع مشترکی در استخراج نفت و گاز با ایران دارد، سعی کرده روابط خود با ایران را حفظ کند.»وی در ادامه پیش بینی کرد: « با توجه به این که قطر در دراز مدت تحمل فشارهای وارد شده از سوی کشورهای عربی را ندارد به نظر می‌رسد در نهایت در برابر خواسته‌های عربستان نرمش نشان داده و رابطه اش با ایران را کم رنگ کند و ناچار شود رابطه اقتصادی و سیاسی خود با ایران را به حداقل برساند.»

 

این کارشناس مسائل خاورمیانه در خصوص پاسخ‌های قطر که عملا کاهش روابط با ایران را منوط به اقدامات باقی کشورهای عربی از جمله امارات کرده، با عنوان کردن این نکته که قطر توپ را در زمین امارات و عربستان و بحرین و سایر کشورها انداخته و سعی می‌کند که یک نوع تقابل همه جانبه میان باقی کشورها با ایران نیز به وجود بیاورد تا آنها هم آسیب ببینند، اظهار داشت: « در درجه اول قطع رابطه اقتصادی امارات با ایران به امارات ضربه خواهد زد. مضاف بر این که امارات به اندازه قطر درآمد نفتی و گازی ندارد.

 

به همین دلیل به نظرمی‌رسد اگر قطر تسلیم شود گام بعدی قطع رابطه بین امارات و ایران است.»‌هانی زاده با اشتباه خواندن سیاست قطر در صورت تسلیم شدن به خواسته‌های آل سعود تاکید کرد:« اگر قطر بتواند دست به یک تحولی زده و تحت حمایت ایران و کشورهای محور مقاومت قرار گیرد بهترمی‌تواند در برابر فشارهای عربستان ایستادگی کند. فراموش نکنیم که اگر قطر تسلیم شود، در دراز مدت طرح پیوست دادن این کشور به عربستان نیز اجرایی خواهد شد.»

 

با این حال عادل الجبیر وزیر خارجه عربستان سعودی، در کنفرانس خبری مشترک با زیگمار گابریل همتای آلمانی خود در ریاض تصریح کرد که پاسخ رسمی حکومت قطر را با دقت بررسی خواهند کرد. به نظرمی‌رسد که با توجه به انتفاع قطر از رابطه با ایران، منطقی ترین راه برای برون رفت از شرایط به وجود آمده، عدم تکرار تجربه باقی حکومت‌های عربی منطقه در سر سپردگی به عربستان و آمریکا باشد اما، همواره می‌شود به ثبات حکومت‌های برآمده از دلارهای نفتی در خدمت واشنگتن شک کرد. از سوی دیگر با توجه به بهبود روابط ایران با اروپا و اقبال کمپانی‌های اقتصادی اروپایی به سیاست‌های روحانی_ظریف ، بدون شک هرگونه نرمش قطر منجر به فروپاشی اقتصادی و سیاسی این کشور خواهد شد.

 

 

 

aftabeyazd.ir
  • 9
  • 6
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش