چهارشنبه ۰۳ مرداد ۱۴۰۳
کد مقاله: ۹۹۰۲۰۰۰۴۳

دموکراسی چیست؟ (+انواع مدلهای دموکراسی)

دموکراسی,انواع دموکراسی,دموکراسی چیستتاریخچه دموکراسی
دموکراسی برگرفته از کلمه یونانی دِموس، به مفهوم مردم است. در حکومت های دموکراتیک، این مردم هستند که بر قانونگذار و دولت حکومت می کنند.

تاریخچه دموکراسی

پیشینه دموکراسی به دولت شهرهای یونان باستان از سده پنجم پیش از میلاد و دوران افلاطون و ارسطو بر می گردد؛ بطوری که آنان در کتابهایشان بطور مفصل به این موضوع پرداخته اند.

شهرهای یونان باستان از سده پنجم پیش از میلاد و زمان افلاطون و ارسطو ارجاع میدهند و همچنين در جمهوری روم پیش از پیداش امپراطوری ابعادی از دموکراسی به چشم می خورد. 

 در اروپای غربی با شکل پارلمانی بعد از قرون وسطی و با پیداشی دولت در قرن شانزدهم ظهور یافت. در انگلستان این عقیده با برتری پارلمان بر شاه در انقلاب ۱۶۸۸ میلادی به پایان رسید. در ایالت متحده آمریکا، انقلاب ۱۷۷۶ میلادی مبتنی بر اصول قرارداداجتماعی، و هم قانون اساسی آمريکا ( ۱۷۸۷ میلادی)  از ديگر زمینه گستران و پیشبرندگان اندیشه دموکراسی بوده اند.

در فرانسه، انقلاب کبیر( ۱۷۸۹ میلادی) با شعارهای دموکراسی( آزادی، برابری) در پیروزی و پیریزی دموکراسی نوین تأثیر بسزایی داشت. عاقبت تا نیمه های قرن نوزدهم، اکثر کشورهای غربی نهادهای دموکراسی را پذیرا شدند( همان، ۱۳۸ و ۱۳۹) با این وصف تا ابتدای قرن بیستم، عدة زيادي از شهروندان از همکاری سیاسی محروم بودند.

آشنایی با مفهوم دموکراسی

دموکراسی که نام ديگر آن مردم سالاری است که در آن فرد یا جمعی خاص حکومت نمی کنند بلکه مردم حکومت می کنند. کلمـه دموکراسی یک کلمـه یونانـی بوده که به مفهـوم« حکومت مردم» میباشد. دموکراسی مجموعه ای از اصول و روش هایی است که از ازادی انسان دفاع می کند؛ دموکراسی نهادینه شدن آزادی است.

دموکراسی موضـوع است که همیشـه در حـال تغییر و تـکامل یافتن است. به عبارت دیگر دموکراسی روشی برای سهیم کردن همه شهروندان در تصمیم گیری های سیاسی بزرگ و ابتدا در یونان باستان پدید آمد و منظور از آن حکومت عامه مردم است، به تعبیری دیگر، حق همگان برای شرکت در تصمیم گیری در خصوص امور عمومی جامعه می باشد.

ارکان دموکراسی

ارکان دموکراسی,دموکراسی,تعاریف از دموکراسیمشارکت ها برای اهداف دموکراسی

اگر چه تفاوت های جزیی بین حکومت های دموکراتیک مختلف جهان به چشم می خورد، بعضی اصول و شیوه های خاص دولت های دموکراتیک را از سایر اشکال دولت ها متمایز می سازند. 

  • نظارت همگاني بر تصمیم گیری جمعی؛
  • داشتن حق برابر در اِعمال این نظارت.
  • رضایت و پذیرش مردمان در تبعیت از حکومت و حاکمان
  • اصل حاکمیت ملّی و مشارکت عمومی:به معنی سازمان ها و تصمیمات حکومت، مستند به رأی مردم باشد.
  • حاکمیت قانون:این اصل شالوده و نگاهدارنده آزادی ها و حقوق فردی است.
  • اصل برابری
  • حق شهروندی
  • سیستم نمایندگی

انواع مدلهای دموکراسی

۱- دموکراسی لیبرال:مردم سالاری لیبرال یا لیبرال دموکراسی، شکلی از حکومت میباشد که نماد آن معمولاً دموکراسی نمایندگی یا پارلمانی است که به اصطلاح قدرت اکثریت در چارچوب قانون اعمال می شود، البته قانونی که از بیان اراده عامه مردم صورت می پذیرد.

۲- دموکراسی سوسیالیستی:دموکراسی سوسیالیستی ترکیبی از نظام سیاسی و اجتماعی با نظام اقتصادی و اجتماعی است( یعنی، ترکیبب دموکراسی و سوسیالیسم). این نوع دموکراسی بر خلاف دموکراسی لیبرال، نگران تأثیر نامطلوب نابرابری های اقتصادی، بر روی برابری سیاسی است، و به همین جهت بر دخالت جدّی دولت در امور اقتصادی تأکید دارد، و بیش از آنکه بر ازادی تأکید کند، طرف دار برابری است، و به توزیع عادلانه ثروت توجه دارد.

۳- دموکراسی کثرت گرا( پلورالیستی):این مدل از دموکراسی یکی از گرایشهای نوین سنّت لیبرالی است و هدف آن توزیع قدرت و نفی قدرت متمرکز است.

۴- دموکراسی مستقیم:در این نوع دموکراسی، عموم مردم ـ که عنوان شهروند بر آن ها اطلاق می شود ـ بطور مستقیم در وضع قوانین و تعیین حاکمان شرکت می کنند.

۵- دموکراسی نمایندگی یا پارلمانی:در این نوع دموکراسی، تصمیمات سیاسی کشور توسط شهروندان صورت می پذیرد، اما نه بطور مستقیم بلکه از طریق نمایندگانی اجرا میشود که به وسیله آنان برگزیده شده اند.

۶- دموکراسی مشارکتی:این مدل دموکراسی در واقع ترکیبی از دموکراسی مستقیم و نمایندگی است.

۷- دموکراسی چند حزبی:این مدل از دموکراسی همان است که اکنون در اکثر کشورهای غربی وجود دارد.

اما مدل های دموکراسی مثل:دموکراسی مشروطه ای، دموکراسی مطلقه، دموکراسی عامه گرا و... در نظام های سیاسی جهان مطرح هستند.

اهداف دموكراسی

اهداف دموکراسی,تعریف دموکراسی,دموکراسیشرایط و معیار دموکراسی

۱. امنیت:خاستگاه اصلی حكومت در فلسفه سیاسی لیبرالیسم، تأمین امنیت و حمایت از حقوق شهروندان است.

۲. رضایت:دموكراسی ـ لیبرال، آرمانی فراتر از تأمین رضایت مردم ندارد؛ برای این که در این اندیشه، تاسیس حكومت در مبنای، ریشه ای زمینی، مردمی و قراردادی دارد.

۳. كارآمدی:توانایی حكومت در اجرای وظایف، در دنیای كنونی اهمیت زيادي دارد. آگاهی و مشاركت مردم و افزایش توقعات آن ها از حكومت، نظام های سیاسی را در معرضِ دید و قضاوت مردم قرار داده و بر مسوولیت های آنان بیش از پیش افزوده است. 

تفاوت دموکراسی و جمهوری

دموکراسی,تفاوت دموکراسی و جمهوری,دموکراسی پارلمانیبررسی انواع دموکراسی

در دموکراسی حکومت اکثریت به نحوی است که خودشان قانون  هستند و لذا نظام سیاسی دموکراسی قانون مطلقه نیست بلکه رأی اکثریت به صورت مطلقه می باشد. دراین نوع حکومت ها اقلیت های سیاسی و افردی که رأی اکثریت را کسب نمی کنند ضرر می بینند و زیر پا له می شوند.

قانون برای همه مساوی نیست و اصولا” قانون یکسانی وجود ندارد. مثالی معروف است که درحکومت های دموکراسی اگر شما زمینی داشته باشید ونخواهید آنرا بفروشید ممکن است خریدار برود و دوازده نفر بیاید وبگوید ما رأی می گیریم برای فروش زمین شما دراقلیت می افتید و مجبور می شوید علیرغم میل تان زمین خود را بفروشید.

درحالیکه درجمهوری همان طور که اکثریت کنترل میشوند اقلیت هم کنترل میشوند و قانون برای همه یکسان است همه از حق مساوی برخوردار هستند. افردی که اکثریت را به دست می آورند خودرا برحق و طرف مقابل را باطل نمی دانند. چه بسا در ایالت متحده آمریکا که یک حزب حاکم می شود باید حقوق اقلیت را رعایت کنند. دراروپا که اصلاً یک حزب به تنهایی حکومت تشکیل نمی دهند بلکه غالبا ائتلافی هستند.

گردآوری: بخش سیاست سرپوش

  • 12
  • 3
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی: ۱۱
غیر قابل انتشار: ۸
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش