خدا بیامرزد پدر دختر را که پس از مدتی به رفتار خواستگار شک کرد که چگونه ممکن است یک فرد تحصیلکرده دانشگاهی اینقدر رفتار عجیب و غریبی داشته باشد، گویا رنگ دانشگاه را هم ندیده است. به همین دلیل از خواستگار می خواهد که مدرک دانشگاهی اش را نشان دهد و پدر دختر برای اطمینان از اصالت مدرک، درخواستی را به دانشگاه ارائه می کند و اینگونه جعلی بودن مدرک لو می رود.
شاید داستان این خواستگار حکایت برخی از جوانانی باشد که می خواهند به هر قیمتی شده خود را فردی غیر از آنچه هستند، نشان دهند تا شاید «بله» را از عروس بگیرند ولی نمی دانند که خورشید همیشه پشت ابر نمی ماند.
دو هفته پیش خبری مبنی بر دستگیری یک باند بزرگ جعل مدارک دانشگاهی منتشر شد که این باند از سال ۸۵ به صورت حرفهای و شبکهای در سطح کشور با راه اندازی دفاتر متعدد در استانهای مختلف و سایتهای جعلی استعلام مدارک دانشگاهی اقدام به صدور مدارک جعلی مهم در مقاطع متعدد تحصیلی می کرد و برای هر مدرک هم تا ۱۰۰ میلیون تومان می گرفت.
در همین راستا دانشگاه آزاد اسلامی همزمان با برگزاری آزمون سراسری به داوطلبان و خانوادهها تاکید کرد تا هوشیار باشند مبادا فریب تبلیغات دروغین و وعدههای پوشالی موسسات و سایتهای جعلی و افراد متخلف را بخورند و اگر به موارد مشکوکی برخوردند، حتماً گزارش کنند.
شاید اگر تلاش های حراست دانشگاه آزاد اسلامی و همت سازمان اطلاعات سپاه و ناجا و همچنین پیگیری های قوه قضاییه نبود، ماهیت این باند هم برملا نمی شد.
پای صحبت های سرپرست مرکز امور حقوقی و صیانت از داراییهای دانشگاه آزاد اسلامی نشستیم تا ببینیم چگونه یک باند جعل مدارک توانسته دستکم ۱۳ سال بی سر و صدا مدارک مختلف تحصیلی را جعل کنند و آب از آب هم تکان نخورد و صدای کسی هم درنیاید.
سید حسین طباطبایی معتقد است که بی دقتی نهادهایی که این مدارک جعلی به آنان ارائه می شود، باعث پنهان ماندن این جرم و لونرفتن جعلی بودن این نوع مدارک در جامعه شده و استعلام نکردن از دانشگاه برای تشخیص اصالت مدرک نیز مزید بر علت است.
وی گفت: اگر هر نهاد یا کسی که مدرک به او ارائه شده است، از دانشگاه استعلام کند، قطعاً دانشگاه پاسخ می دهد. چون کدهای امنیتی بسیاری برای پی بردن به اصالت مدارک دانشگاهی وجود دارد و می توان موارد جعل را کشف کرد و به دنبال فرد یا باند جاعل گشت. بنابراین در بسیاری از موارد استعلامی ارائه نمی شود و از طرف دیگر این باند اقدام به جعل استعلام می کرده است.
سرپرست مرکز امور حقوقی و صیانت از داراییهای دانشگاه آزاد تاکید کرد: همانگونه که جعلی بودن گذرنامه یا شناسنامه زمانی مشخص می شود که به اداره گذرنامه و اداره ثبت احوال ارائه شود، جعلی بودن مدارک دانشگاهی نیز زمانی مشخص می شود که به دانشگاه ارائه شود.
طباطبایی از رویکرد جدید دانشگاه آزاد طی دو سال اخیر سخن گفت که دست باندهای بسیاری رو شده و برخورد با آنان نیز صورت گرفته است. اما این باند فقط مدارک دانشگاهی جعل نمی کرده بلکه گذرنامه و شناسنامه و سایر مدارک را هم جعل می کردند و سرنخی که باعث لورفتن این باند بزرگ شده، یک استعلام بوده است.
وی از مردم خواست بیشتر دقت کنند تا مبادا در دام این جاعلان بیافتند و اضافه کرد: تصور کنید یک نفر مدرکی در دست دارد و هیچگاه آن را به دانشگاه یا نهاد رسمی مربوطه ارائه نکرده است. به نظر شما دانشگاه در این زمینه چه تکلیفی دارد؟ ما راجع به مساله ای که از آن اطلاعی نداریم، طبیعی است که مسئولیتی هم نداریم. چون نه صادرکننده مدرک جعلی هستیم و نه بهره بردار و نه مطلع از آن.
این مقام مسئول تاکید کرد: کسی که مدرک می گیرد، باید اصالت آن را احراز کند و معمولاً کسی که مدرک جعلی را در دست دارد، خودش می داند که آن مدرک جعلی است ولی مواردی داشتیم که قربانی مدرک جعلی، خودش متوجه نبوده است و جاعل چند سال برگه های امتحانی به قربانی می داده و هر ترم هم نمره می داده و شهریه می گرفته و پس از چند سال که کارش با آن نهاد تمام شده یک مدرک جعلی به دست قربانی داده و او فکر می کرده مدرکش اصالت دارد و لذا مدرک را برای ارتقای پست سازمانی به اداره خود ارائه می دهد که آنجا متوجه جعلی بودن آن می شود.
سرپرست مرکز امور حقوقی دانشگاه آزاد اسلامی از دلایل اخذ مدرک جعلی سخن می گفت که داستان خواستگار جعلی را بیان کرد و گفت: برخی افراد برای حفظ جایگاه اجتماعی خود اقدام به اخذ مدرک جعلی می کنند. البته شرکت های خصوصی معمولاً به دلیل اعتماد به مشتری خود، استعلام نمی کنند یا گاهی نمی دانند که باید استعلام کنند. برخی افراد نیز که مدیرعامل یک شرکت خصوصی کوچک هستند و به عنوان پیمانکار، قراردادی می بندند، دوست دارند که آنان را مهندس صدا بزنند.
یک توصیه در لابلای صحبت های طباطبایی جلب نظر می کرد و آن اینکه مردم باید بیشتر مراقب شگردهای باندهای تبهکار باشند، فریب آنها را نخورند و با توجه به تسهیلاتی که دانشگاه آزاد برای پذیرش بدون آزمون در بسیاری از رشته محل ها دارد، کافی است تا برای اخذ مدرک دانشگاهی فقط زحمت درس خواندن را به خود بدهند و غول کنکور در مقابل داوطلبان بسیار کم جان و کم توان شده است.
سرپرست مرکز امور حقوقی و صیانت از دارایی های دانشگاه آزاد این نکته را هم ضمیمه سخنانش کرد که فقط جعل مدرک جرم نیست بلکه استفاده از سند مجعول هم مطابق قانون جرم محسوب می شود و طبیعی است که مجازات در انتظار هر دوی آنان است. پس باید بیشتر مراقب بود.
- 14
- 3