سه شنبه ۰۲ مرداد ۱۴۰۳
۰۹:۳۰ - ۰۷ تير ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۴۰۱۳۳۸
محیط زیست و گردشگری

باوجود افزايش بارندگي در سال گذشته قطعي‌هاي مداوم آب در سيستان‌و‌بلوچستان ادامه دارد؛

دیار رستم درگیر با دیو کم‌آبی

اخبار اجتماعی,خبرهای اجتماعی,محیط زیست,بحران آب سیستان و بلوچستان

«به‌هرحال خانه‌اي هم بخواهيم آباد کنيم اولش خرابي دارد يا نه؟» اين جمله استاندار سيستان‌و‌بلوچستان پس از سيل ويران‌کننده بهمن سال گذشته در اين استان است. گفته‌هاي او پس از سيل نويد اين را داده بود که مردم اين استان سال آبي سختي را پيش رو نخواهند داشت؛ اميدهايي که رفته‌رفته رنگ باخت و نبود آب از نخستين ماه‌هاي بهار چهره خود را به مردم جنوب‌شرق نشان داد. در روزهاي گذشته خبرهاي متعددي از قطعي آب در روستاها و شهرهاي استان گزارش شده است.

 

مردم در کوچک‌ترين و کم‌جمعيت‌ترين روستا تا زاهدان که به‌عنوان مرکز استان بيشترين جمعيت را در خود جاي داده با قطعي‌هاي مداوم آب دست و پنجه نرم مي‌کنند. قطعي‌هاي پي‌درپي آب در تعطيلات عيد فطر مردم را کلافه کرده است. مردم جيره‌بندي آب در شهرهاي استان را روال عادي فصل‌هاي گرم مي‌دانند اما به شکل جيره‌بندي اعتراض دارند. به گفته آنها، جيره‌بندي آب عادلانه نيست و در تمامي مناطق اعمال نمي‌شود. 

 

قطعي ۲۴‌ساعته آب در مناطق خاص

دوشنبه، پنجم تير. علي ۳۵‌ساله است. در خيابان کوثر در زاهدان زندگي مي‌کند. يک بطري آب توي دستش گرفته، مي‌گويد با اين هر چند دقيقه يک‌بار توي کولر آب مي‌ريزد. اگر اين کار را نکند باد گرم کولر مهمانانش را آزار مي‌دهد. مي‌گويد آب از ساعت ۱۰ديشب قطع شده و زندگي‌شان را تعطيل کرده است. مي‌گويد امروز بزرگ‌ترين عيد آنهاست و پس از نماز عيد بيشتر از ۵۰ مهمان به خانه‌اش آمده‌اند. از قطعي آب کلافه شده و چند بار با اداره آب و فاضلاب تماس گرفته اما کسي جوابگويش نبوده، آخرين بار خانمي قول داده که آب تا آخر شب وصل خواهد شد. يک وانت دارد که از ظهر رفته و براي خودش و همسايه‌ها چند گالن آب خريده، گالن‌ها را نشان مي‌دهد و مي‌گويد: هر ۲۰ ليتر ۶۰۰ تومان. 

 

خيابان بعثت در شمال زاهدان. محمد ساکن همين خيابان است. مي‌گويد بي‌آبي شوخي نيست، آن هم يک روز کامل: «آب از ديشب قطع شده، پمپ‌هاي آب هم ديگه جواب نميده. نزديک به ۲۴ ساعته که آب نداريم.» محمد مي‌گويد اين محله فقير‌نشين است، براي همين هميشه قطعي آب دارد: «شما همين الان برو خيابان دانشگاه يا بزرگمهر. بپرسيد چه توي تابستان چه فصل‌هاي ديگه يک دقيقه قطعي دارن؟ اونجا بالا‌شهره، براي همين آب قطع نميشه.»

 

محمد مي‌گويد يک‌بار که براي شکايت از قطعي آب تماس گرفته به او گفته‌اند آب در مناطقي قطع مي‌شود که مصرف بيش از اندازه بوده. «با عقل جور درمياد؟ شما يه نگاهي به خونه‌هاي اينجا بنداز، اصلا اين مردم مگه مي‌تونن بيش از حد آب مصرف کنن؟ خيلي از اين خونه‌ها حتي حموم ندارن. کسي که حموم نداره چرا بايد آب زياد مصرف کنه. خيلي از خونه‌هاي اينجا به شبکه فاضلاب وصل نيستن. توانايي ماليشون اجازه نميده، فاضلابشون مي‌ريزه تو جوي خيابون، براي همين تو اين محله هميشه بوي فاضلاب مياد.» محمد مي‌گويد شبکه آب‌رساني در اين منطقه فرسوده است. هر چند وقت يک‌بار خرابي لوله‌ها باعث هدر‌رفت زياد در اين منطقه مي‌شود. لوله‌هاي فرسوده مي‌ترکد و حجم زيادي از آب روانه خيابان مي‌شود. 

 

قطعي آب نداريم

در حالي که در دو روز گذشته و در تعطيلات خبرهاي زيادي از قطعي آب در مناطق شهري و روستايي استان سيستان‌و‌بلوچستان گزارش شده مدير‌عامل آب و فاضلاب استان خبر برخي قطعي‌ها را رد کرده و بعضی ديگر را به‌دليل عدم مديريت در استاده از منابع آبي مي‌داند. محسن ميرادي به «وقايع‌اتفاقيه« مي‌گويد: مصرف آب در شهرهاي مختلف الگوهاي متفاوتي دارد. الگوي مصرف به تفاوت ميزان مصرف و توليد بستگي دارد. هر چقدر اين ميزان به هم نزديک باشد جيره‌بندي، افت فشار و در مواقعي قطعي رخ خواهد داد. به عقيده ميرادي، اما اين قطعي برنامه‌اي نيست و ناشي از مصرف مشترکان آب است.

 

در حالي که بسياري از شهروندان و برخي از روستانشينان که از آب لوله‌کشي استفاده مي‌کنند از قطعي‌هاي غير‌برنامه‌ريزي‌شده گلايه دارند مديرکل آب و فاضلاب استان اين جيره‌بندي را برنامه‌ريزي‌شده دانسته و مي‌گويد در صورت قطعي با برنامه‌ريزي‌شده خبر زمان قطعي به مشترکان داده مي‌شود. ميرادي وضعيت برخي از شهرها را بحراني‌تر هم مي‌داند. به عقيده او، تنها راه کنترل در اين مناطق جيره‌بندي برنامه‌اي است: در شهرهايي که اختلاف توليد و مصرف بيشتر است اما جيره‌بندي جدي‌تر اعمال مي‌شود. جيره‌بندي اعمال‌شده در اين مناطق برنامه‌ريزي‌شده است و به شهروندان اعلام مي‌شود. ميرادي مي‌گويد قطعي‌هايي که پيش از آن به شهروندان اعلام نشده ناشي از افت فشار يا خالي‌شدن شبکه است، نه جيره‌بندي و با قطعي برنامه‌اي. 

 

ميرادي درباره قطعي‌هاي آب در دو روز اخير در زاهدان مي‌گويد: طبق گزارش‌های ما تا اين لحظه هيچ‌گونه قطعي در شهر زاهدان وجود نداشته است. آن‌طور که ميرادي مي‌گويد قطعي آب بر‌اساس الگوي مصرف و توليد شکل مي‌گيرد و بر‌اساس همين الگو در شهر زاهدان هزار و ۳۰۰ ليتر در ثانيه توليد شده و نياز شبکه نزديک به هزار و ۶۰۰ ليتر در ثانيه است: بنابراين در اين مواقع همکاران ما مجبور به کنترل فشار هستند. از‌سوي‌ديگر، در اين مواقع شبکه خالي نخواهد شد زيرا خالي‌شدن شبکه نه‌تنها هدررفت و مصرف را افزايش داده بلکه با به‌وجودآوردن حرص مصرف ناراضايتي را هم افزايش مي‌دهد. ميرادي درباره قطعي گزارش‌شده در برخي مناطق زاهدان مي‌گويد: به‌دليل شست‌وشوي بيش از اندازه در اين مناطق و برخورد خاص اين مناطق با عيد فطر ما شاهد افت فشار بوديم که تلاش کرديم اين موضوع را کنترل کنيم و قطعي رخ ندهد. برخلاف اظهارات ميرادي اما قطعي آب در روز گذشته در مناطق مختلفي از زاهدان اتفاق افتاد. شهروندان مي‌گويند در تماس‌هاي پياپي‌ای  که با اداره آب و فاضلاب داشته‌اند گاهي دليل قطعي آب مشکلات فني و خرابي و گاه هم خالي‌شدن شبکه عنوان شده است. 

 

نبود زيرساخت‌هاي ذخيره آب

هفته گذشته بود که وزير نيرو درباره بحران آب در برخي از استان‌هاي کشور هشدار داد. حميد چيت‌چيان در پاسخ به پرسشي در مورد احتمال جيره‌بندي آب در فصل تابستان گفته بود که در نتيجه بارش‌هايي که در ابتداي امسال رخ داد، نگراني ما نسبت به بسياري از شهرها مرتفع شد؛ موضوعي که پيش‌ازاين علي اوسط‌هاشمي، استاندار سيستان‌و‌بلوچستان هم روي آن تأکيد کرده و گفته بود که پس از بارندگي‌هاي اخير در استان سدها تا بيش از ۸۰ درصد پر شده‌اند. بارش در سيستان‌و‌بلوچستان سال‌هاي گذشته به‌طور کلي ۱۰۵ ميلي‌متر بود اما در زمستان گذشته اين ميزان به ۱۶۴ ميلي‌متر رسيد. بااين‌حال، مشکلات آبي در سيستان‌و‌بلوچستان مانند گذشته پا‌بر‌جاست.

 

کارشناسان نبود زير‌ساخت‌هاي مناسب شهري و هدر‌رفت آب در مواقع بارندگي را يکي از دلايل اصلي کمبود آب در سيستان‌وبلوچستان مي‌دانند. از طرفي حجم زيادي از نزولات استان به‌دليل نبود سد از مرزهاي شهرستان ميرجاوه وارد کشور پاکستان مي‌شود. به گفته معاون حفاظت و بهره‌برداري منابع آب شرکت سهامي آب منطقه‌اي سيستان‌و‌بلوچستان ۳۲ سد در اين استان وجود دارد که تنها هفت سد آن مخزني و بقيه سد‌ها انحرافي است.

 

 

vaghayedaily.ir
  • 14
  • 2
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش