تراكم فروخته شود يا جلوي فروش آن گرفته شود؟ سوالي كه پاسخ آن هم مثبت است و هم منفي. مخالفان ميگويند، فروش تراكم به هزار و يك دليل شهر را از ريخت و قيافه كه مياندازد، هيچ؛ مسائل زيست محيطي هم ايجاد ميكند. در مقابل موافقان فروش تراكم ميگويند، وقتي تقاضا وجود دارد، چرا بايد جلوي عرضه را گرفت.
حسن محتشم، رييس انجمن انبوهسازان تهران، اما فروش تراكم توسط شهرداري را غيرمتعارف دانسته و گفته است: با ادامه اين روند، تهران در آينده به يك شهر كاملا تجاري تبديل ميشود. اصولا در همه جاي دنيا حقوق شهروندان در اولويت قرار ميگيرد. يكي از حقوق افراد اين است كه فضاي سالمي براي زندگي داشته باشند.
بر همين اساس در شهرهاي بزرگ جهان نقاطي را به عنوان مناطق پرتراكم براي امورات تجاري و اداري و نقاطي هم به عنوان محل زندگي در نظر ميگيرند. اما در شهر تهران شاهد نوعي بينظمي در اين مورد هستيم. وي افزود: در همه جاي تهران پروانه تجاري صادر شده است؛ به طوري كه اكنون با تعداد قابل توجهي واحد تجاري خالي مواجه هستيم و از طرف ديگر ميتوان گفت با ادامه اين روند، تهران در آينده به يك شهر كاملا تجاري تبديل ميشود.
طبيعي است كه سازندگان به خاطر منافع شخصي خود، مسووليت درخصوص حقوق شهروندي از خود نشان نميدهند و اين شوراي عالي معماري و شهرسازي و شهرداري هستند كه بايد ساخت و ساز شهري را بر اساس طرحهاي مصوب و منطقي اجرا كنند؛ به طوري كه اصول زندگي سالم رعايت شود. رييس انجمن انبوهسازان استان تهران با اشاره به ساخت برجهاي تجاري و مسكوني در منطقه ۲۲ گفت: منطقه ۲۲ از دهه ۵۰ فريز شده بود تا اگر منطقه يك به اشباع جمعيت و واحد مسكوني رسيد، چيزي شبيه منطقه يك شود و با تراكم پايين براي آينده تهران مورد استفاده قرار گيرد.
به همين لحاظ اعلام كردند منطقه ۲۲ قرار است طبق طرح جامع حالت ويلايينشين به خود بگيرد. اما شهرداري عملا با عدول از طرح جامع، هم ظرفيت و هم سرعت جمعيتپذيري اين منطقه را به يكباره افزايش داد. محتشم ادامه داد: بر اساس تعريف افق جمعيتي منطقه ۲۲ قرار بود ظرف ۱۰ سال حدود ۵۰۰ هزار نفر در اين منطقه ساكن شوند اما به ناچار براي تامين هزينههاي شهر و با توجه به استقبالي كه پيش آمد ظرف سه سال ساخت وسازي به گنجايش ۵۰۰ هزار نفر در اين منطقه بارگذاري كرد. نتيجه اين ميشود كه اگر خانهها پر شود شرايط زندگي شهروندي را پيچيدهتر ميكند.
رييس انجمن انبوهسازان تهران درخصوص تاثير بلندمرتبهسازي در غرب تهران روي آلودگي هوا گفت: همانطور كه ميدانيم معمولا كريدور باد از غرب وارد تهران ميشود. به همين دليل ساخت برجهاي منطقه ۲۲ از ورود باد كافي به هواي تهران جلوگيري ميكند و بر روي آلودگي تاثير منفي ميگذارد. ضمنا وقتي جمعيت در اين منطقه مستقر شود حرارت ناشي از منازل و ماشينها شرايط زندگي در تهران را سختتر ميكند. وي تصريح كرد: واحدهاي خالي منطقه ۲۲ هنوز در آمار جزو ۴۹۰ هزار مسكن خالي استان تهران محسوب نشده است كه در صورت ورود به آمار ميتواند بين ۲۰۰ تا ۳۰۰ هزار نفر را در خود جاي دهد و چنانچه مورداستفاده قرار گيرد به جمعيت شهر افزوده خواهد شد.
اين موضوع به دليل دريافت سيگنالهاي اشتباه از بازار مصرفي توسط سازندگان به وجود آمده كه اقدام به ساخت و سازهاي گسترده در منطقه ۲۲ كردند. بعد كه مسكن به دليل حباب قيمت و مازاد عرضه به ركود برخورد كرد طبيعتا با كاهش پروانه ساختماني در سالهاي ۹۳ و ۹۴ مواجه بوديم. با اين حال در اغلب اراضي منطقه ۲۲ پروانه صادر شد.
روزنامه اعتماد
- 14
- 1