چهارشنبه ۰۵ دی ۱۴۰۳
۱۷:۱۳ - ۰۱ خرداد ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۳۰۰۲۰۵
شهری و روستایی

معاون خدمات شهری شهرداری تهران:

جمع‌آوری بیش از ٥٠ تن پسماند کاغذی تبلیغات انتخاباتی

اخبار اجتماعی,خبرهای اجتماعی,شهر و روستا,تبلیغات انتخاباتی

بیشتر از ٥٠ تن پسماند کاغذی حاصل تبلیغات ریاست‌جمهوری و شورای شهر است که یک هفته اخیر در تهران جریان داشت. پوستر‌های تبلیغاتی کوچک و بزرگ در همین مدت کوتاه روی دیوار‌ها نصب، دست‌به‌دست  و روی زمین رها شد. این حجم از زباله درحالی تولید شده که دیگر دوره و زمانه تبلیغات صِرف کاغذی به سر آمده و شبکه‌های اجتماعی بیش از همیشه در اختیار مردم قرار گرفته است. دیروز معاون خدمات شهری شهرداری خبر داد که ٥‌هزار نیروی پاکبان و ٦٠٠ خودرو سواری سبک در کمتر از ١٢ ساعت این ٥٠ تن پسماند را جمع‌آوری کرده‌اند، اما جور دیگری هم می‌توان تولید این حجم کاغذی را تفسیر کرد: کارشناسان برآورد کرده‌اند برای تولید هر تن کاغذ، ١٧ درخت تنومند قطع می‌شود. با این حساب برای انتخاباتی که از سر گذراندیم دست‌کم ٨٥٠ اصله درخت قطع شده است. به علاوه که تولید هر تن کاغذ ٣٢٤‌هزار لیتر آب و ٢٤٠٠ وات برق هم می‌طلبد و اینها ضرب در ٥٠ تن، کم رقمی نیست. درواقع هیچ محدودیتی برای حجم تبلیغات کاغذی وجود ندارد، جنس کاغذ‌ها بازیافتی نیست و درنهایت این محیط‌ زیست است که قربانی یک هفته تبلیغات انتخاباتی می‌شود.

 

آماده‌باش برای جمع کردن کاغذها

«بیش از٥٠ تن پسماند کاغذی ناشی از تبلیغات نامزدهای دوازدهمین انتخابات ریاست‌جمهوری و پنجمین دوره انتخابات شورای شهر، توسط بیش از ۵‌هزار نیروی پاکبان شهرداری تهران و حدود ٦٠٠ خودرو سواری سبک در کمتر از ۱۲ساعت جمع‌آوری شد.» مجتبی یزدانی، معاون خدمات شهری شهرداری تهران روز گذشته چنین خبری داد. او با تأکید بر آماده‌باش مدیریت شهری در ارتباط با لزوم نگهداشت شهر در زمان انتخابات گفت: «سازمان مدیریت پسماند با همکاری مناطق ٢٢گانه بلافاصله پس از پایان انتخابات در دو بخش جمع‌آوری پسماند خشک و بکارگیری ناوگان مکانیزه خدمات شهری چهره شهر را به حالت عادی بازگرداند و پایتخت را برای فعالیت معمول روزانه آماده کرد.» به گفته یزدانی، با وجود آن‌که پایتخت در روزهای گذشته از پوستر‌ها، تراکت‌ها و بنرهای تبلیغاتی سرشار بود، با تلاش شبانه‌روزی تلاشگران حوزه مدیریت پسماند شهر تهران، چهره شهر تغییر کرد و عاری از تبلیغات انتخاباتی ریاست‌جمهوری و شورای شهر شد.

 

با وجود این همه تبلیغات کاغذی که در همه جای شهر به چشم می‌آمد، ٥هزار نیروی پاکبان در روزهای جمعه و شنبه آماده‌باش بودند و به گفته یزدانی افزایش پسماندهایی از قبیل کاغذ، پارچه و بنرهای پلاستیکی باعث شد نیروهای شهرداری با جمع‌آوری این دسته از پسماندها،  المان‌های شهری و ایستگاه‌های اتوبوس و سایر محل‌های نصب تبلیغات محیطی را بشویند.

 

یزدانی از سوی دیگر گفت که پسماندهای تولیدی ناشی از تبلیغات نامزدهای انتخاباتی بیشتر از جنس کاغذ بوده و ادارات مدیریت پسماند مناطق آنها را بازیافت خواهد کرد تا به چرخه تولید بازگردند؛ با این حال نمی‌توان از ضرر و زیان تولید تبلیغات کاغذی چشم پوشید.

 

انتخابات بدون پوستر؛ نشد که نشد

در دوره‌ قبلی انتخابات ریاست‌جمهوری جمعی از سازمان‌های مردم‌نهاد حوزه محیط ‌زیست در بیانیه‌ای خواستار کاهش مصرف کاغذ برای تبلیغات توسط نامزدهای انتخابات شده بودند. در بیانیه آنها اشاره شده بود که طبق برآورد کارشناسان به ازای تولید هر تن کاغذ حدود ۱۷ اصله درخت تنومند باید قطع شود و با این توضیح گفته بودند: «خودتان قضاوت کنید که برای انتخابات پیش رو معادل چند درخت تنومند باید برای تبلیغات نامزدهای انتخابات قطع شود.»

در روزهای پیش معصومه ابتکار، معاون رئیس‌جمهوری و رئیس سازمان حفاظت محیط ‌زیست هم در پیامی تلگرامی نسبت به مصرف کاغذ در جریان تبلیغات ریاست‌جمهوری و شوراها هشدار داده و گفته بود: «انتخابات را به قطع درختان گره نزنیم. آثار مثبت رشد شتابنده فضاهای مجازی، کاهش استفاده از کاغذ برای هر نوع تبلیغات است. انتخابات ۹۶ را به نقطه عطفی در #انتخابات_بدون_پوستر تبدیل کنیم. مردم ما به آن بلوغ سیاسی رسیده‌اند که به اندیشه و عمل رأی دهند، نه به ژست‌های انتخاباتی.»

 

حتی حسام‌الدین آشنا، مشاور فرهنگی رئیس‌جمهوری هم در توییتی بر استفاده از فضای مجازی در تبلیغات انتخاباتی تأکید کرد و نوشت: «می‌توان در انتخابات ۹۶ تبلیغاتی دوستدار محیط‌ زیست را تجربه کرد، با مصرف هر چه کمتر کاغذ و مواد پلاستیکی. نه به خیابان‌ها و آری بهشبکه‌های اجتماعی.»

 

در انتخابات پیشین ریاست‌جمهوری در ‌سال ٩٢ دبیر سندیکای تولیدکنندگان کاغذ و مقوا از کاهش قابل ملاحظه تبلیغات کاغذی در جریان رقابت‌های انتخابات ریاست‌جمهوری یازدهم گفته بود و از افزایش قیمت کاغذ، چند قطبی بودن فضای انتخابات و شفاف شدن هزینه‌های تبلیغاتی کاندیداها سخن گفته بود. اگرچه آمار دقیقی از میزان مصرف کاغذ در تبلیغات ریاست‌جمهوری آن‌ سال وجود ندارد اما بررسی‌ها نشان می‌دهد که در تبلیغات انتخابات ‌سال ٩٢، مصرف کاغذ ٧٠‌درصد نسبت به انتخابات دور قبل کاهش داشته است. این کاهش را البته می‌توان به دسترسی به اینترنت مرتبط دانست؛ امکانی که مشاهدات نشان می‌دهد بیش از تبلیغات کاغذی دیده می‌شود و در دسترس‌تر است.

 

با این گفته‌ها و با وجود تلاش گروه‌های محیط زیستی برای تبلیغ کاهش تبلیغات کاغذی، اما اتفاقی که دوستداران محیط‌ زیست برای مدیریت دقیق تبلیغات کاغذی به دنبال آن بودند،  نیفتاد؛ هر چند هنوز آماری در این‌باره برآورد نشده اما آنچه در سطح شهر دیدیم، خود گویای تولید حجم بزرگ کاغذ بازیافتی است.

 

قانون روشنی برای حجم تبلیغات کاغذی نداریم

بهروز دهزاد، رئیس کمیته تخصصی محیط‌ زیست وزارت نیرو معتقد است اگرچه گفته می‌شود این آمار نسبت به گذشته کاهش یافته اما همین رقم فقط برای تهران و بدون در نظر گرفتن استان‌های دیگر تکان‌دهنده است. با این حال، او به «شهروند» می‌گوید که چنین رفتار جمعی دور از انتظار هم نیست: «ما اهل افراط و تفریط هستیم و بنابراین انتظارش را داریم که این اتفاق هر چهار‌سال بیفتد و در اوقات دیگر هم در و دیوار پر از تبلیغات کاغذی باشد. این درحالی است که در کشورهای توسعه‌یافته هم تبلیغات کاغذی برای انتخابات وجود دارد اما آنها ضوابط، معیار و استانداردهای خاصی را رعایت می‌کنند؛ این‌طور نیست که هر کس پول بیشتری داشته باشد، پوستر بیشتری چاپ کند.»

 

دهزاد ادامه می‌دهد: «بدیهی است که این پوسترهای کاغذی که رویش عکس و نوشته چاپ شده از درخت است و هر چه بیشتر باشد درختان بیشتری از بین رفته است و بالاخره همه با مضرات از بین رفتن محیط‌ زیست آشنا هستند.»این کارشناس محیط‌ زیست با گله از این‌که تمامی خیابان‌ها و کوچه‌ها در این مدت از تبلیغات کاغذی پر شده و در زمانی جز این هم درِ ورودی خانه‌ها پر از تبلیغات چسبی است، می‌گوید:  «علاوه بر مضرات محیط زیستی تولید پسماند، جمع کردن و معدوم کردن و بازیافت آنها هم هزینه دارد.»

 

او با گفتن این توضیحات، کشورهای توسعه‌یافته دیگر را مثال می‌زند: «مثلا در فرانسه کسانی که تبلیغاتی به این گستردگی را انجام می‌دهند، موظفند فقط از کاغذهای بازیافتی و کاغذهای حاصل از پسماندهای جامد استفاده کنند و حق ندارند از کاغذ معمولی و غیربازیافتی برای تبلیغات استفاده کنند. حامیان نامزدها پس از پایان تبلیغات انتخاباتی، وظیفه دارند خودشان کاغذهای تبلیغاتی را جمع کرده و با مشارکت، شهر و روستا را از وجود این کاغذهای تبلیغاتی پاک می‌کنند. شهرداری حجم تبلیغات جمع‌آوری شده را با میزان اولیه‌اش مقایسه می‌کند و اگر کم باشد، جریمه به دنبال خواهد داشت. به‌علاوه شهرداری مکان‌های خاصی برای تبلیغات در نظر می‌گیرد و کسی مجاز به چسباندن تبلیغش خارج از تخته‌های مشخص نیست.»

 

دهزاد با تشریح این موارد اما می‌گوید در ایران چنین قاعده و قانونی نیست. «اینجا افراط بیداد می‌کند. خود کسانی که تبلیغات کاغذی را پخش کرده‌اند، مسئولیتش را به عهده نمی‌گیرند و درنهایت این رفتگران زحمتکش هستند که مجبور می‌شوند به سختی آنها را بکَنند و جمع کنند. همه منتظرند سازمان‌های عمومی زباله‌ها را جمع کند، اما در کشورهای توسعه‌یافته نوعی رقابت برای جمع‌آوری زباله‌های تبلیغاتی وجود دارد تا وجهه مثبت نامزدها دیده شود.

 به گفته او، باتوجه به حجم بالای استفاده از کاغذها در تبلیغات انتخاباتی ایران، باید فکری به حال این روند کرد؛ باید ضوابط و قوانین شفافی برای نوع کاغذ، حجم  و محدودیت آن و شکل بازیافت و جمع‌آوری‌اش در نظر گرفته شود و به‌علاوه از تبلیغات در فضای مجازی اینترنتی بیشتر بهره بگیرند تا این روند افراطی متوقف شود.

 

 

 

  • 14
  • 6
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش