به گزارش ایرنا، دستگاههای امدادی دولتی؛ تشکل های مردمی و نیکوکاران همه روزه در شهرستانهای گمیشان و آق قلا اقدام به توزیع غذای گرم و آذوقه می کنند اما اهالی به تجهیزات دیگری همچون وسایل بهداشتی، پوشاک، لوازم گرمایشی و پمپ آب برای گذر از هوای سرد و بارانی این روزها نیاز دارند.
در این بین زنان، کودکان و سالمندان همچنان نیازمند پوشک و لباس زیر و گرم هستند.
به گفته امیر شیر توماج فرماندار گمیشان؛ از آنجا که ارتفاع آب در برخی مناطق شهرستان زیاد است؛ نیاز به پرژکتور، لباس بارانی، بادگیر و فوکا (لباس یکسره ضد آب تا زیر شانه) بیشتر از سایر اقلام محسوس است.
فرماندار گمیشان گفت: پمپ آب، لجن کش، لوله پلاستکی جهت هدایت آب و ژنراتور برق سیار از دیگر نیازهای منطقه است.
مردم و مسوولان آق قلا نیز در گفتگو با خبرنگار ایرنا نیازهای مشابهی را مطرح می کنند.
در همین رهگذر اگرچه برخی ادارات و مراکز عمومی دولتی و خصوصی در گمیشان و آق قلا کار خود را از سر گرفته اند اما هنوز شرایط به حالت عادی برنگشته است مثلا ادارات ثبت و احوال به دلیل آبگرفتگی همچنان تعطیل بوده و اهالی برای نیازهای سجلی خود باید به گرگان مراجعه کنند.
سیف الله ابوترابی معاون و سخنگوی سازمان ثبت احوال کشور به خبرنگار ایرنا گفته که اسناد هویتی و سندهای سجلی که نسخه اصلی آن در سیل اخیر استان گلستان مفقود یا مخدوش شده است؛ رایگان و بدون ذکر عبارت المثنی صادر می شود.
مشکل دیگری که برای اهالی گمیشان و آق قلا درگیری ذهنی ایجاد کرده، انتشار مطالب کذب و شایعات بویژه از طریق شبکه های اجتماعی است بعنوان مثال مطلبی مبنی بر ورود مار از طریق روان آبها و گزیدگی دهان به دهان شد که در پیگیری خبرنگار ایرنا از فیروزه ایگدری مدیر بهداشت و درمان آق قلا معلوم شد فقط یک مورد مارگزیدگی در منطقه به وقوع پیوسته است.
در همین پیوند دکتر فاضل رییس دانشگاه علوم پزشکی گلستان گفته ۳۳ گروه پزشکی ثابت و ۱۳ تیم سیار در مناطق سیل زده استان به مردم خدمات ارائه می کنند ضمن اینکه گروههای مشابه از بهداری سپاه، ارتش و جمعیت هلال احمر نیز در منطقه حضور دارند.
موضوعی دیگری که اهالی مناطق سیل زده بویژه در آق قلا از آن اظهار نگرانی می کنند؛ ریزش خانه هایشان بخاطر غرقاب شدن و رطوبت شدید در پی ساختمانهاست که البته جان شهروندان را نیز تهدید می کند.
شهرداری آق قلا در اقدامی ابتکاری در سقف اعتبار و توان مالی خود تعداد زیادی از خانه های شهر را بیمه حوادث کرده است اما همه شهروندان و بویژه روستائیان از این امکان برخوردار نیستند.
یوسف یعقوبی مدیر شرکت بیمه ایران استان گلستان در خصوص جبران خسارت سیل زدگان طرف قرارداد به ایرنا گفت: آمار برداری و پرداخت خسارت به منازل و واحدهای تجاری در شهر گنبدکاووس در دست انجام بوده ولی آق قلا و گُمیشان بعد از فروکش کردن آب از سطح شهر امکان پذیر است.
همچنین بنیاد مسکن انقلاب اسلامی آمادگی خود را برای کمک به بازسازی و مقاوم سازی ۱۲ هزار واحد خانه آسیب دیده از سیل اعلام کرده است.
با اینحال ریزش خانه ها می تواند به حوادث تلخ جدیدی همچون زیر آوار ماندن شهروندان مناطق سیل زده منجر شود.
باز شدن راه ارتباطی آق قلا - گرگان و گمیشان - بندرترکمن علاوه بر سرعت بخشی به امداد رسانی؛ دغدغه اهالی را از این جهت برطرف کرده اما جاده های منطقه که آسیب زیادی از سیل دیده است باید مرمت اساسی شود.
ماندابی آب در داخل شهر و خانه ها و بالا زدن چاههای فاضلاب نگرانی هایی را ایجاد کرده است از دیگر سو برخی اهالی با آهک اقدام به ضد عفونی کردن محلات خود کرده اند و البته آهک به اندازه کافی در منطقه وجود ندارد.
یکی از جاذبه های گردشگری گمیشان وجود خانه های تمام چوبی قدیمی است که عمر برخی از آنها نزدیک به یک قرن است و هنوز بطور دقیق معلوم نیست مقاومت این سازه ها در مقابل آب چقدر است؟
بررسی استحکام و دوام این خانه ها نیازمند کارشناسان متخصص است که در این رابطه ورود سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری را طلب می کند.
باوجود این مشکلات تمام دستگاههای اداری با ارائه تسهیلات به سیل زدگان گلستان تلاش دارند کمک به عادی شدن روند زندگی در این مناطق را تشدید کنند بعنوان مثال دادگستری استان گلستان هم به آن دسته از زندانیانی که خانواده هایشان درگیر سیل هستند ۱۰ روز مرخصی داده است.
آموزش و پرورش، سازمان نظام وظیفه، دانشگاهها و سایر مراکز دولتی تسهیلاتی برای دانش آموزان، سربازان و دانشجویان مناطق سیل زده گلستان فراهم کرده اند.
موضوعی که بسیاری از اهالی سیل زده بویژه در گمیشان و آق قلا با ایرنا مطرح کردند؛ فراموش نکردن خواسته ها و مشکلاتشان از سوی مسوولان در گذر زمان است.
در لحظه انتشار این خبر عملیات خروج شهرها و روستاها از محاصره آب توسط امکانات مهندسی دستگاههای اجرایی و نیروهای مسلح و بخش خصوصی در کنار دیگر اقدامات نظیر ایجاد کانال و لایروبی گرگان رود سرعت گرفته است.
با همه این اوصاف تجربه دهها سیلاب مهیب و مخرب در گلستان طی دهه های اخیر به عنوان استان مستعد وقوع سیل هشداری به مردم و مسوولان منطقه است که برای مقابله اصولی و علمی با این حادثه قهری راهکار اساسی اندیشه کنند.
استان گلستان با افزون بر ۲۰ هزار کیلومتر مربع حدود ۱.۹ میلیون نفر جمعیت دارد که ۱۳۰ هزار نفر آن در آق قلا و ۸۰ هزار نفر در گمیشان زندگی می کنند.
شهرستان آق قلا در ۲۰ کیلومتری شمال گرگان مرکز استان گلستان ترکیب جمعیتی و مشاغل متنوعی دارد اما اهالی گمیشان عمدتا ترکمن هستند و به کشاورزی و صید از دریا مشغولند.
راه ارتباطی اصلی شهرستان ساحلی گمیشان در کرانه شرقی دریای خزر به گرگان از شهرستانهای بندرترکمن و کردکوی گذر می کند.
آق قلا و گمیشان امکان ارتباط مستقیم هم دارند که این جاده به دلیل غرقاب شدن آسیب جدی دیده است.
- 15
- 1