یکشنبه ۰۲ دی ۱۴۰۳
کد مقاله: ۱۴۰۱۱۱۰۱۱۶

راسیونالیسم چیست و متشکل از چند نوع می باشد؟

راسیونالیسم,راسیونالیسم چیست,راسیونالیسم یعنی چیراسیونالیسم، عنوانی عام برای نظام‌هایی فکری و فلسفی است
عقل گرایی اساساً مفهومی دو پهلو است، به این صورت که از طریق راسیونالیسم می توان خدا را عبادت کرد و به بهشت رسید و گاهی اوقات برعکس، عقل گرایی در مقابل دین ودینداری می ایستد و با آن مقابله میکند. در این مطلب از سرپوش به شرخ تاریخچه و انواع راسیونالیسم می پردازیم.

راسیونالیسم

راسیونالیسم، برگرفته از ریشه Ratio لاتین و فرانسه می باشد. معنای کلمه ی Ratio، عقل میباشد و معنای کلمه ی راسیونالیسم، عقل گرایی است. تکیه بر اصول عقلی و منطقی در اندیشه، رفتار و گفتار را راسیونالیسم میگویند که با نام های دیگری ازجمله عقل گرایی یا خِرَدگرایی یا مکتب اصالت عقل شناخته میشود.

زمانی که واژه راسیونالیسم به معنایِ باور به عقل به عنوانِ تنها منبعِ معتبرِ شناخت باشد؛ مرتبط با اندیشمندانِ نخستینِ قرنِ هفدهم از جمله رنه دکارت، باروخ اسپینوزا، و گوتفرید لایب نیتس است. این اندیشمندان برای اثبات حقایقِ اصلیِ هستی از راهِ برهان و استدلالِ عقلی تلاش می کنند.

تاریخچه راسیونالیسم

شعله های هدایت فطری در سده های میانه، به دلیل سلطه کلیسا در غرب و تمایل به دنیاطلبی، به تدریج خاموش شد و موجب ایجاد زمینه ای شد که دو جریان فکری نوین در دوران رنسانس، پدید آید:یکی، عقل گرایی بود که با دکارت( ۱۵۹۶- ۱۶۵۰) آغاز شد و توسط افرادی همچون" اسپینوزا" و" لایب نیتز" ادامه یافت و سپس با" هگل" خاتمه پیدا کرد.

جریان فکری نوین دیگر، حس گرایی بود که با" فرانسیس بیکن( ۱۵۶۱- ۱۶۲۶) آغاز شد و توسط افرادی همچون" لاک"،" برکلی"،" کنت" و" استوارت میل" تداوم یافت و به عنوان برترین دیدگاه در حوزه های علمی غرب محسوب شد.

از زمان گذشته ، عقل گرایی بعنوان همراه و همزاد انسانها بوده است و صرفا به انسان غربی، محدود نمیشود ولی تعقل فکر در گذشته تاریخ، حقایق برتر را انکار نمیکرد، بلکه انسان را به سوی معرفتی رهنمون میکرد که سرچشمه ی آن، شهود و حضور بود. ویژگی بارز عقل گرایی بعد از رنسانس، انکار هر نوع معرفت فراعقلی و نفی و تردید در ابعاد هستی بود که فراتر از افق ادراک عقلی انسان می باشد. شروع فلسفه دکارت در همه چیز با تردید بود درحالیکه پایان آن با تفسیر عقلانی از جهان صورت گرفت. او با وجود دانستن واقعیت عقلگرایی را پذیرفت، به همین دلیل آنرا ناشناختنی خواند. علاوه بر این هگل واقعیتی عقلانی برای هستی، فرض کرد؛ به این صورت که آشکار کردن هر چیز بالقوه و نهانی در اندیشه دکارت، طبق عقیده اش، اندیشیدنی است.

بدین ترتیب، در دوران حاکمیت عقل گرایی در قرون هفده و هجده میلادی، همه باورها و تمام ابعاد زندگی فردی و اجتماعی انسان، با حذف مبانی آسمانی و الهی، میخواستند خود را توجیه عقلانی کنند و ایدئولوژی های بشری به جای سنت هایی با چهره دینی مورد استفاده قرار گرفت.

از سوی دیگر، آنان که با سرسختی تمام از دوره" اصحاب دائرةالمعارف" قرن هجده میلادی، هرگونه واقعیت فوق محسوس را نفی می کردند، مخصوصا در هر مقوله به تمسک به عقل، تمایل داشتند خود را" پیرو فلسفه تعقلی" اعلام نمودند. بنابراین، متجددان به نام علم و فلسفه ای که آنرا متصف به وصف عقلی نمودند، میخواستند که هر نوع راز از عالم، حذف شود بگونه ای که خود تصور می کنند.

راسیونالیسم یعنی چی,خردگرایی,راسیونالیسم مدرنراسیونالیسم از دیرباز همراه و همزاد انسان‌ها بوده است

انواع راسیونالیسم

کاربرد عقل گرایی بطور عمده در سه حوزه به شرح زیر میباشد :

> عقل گرایی در فلسفه:

عقل گرایی در فلسفه، دربرابر اصطلاح« تجربه گرایى» می باشد؛ یعنی اثبات هر امرى در مورد حقایق اساسى عالم، از طریق عقل، ممکن میشود.

> عقل گرایی در کلام:

عقل گرایی در کلام، در برابر « ایمان گرایى» قرار دارد؛ یعنی عقل بر ایمان، مقدمتر است و براساس عقل می توان کلیه اصول و حقایق دینى را انجام داد و چنین اصولی بر مبناى ایمان، استوار نیست.

> عقل گرایی در روشنگری:

اوج محبوبیت عقل گرایی روشنگری در غرب، هم زمان با« عصر روشنگری» بود. فعالیت این نوع عقل گرایی به حوزه هاى تجربى و علمى، محدود بود و به نبرد با بسیارى از سنتها و باورها برخاسته بود و همچنین در تلاش برای تسخیر کردن تمامی قلمروهاى انسانى بود؛ به همین دلیل به چنین عصری، عصر عقل میگویند ولی اختلافات فلسفه روشنگری نسبت به عقل گرایی قرن هفدهم( دکارت و دیگران) به این شرح میباشد :در ابتدا عقل گرایی قرن هفدهم، فاقد خصیصه ضددینی یا غیردینی است، برعکس خدا به یک معنا میباشد و اغلب در یک معنای سنتی، در نظامهای عقل گرایانه تأثير به سزایی دارد.

دوم این که دیدگاه برخی از متفکران عصر روشنگری نظیر ولتر، نسبت به نگرش عقلگرایانه در باب علم، متفاوت و بسیار تجربه گرایانه تر بود. زمانی واژه عقلگرایی بر نظامهای متقدم( قرن هفدهم)، مورد استفاده قرار می گیرد که میان عقل و تجربه، تقابلی بسیار اساسی بوجود آید. یقینا چنین تقابلی در ستایش عصر روشنگری از عقلانی وجود نداشت.

خردگرایی دکارت

رنه دکارت به عنوان پایه گذار اندیشه اصالت عقل معرفی شده است. اظهارات وی در این باره ، چنین است:« مذهب اصالت عقل، متکی بر اولویت و حاکمیت عقل است» او معرفت را به روش استادش( افلاطون)، امری عینی، کلی و عقلانی معرفی میکرد؛ به همین خاطر، شناخت حقیقی که صرفا از طریق عقل، ممکن بود؛ از نظر او یک شناخت نامتغیر و جاودانه محسوب میشد. ذهن، روح و عقل در معرفت شناسی او، بر جسم، اولویت دارند و همچنین از نظر او عالم عقلانی نیز بر عالم جسمانی، ارجحیت دارد.

خردگرایی اسپینوزا

یک فیلسوف عقل گرایی به نام اسپینوزا معتقد است که تنها منبع شناخت، عقل میباشد و صرفا تجربه به ما می گوید که مثلاً« لیوان آب روی میز است» اما چنین چیزی از عهده ی تجربه خارج است. انواع شناخت از نظر اسپینوزا مبتنی بر عقل است. همچنین طبق عقیده ی این فیلسوف، تجربه به ما شناخت می دهد ولی آنچه مهم است، شناخت چرایی می باشد.

خردگرایی لایب نیتس

لایب نیتس نیز مانند دکارت، وجود معلومات فطرى را تصدیق میکند ولى آن ها را امری ممکن، تلقی می کند و میگوید که تجربه، راه به فعلیت رسیدن آن ها می باشد. لایب نیتس با ایجاد تلفیقی از تجربه گرایى و عقل گرایى میگوید که بر این ضابطه ی معروف تجربیون که« هیچ چیز در عقل نیست که نخست در حس نباشد» قید« مگر خود عقل» را افزوده است. او از طریق اصول عقلانی( مهمتر از همه، اصل جهت کافی و اصل امتناع تناقض)، فلسفه هایش را استخراج می کند.

راسیونالیسم به چه معناست,راسیونالیسم,انواع راسیونالیسمراسیونالیسم منحصر به انسان غربی نیست

گردآوری: بخش سیاست سرپوش

  • 13
  • 5
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش