به گزارش عصرایران به نقل از یورونیوز، این مذاکرات تحت میانجیگری و تلاش دیپلماتیک سه ساله ایالات متحده صورت میگیرد که خبر آن چند هفته پس از تشدید فشار بر متحدان حزبالله لبنان اعلام شده است.
لبنان و اسرائیل در حالی برای حل اختلافات مرزی تن به گفتگو دادهاند که امارات عربی متحده نیز با وساطت و میانجیگری آمریکا حاضر شده تا روابط خود را با تلآویو عادی کند؛ روندی که با ابتکار واشنگتن برای یکپارچه کردن نزدیکترین متحدان ایالات متحده در خاورمیانه بر ضد ایران آغاز شده است.
حزبالله که آخرین بار سال ۲۰۰۶ میلادی در یک رویارویی نظامی آشکار به جنگ اسرائیل رفت این مذاکرات را نشانه صلح با دشمن دیرینه نمیداند.
وزیر انرژی اسرائیل نیز اعلام کرده که انتظارات از این مذاکرات باید واقع بینانه باشد.
یووال استاینیتز، وزیر انرژی اسرائیل با انتشار توییتی تصریح کرد: «ما در باره مذاکرات صلح و روند عادی سازی روابط گفتگو نمیکنیم، این گفتگوها بر سر حل اختلافاتی فنی و اقتصادی خواهد بود که توسعه و بهرهبرداری از منابع طبیعی دریایی را به مدت ۱۰ سال به تاخیر انداخته است.»
این در حالیست که مایک پمپئو، وزیر امور خارجه آمریکا توافق رهبران لبنان و اسرائیل برای ادامه گفتگوها را تاریخی خوانده و اعلام کرده که واشنگتن بی صبرانه منتظر گفتگوهایی جداگانه برای حل اختلافات موجود بر سر مرزهای زمینی است.
گفتگوهای روز چهارشنبه به میزبانی نیروهای حافظ صلح سازمان ملل مستقر در لبنان موسوم به «یونیفیل» صورت میگیرد که مسئولیت نظارت بر مرز زمینی دو کشور را پس از عقب نشینی اسرائیل از جنوب لبنان در سال ۲۰۰۰ میلادی برعهده دارد.
اسرائیل پس از ۲۲ سال اشغال خاک لبنان در سال ۱۹۹۹ عقبنشینی کامل خود را از لبنان آغاز کرد و این فرایند در سال ۲۰۰۰ به پایان رسید تا زمینه استقرار نیروهای یونیفیل در مرز میان دو کشور فراهم شود.
یک منبع امنیتی در لبنان به رویترز گفته است که دو طرف مذاکرات روز چهارشنبه در یک سالن متعلق به تشکیلات یونیفیل با هم ملاقات میکنند اما گفتگوها به واسطه یک میانجی انجام خواهد شد.
حل اختلافات به دو کشور که مرزهای مشترکی در شرق دریای مدیترانه دارند امکان میدهد تا بتوانند از منابع گازی موجود در این پهنه آبی بهرهبرداری کنند.
نبیه بری، رئیس پارلمان لبنان پیشتر گفته بود که کشورش با چارچوب مذاکرات موافق کرده و این مذاکرات قرار است تحت نظارت سازمان ملل متحد و با حضور نمایندهای از واشنگتن صورت گیرد.
***
خلاف وعده اسرائیل در پذیرش اتیوپیهای یهودیتبار
اسرائیل در پذیرش اتیوپیهای یهودیتبار که اجداد آنها به دین مسیحیت پیوستهاند سست شده و اگر آنها دین یهود را هم بپذیرند، اسرائیل آنها را کاملا یهودی نمیداند.
کابینه اسرائیل در روز دوشنبه انتقال هوایی ۲۰۰۰ اتیوپایی یهودیتبار در ماههای آینده به اسرائیل را تائید کرد. این موضوع باعث خشم فعالان اسرائیلی- اتیوپیایی شد که اصرار به اسکان ۸۰۰۰ نفر از یهودیان اتیوپیایی در اسرائیل دارند.
اسرائیل به یهودیان سراسر جهان اجازه میدهد تا براساس "قانون بازگشت" در اسرائیل ساکن و شهروند شوند. اما این حق به "فالاش مورا"ها تعلق نمیگیرد. "فالاش مورا"ها فرزندان یهودیتباران در اتیوپی هستند که حدود ۱۰۰ سال پیش و تحت فشار و رفتارهای خشن به مسیحیت گرویدند. بنابراین آنها به عنوان یهودی یا یهودیتبار شناخته میشوند.
"کاساهون شیفرا" یک فعال اتیوپیایی- اسرائیلی ساکن در اسرائیل در این باره گفت: ما میخواهیم همه خواهران و برادرانمان را به اینجا بیاوریم. اما اسرائیل تنها اجازه ورود بخشی از آنها را میدهد و این کافی نیست.
یهودیان در اتیوپی به "بتا اسرائیل" معروفند. این افراد عمدتا از جریان اصلی یهودیت دور افتادهاند و ایمان آنها متفاوت شکل گرفته است. اما مقامات اسرائیلی در کل آنها را یهودی میشناسند. از دهه ۱۹۷۰ دهها هزار نفر از اتیوپیهای یهودی در اسرائیل پذیرفته شدهاند. آنها در اتیوپی مورد آزار قرار میگرفتند.
نیویورک تایمز در این باره نوشت: "قانون بازگشت" که روزی به عنوان داستان دلانگیز نجات و همبستگی مورد تجلیل قرار میگرفت، اینک جلوه کمتری دارد و سوالاتی در مورد "پذیرش نژادی" در اسرائیل را مطرح کرده است.
اسرائیلیهای اتیوپیتبار در اسرائیل حدود ۱۵۰ هزار نفر هستند. آنها میگویند که در اغلب مواقع با تبعیض و زورگویی بیش از حد پلیس اسرائیل مواجهاند. بسیاری از آنها برای ادغام در جامعه اسرائیل مشکل داشتهاند و میزان فقر و بیکاری آنها زیاد است.
موقعیت "فالاش موراها" تنها کمی با موقعیت جمعیت بزرگتر "بتا اسرائیل" در اتیوپی متفاوت است. برخی از آنها لفظ "فالاش مورا" در مورد خودشان را نیز تحقیرآمیز میدانند.
اگرچه بسیاری از فرزندان آنهایی که به مسیحیت گرویدند، اینک یهودیانی دقیق و هوشیار هستند اما کابینه اسرائیل آنها را کاملا یهودی نمیداند. آنها برای مهاجرت به اسرائیل نیاز به مجوز ویژه دارند و قبل از ورود به اسرائیل باید فرآیندهای ویژه را طی کنند. حتی اگر از قبل براساس دین یهود زندگی کرده باشند.
در نوامبر سال ۲۰۱۵، اسرائیل طرحی را برای آوردن ۱۰ هزار "فالاش مورا"های باقیمانده در اتیوپی تا پایان سال ۲۰۲۰ تصویب کرد. اما چند ماه پس از این تصمیم "بنیامین نتانیاهو" نخستوزیر اسرائیل گفت که این طرح را به دلیل محدودیتهای بودجه دنبال نخواهد کرد. از آن زمان تا کنون اسرائیل به حدود ۲۰۰۰ نفر از اتیوپیهای یهودیتبار اجازه مهاجرت داده است.
طرح مصوب روز دوشنبه به حدود یک چهارم یهودیهای باقی مانده در جوامع خسته و فرسوده در شهرهای "آدیس آبابا" پایتخت اتیوپی و شهر "گوندار" اجازه سکونت در اسرائیل را میدهد. برخی از آنها در ۲۰ سال گذشته تلاش کردهاند به اسرائیل نقل مکان کنند.
"شیفرا" فعال اتیوپیایی- اسرائیلی در این باره گفت: وعدههای عملی نشده در این مدت بسیار زیاد بودهاند. زمان آن رسیده که تصمیمات اجرایی شوند.
افسران کنونی و بازنشسته و دیگر رهبران جامعه اتیوپایی در اسرائیل در نامهای تند به نتانیاهو تصمیم کابینه را سرزنش کردند.
این افسران که خواهر، برادر یا والدینشان در اتیوپی منتظر اجازه ورود به اسرائیل هستند، اعلام کردند: در حالیکه مهاجرت از همه جهان به اسرائیل ادامه دارد، تعیین محدودیت برای مهاجرت یهودیان اتیوپی غیرقابل هضم است.
خانم "پنینا تامانو شاتا" وزیر مهاجرت اسرائیل که رهبر و پیشگام در آوردن ۲۰۰۰ اتیوپیایی به اسرائیل بود، این تصمیم کابینه را بسیار "هیجانانگیز" خواند اما تاکید کرد که نسبت به انتقادات علیه این طرح احساس همدردی میکنند.
تامانو شاتا اولین اتیوپیایی- اسرائیلی است که عنوان وزیر کابینه خدمت میکند با اشاره به فعالان اسرائیلی- اتیوپیایی گفت: آنها حق دارند. من فکر میکنم باید همه را در سریعترین زمان ممکن به اینجا بیاوریم. اما متاسفانه این بار تنها بودجه برای ورود ۲۰۰۰ نفر را دریافت کردیم.
وزیر افزود که قصد دارد طرحی را برای انتقال ۷ هزار اتیوپیایی دیگر به اسرائیل در سالهای ۲۰۲۲- ۲۰۲۱ و مابقی را در سال ۲۰۲۳ به کابینه ارائه دهد.
تامانو شاتا وزیر مهاجرت گفت که اسرائیل بیش از ۱۰۹ میلیون دلار برای آوردن ۲ هزار اتیوپیایی و جذب آنها در جامعه اسرائیل اختصاص داده است. وی همچنین افزود آنها قبل از ورود به اسرائیل تست کرونا میدهند و به مدت ۲ هفته در مراکز ویژه یا خانه اعضای خانواده قرنطینه میشوند.
اسرائیل حدود ۸.۶ میلیون جمعیت دارد.
- 16
- 3