جمعه ۲۱ دی ۱۴۰۳
۱۹:۲۱ - ۱۵ آذر ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۹۰۴۰۵۳
خاورمیانه

جریان «حکمت ملی» عراق؛ تازه نفس اما ریشه دار و همسو با مجلس اعلا

حکیم,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,خاورمیانه
«حکمت ملی» عراق جریانی جوان و تازه نفس اما ریشه دار و با قدمتی ۱۰۳ ساله است و برخی از بزرگان دین و سیاست از رویکرد سید عمار حکیم در این جریان با عنوان «صراط مبارک» یاد کرده اند.

به گزارش مهر، براساس قانون تشکیل احزاب در عراق هر حزب یا جریانی برای ثبت رسمی فعالیت خود و حضور در انتخابات باید روندی را که پارلمان این کشور به صورت قانون مصوب کرده است، طی کند. جریان «حکمت ملی» نیز با برگزاری کنگره ای با حضور هزار و ۳۰۰ نفر به صورت رسمی و با نظارت دولت عراق در دوم دسامبر هیأت رئیسه جریان را با رای گیری انتخاب کرد و رسما وارد عرصه رقابت برای انتخابات پارلمانی عراق شد.

 

شرکت کنندگان در این کنگره «سید عمار حکیم» را با اکثریت آرا به عنوان رئیس حزب برگزیدند و در ادامه شیخ حمید معلای ساعدی، لیلا خفانجی، ایمن البلداوی، زهرا الصدر و ثامر الطاعی با رای اکثریت به عنوان هیأت رئیسه جریان انتخاب شدند.

 

همچنین سید محسن حکیم، عبد الحسین عبطان، حمید معلة الساعدی، رضا جواد تقی، رعد الحیدری، صلاح العرباوی، جواد البزونی، لیلی الخفاجی، احسان الفضلی، عزیز العگیلی، فادی الشمری، محمد جمیل المیاحی، نوفل ابو رغیف، حسن خلاطی، ، بلیغ ابو گلل، حبیب الطرفی، فالح الساری، احمد الفتلاوی، زهراء الصدر، احلام الحسینی، هدی البهادلی، سالم المسلماوی، اجراء التمیمی و هدی جلیل با رای اعضای جریان حکمت ملی به عنوان اعضای دفتر سیاسی انتخاب شدند.

 

از جمله نکات مورد توجه حضور طیف ها و اقشار مختلف، جوانان و بانوان در کنگره تاسیس جریان حکمت ملی عراق بود، تا جایی که یک سوم از اعضای دفتر سیاسی جریان از میان بانوان انتخاب شدند. 

 

شیعه، سنی، کرد، مسیحی و... از هر قومی و با هر لباسی در جریان «حکمت ملی» حضور دارند و این جریان تنها نماینده شیعه در عراق نیست بلکه به تمام مذاهب و قومیت ها فرصت حضور در این جریان داده شده است.

 

در عراق بیش از ۲۰۰ حزب سیاسی وجود دارد که به صورت رسمی مشغول فعالیت هستند و تشکیل حزب در این کشور روند اجرایی سختی دارد، با وجود این سختی ها استقبال از این جریان جدید و ریشه دار در عراق بسیار بیش از تصور موسسان حکمت ملی بود.

 

جامعه عراق از گذشته از پیچیدگی های خاصی برخوردار بوده است و اکنون با توجه به تحولات منطقه و بحران هایی که این کشور پس از سقوط صدام و در سال های اخیر در درگیری با داعش با آن دست به گریبان بوده، جامعه سیاسی عراق نیازمند تغییر و تحول است.

 

از طرفی با توجه به آمار جوانان در این کشور و همچنین گسترش امکانات در فضاهای مجازی و شبکه های اجتماعی و گسترده شدن ارتباطات، جوانان عراقی سطح انتظاراتشان تغییر کرده و توقعشان از جامعه سیاسی و سیاستمداران عراق بیش از گذشته است.

 

حال گروه های سیاسی عراق با در نظر گرفتن این تحولات نیازمند رویکردی نوین برای جذب جوانان هستند و سید عمار حکیم این امر را به خوبی درک کرده است. وی پس از جدایی از مجلس اعلای اسلامی عراق نیز یکی از دلایل جدایی خود را اعتقاد به «جوان گرایی» عنوان کرد و امروز ۷۰ درصد از افراد حاضر در جریان حکمت ملی را جوانانی از اقشار مختلف جامعه و نخبگان جوان عراقی تشکیل می دهند. البته این سطح از حضور جوانان با حفظ شان و جایگاه پیشکسوتان این جریان همراه است.

 

جریان حکمت ملی هرچند جریانی تازه تاسیس است، اما همانطور که سید عمار حکیم نیز در صحبت های خود در روز کنگره تاسیس این جریان بیان کرد دارای قدمتی ۱۰۳ ساله است و تاریخ آغاز این جریان به سال  ۱۹۱۴ و زمانی که سید محسن حکیم در قیام ثورة العشرین در برابر اشغالگری انگلیسی ها در جنگ جهانی اول به پا خواست، بازمیگردد. پس حکمت ملی جریانی عمیق و ریشه دار است که با توجه به تحولات جامعه عراق و تغییر توقعات مردم و جوانان، خود را به روز کرده تا بتواند پاسخگوی مطالبات مردم باشد.

 

اهداف و رویکرد این جریان جدید تفاوتی با رویکرد مجلس اعلای اسلامی عراق ندارد و توجه به منافع و مصلحت عراق و حفظ اصول و ارزش های دینی و اسلامی کماکان سرلوحه موسسان حکمت ملی است و همچنین اعضا و روسای این جریان ارتباط خوبی با تمام جریان های سیاسی در عراق داشته و دارند.

 

آنچه موجب تمایز این جریان از دیگر جریان ها و احزاب سیاسی در کشور عراق شده، توجه به جوانان و به روز بودن است. تا جایی که برخی از بزرگان دین و سیاست از رویکرد جدید سید عمار حکیم با عنوان «صراط مبارک» یاد می کنند.

 

از اهمیت جوان گرایی برای سید عمار حکیم همان بس که وی از سال ۲۰۱۰ تاکنون سه شنبه هر هفته جلساتی را با جوانان عراقی دارد و ساعاتی از وقت خود را در طول هفته به تربیت سیاسی جوانان اختصاص می دهد و هیچگاه با وجود مشغله های فراوان این جلسات را تعطیل نکرده است.

 

هر چه به اردیبهشت ماه و زمان انتخابات پارلمانی عراق نزدیک تر می شویم، رقابت میان جریان های مختلف سیاسی برای کسب کرسی های بیشتر در پارلمان این کشور افزایش می یابد. تاکنون سید عمار حکیم با درک واقعیت های جامعه عراق و نیازهای جوانان عراقی بیش از دیگر جریان ها مورد توجه اقشار و طیف های مختلف قرار گرفته است. هرچند که در عرصه سیاست هیچ چیز قابل پیش بینی نیست، اما اگر این روند ادامه یابد، می توان پیش بینی کرد که جریان حکمت ملی عراق با اقبال فراوانی در انتخابات مواجه شود.

 

بیش از ۵ ماه تا انتخابات پارلمانی عراق باقی مانده و این زمان فرصت مناسبی است تا دیگر جریان ها و احزاب عراقی نیز از ظرفیت های جوانان و جامعه عراق استفاده کرده و با توجه به واقعیت ها برنامه های خود را در راستای بازسازی و نوسازی عراق در دوران پساداعش تدوین کنند.

 

حال با وجود تحولات و بحران هایی که عراق تاکنون با آنها دست به گریبان بوده است، آنچه در کارزار انتخابات پارلمانی عراق اهمیت دارد حفظ وحدت و یکپارچگی و تصمیم گیری براساس مصلحت عراق است و کسب کرسی های مجلس توسط احزاب و جریان های مختلف سیاسی در درجه دوم اهمیت قرار می گیرد. بر همین اساس ضرورت دارد تا جریان های سیاسی با رویکردی فراحزبی به دنبال ایجاد وحدت در میان مردم و سیاستمداران باشند.

 

 

 

 

 

  • 15
  • 4
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش