شنبه ۰۶ مرداد ۱۴۰۳
۱۲:۵۲ - ۱۸ تير ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۴۰۴۴۲۶
زنان، جوانان و خانواده

قلیان;

تهدید جدی برای سلامت زنان

اخبار اجتماعی,خبرهای اجتماعی,خانواده و جوانان,قلیان
 زندگی در دنیای مدرن کنونی علاوه بر مزایای مخصوص به خود، آسیب های متعددی را نیز موجب شده است که افزایش مصرف مواد دخانی یکی از ارمغانهای این زندگی و تهدیدی جدی برای سلامت مصرف کنندگان آن به خصوص در میان زنان به شمار می رود.

به گزارش ایرنا، زنان در حدود ۲۰ درصد از یک میلیارد و ۴۰۰ میلیون فرد سیگاری در سراسر جهان را تشکیل می دهند که این آمار همچنان رو به افزایش است و از سوی دیگر شیوع رو به رشد استعمال دخانیات در بین دختران معضل مهمی به شمار می رود.

 

طبق گزارش سازمان بهداشت جهانی سال ۲۰۱۰ با عنوان ' زنان و سلامت '، اعلام شد چراکه آمار تبلیغات مواد دخانی برای هدف قرار دادن دختران، رو به افزایش است و در این میان آمار ۱۵۱ کشور مختلف نیز نشان می دهد که حدود هفت درصد دختران نوجوان سیگار مصرف می کنند، در حالی که شمار پسران نوجوان سیگاری در این کشورها ۱۲درصد و حتی در برخی کشورها تعداد دختران و پسران سیگاری برابر است.

 

اما در ایران بر اساس آخرین آمار ارائه شده در سال ۸۸، که به بررسی عوامل خطر بیماری های غیرواگیر پرداخته شد،۸۲.۱۰ درصد جمعیت ۶۴-۱۵ سال (شامل ۳۹/۲۰ درصد مردان و ۰۲/۱ درصد زنان) مصرف کننده سیگار به طور روزانه هستند.

 

میانگین تعداد نخ سیگار مصرفی روزانه افراد سیگاری ۲۹/۱۳ نخ برای مردان و ۹۱/۱۲ نخ در زنان و به طور میانگین ۱۰/۱۳ نخ در روز است و به عبارت دیگر، می توان گفت، خانم های مصرف کننده روزانه مواد دخانی در کل کشور ما زیاد نیستند اما نگرانی هایی در این خصوص وجود دارد.

 

مدیر گروه بهداشت محیط استان زنجان در ارتباط می گوید: نتایج مطالعات اخیر کشور در گروه های سنی و جنسی، به ویژه در مناطق شهری، موید آن است که در بین نوجوانان، قلیان شایعترین نوع ماده دخانی مورد مصرف است.

جمال ناصحی می افزاید: مصرف قلیان به دلیل زمینه فرهنگی دیرینه در منطقه مدیترانه شرقی و به ویژه ایران پذیرفته شده اما طی سالهای اخیر و با ورود تنباکوی میوه­ای، الگوی سنتی مصرف آن تغییر کرده است.

 

وی یادآوری می کند: در گذشته، قلیان بیشتر در مناطق جنوبی کشور و در میان بانوان سالخورده خانواده و در منزل مورد استفاده قرار می گرفت، در حالی که اکنون الگوی مصرف در سراسر کشور و به ویژه در میان جوانان و درسفره خانه­های سنتی و مکانهای مشابه در سطح کشور و این استان نیز بیش از گذشته شایع شده است.

 

ناصحی می افزاید: در مورد قلیان چند تصور غلط و اشتباه رایج در جامعه وجود دارد و در این میان زنان با آگاهی از آن می توانند باورهای خود را تصحیح کنند و اینکه گفته می شود، عبور دود قلیان از داخل آب موجب کاهش سموم دود می شود، واقعیت ندارد و تنها نقش آب، کاهش دمای دود و افزایش رطوبت آن و در نتیجه قابل تحمل کردن استنشاق آن برای فرد مصرف کننده بوده و برخلاف بسیاری از عقاید و باورهای سنتی، دود منتشره از قلیان حاوی مقادیر بی شماری مواد سمی است.

 

وی اظهار می کند: اشتباه دوم رایج اینکه تصور می شود، قلیان اعتیادآور نیست، در حالی که دود هر نوع محصول توتون از جمله توتون مورد مصرف در قلیان حاوی نیکوتین است که یک ماده اعتیادآور است و چندبار مصرف آن موجب اعتیاد به نیکوتین می شود.

 

مدیر گروه بهداشت محیط استان زنجان ادامه می دهد: اشتباه سوم اینکه می گویند، مصرف قلیان کم خطرتر از سیگار است، در حالی که مصرف قلیان در مقایسه با سیگار دود بسیار زیادتری را وارد ریه­های فرد می کند.

 

وی بیان می کند: افراد سیگاری که به طور متوسط ۱۲-۸ نخ سیگار در روز مصرف می کنند، به طور متوسط، با ۷۵-۴۰ پک به مدت پنج تا هفت دقیقه حدود نیم لیتر دود استنشاق می کنند، در حالی که مصرف کننده قلیان در هر وعده مصرف که به طور متوسط ۸۰-۲۰ دقیقه طول می کشد، حدود ۲۰۰-۵۰ پک می زند و هر پک به طور متوسط حاوی ۱۵/۰ تا یک لیتر دود است؛ یعنی هر وعده مصرف قلیان به طور متوسط معادل کشیدن ۴۰ تا ۸۰ و گاهی ۱۰۰ نخ سیگار است.

 

ناصحی خطرنشان می کند: از دیگر عوارض قلیان که در سیگار دیده نمی شود، افزایش احتمال انتقال بیماری های واگیردار و مسری، نظیر تبخال و هپاتیت و سل، است که به دلیل استفاده اشتراکی آن دیده می شود و حتی در صورت عوض کردن سر لوله قلیان، مواد باقی مانده در شلنگ آن می تواند عامل انتقال این بیماری ها باشد.

 

وی یادآوری می کند: نکته دیگر، احتمال آلوده بودن توتون و تنباکوی مورد استفاده در قلیان به انواع قارچها و میکروبها بوده و تنباکوی مورد استفاده در قلیان اغلب کیفیت مناسبی نداشته و با کمی اسانس قابل عرضه می شود.

 

مدیر گروه بهداشت محیط استان زنجان می گوید: اشتباه رایج دیگر اینکه اغلب تصور می کنند، مصرف قلیان فقط برای فرد مصرف کننده خطرناک است،درحالی که استنشاق تحمیلی دود دخانیات شامل مصرف قلیان هم می شود. 

 

وی ابراز می کند: یک ساعت در معرض دود قلیان دیگران بودن، معادل مصرف ۶ تا ۸ نخ سیگار است و به اشتباه، نگاه برخی خانواده ها به قلیان، نوعی تفریح و تفنن است و این امر موجب می­گردد تا از سویی استعمال قلیان توسط نوجوانان و جوانان و حتی در مواردی کودکان در حضور والدین و حتی به تشویق والدین برای ایجاد صمیمیت بین اعضای خانواده، انجام شود.

 

ناصحی می افزاید: در این میان والدین ناآگاهانه زمینه اعتیاد فرزندان خود به نیکوتین و در نهایت مواد دخانی را فراهم می کنند و از سویی دیگر، قبح استعمال دخانیات توسط زنان در جمع را از بین برده و موجب شروع اعتیاد به نیکوتین در میان زنان کشور و افزایش استعمال مواد دخانی در میان آنان شده است.

 

وی خاطرنشان می کند: با توجه به نقش زنان در مدیریت خانواده و تاثیرگذاری آنها به عنوان الگوی رفتاری نوجوانان و جوانان، زنان می توانند با افزایش آگاهی خود و فرزندان و اعضای خانواده در خصوص مضرات استعمال دخانیات، مانع ترویج مصرف این ماده شوند.

 

 دوستان عاملی مهم در گرایش به مصرف قلیان

یک روانشناس بالینی نیز با اشاره به اینکه اغلب افراد تحت تاثیر دوستان خود به کارهای مختلفی گرایش می یابند، ادامه می دهد: این افراد در جمع دوستان و به دلیل نداشتن شخصیت پخته به استعمال سیگار و یا مصرف قلیان روی می آورند.

 

علیرضا کاظم لو می افزاید: بر این اساس این افراد بخاطر مدگرایی، احساس بزرگ بینی و همرنگ جماعت شدن اقدامات خود را توجیه می کنند و این در صورتی است که یک فرد بالغ وقتی به شخصیت پخته تری رسیده باشد در عمل چنین کاری را انجام نمی دهد.

 

وی بیان می کند: بررسی ها نیز نشان می دهد طی سال های گذشته مصرف انواع دخانیات و حتی قلیان در بین زنان افزایش یافته و می توان گفت، این امر به دلیل مدگرایی و نوعی با کلاس جلوه دادن خود انجام می گیرد.

 

این روانشناس بالینی می افزاید: متاسفانه در برخی اوقات و در سریال های تلویزیون استعمال دخانیات با حالتی خاص به مخاطب نشان داده می شود و این موضوع می تواند بازتاب منفی در مخاطب داشته باشد.

 

کاظم لو خاطرنشان می کند: این در حالی است که در کشورهای پیشرفته آموزش مهارت های زندگی از همان دوران کودکی ارائه می شود و این مهم می تواند فرد را در بزرگسالی و در برابر آسیب های اجتماعی محافظت کنند

 

 

 

  • 15
  • 2
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش